בעוונותי אני עוקב אחר התמונות של טוויטר בפליקר (הנה עוד משפט שלא הייתי יכול להבין לפני עשור ועכשיו נשמע הגיוני לכתוב אותו).
וכך הגעתי לתמונה הבאה של מפת העולם וכמות ה"ציוצים" בטיוויטר:

ציוצים בעולם (מקור: טוויטר)
טוויטר כמובן אינם מקוריים. בדצמבר אשתקד הציגו בפייסבוק תמונה דומה למדי של מפת הקשרים החברתיים על פי מיקום גיאוגרפי שיצר אחד המתמחים בחברה.
ישנם הבדלים ניכרים בין התמונות, אם כי הן די דומות. המפות אגב מייצגות שני דברים שונים. בעוד המפה של פייסבוק מכילה קווי אור המייצגים את עוצמת הקשרים החברתיים, היינו היכן נמצאים אנשים שונים לעומת ה"חברים" שלהם, המפה של טוויטר מכילה נקודות אור, היינו היכן נמצאים המצייצים ועוצמת או כמות הציוצים המיוצגים בגודל הנקודה.
פייסבוק, כיאה לרשת החברתית הנפוצה בעולם עם למעלה מ-500 מיליון משתמשים פעילים, במידה זו אחרת, "מאירה" את הגלובוס יותר מאשר טוויטר. גם הפיזור הגיאוגרפי שונה. מקומות שנותרים באפילה עבור טוויטר נשלטים ביד רמה על ידי פייסבוק. בכיוון השני זה לא ממש קורה, למעט אולי ברזיל, אם כי שם הסיפור הוא Orkut ולא טוויטר.
מעניין לראות שאפריקה זוכה לעוד הצדקה לכינוי "היבשת השחורה". על אף שמדובר ביבשת השנייה בכמות האוכלוסין עם כמיליארד בני אדם, מעטים הם משתמשי פייסבוק מאפריקה ועוד פחות משתמשי טוויטר. ההסבר במקרה הזה פשוט - פיגור טכנולוגי, תפוצת מחשבים נמוכה ועלויות תקשורת גבוהות מביאים לכך שכמות משתמשי האינטרנט באפריקה נמוכה (ראו למשל השוואה מספר העובדות של ה-CIA) ועקב כך גם רמת החדירה של הרשתות החברתיות הדיגיטליות. הכפר הגלובלי של מקלוהן פוסח על אפריקה לבינתיים. כמובן, אפשר להיות אופטימיים לגבי אפריקה, אם כי הייתי לוקח בערבון מוגבל את תרומת הצמיחה הכלכלית לחילוץ אפריקה מבעיותיה.
גם בסין, המדינה המאוכלסת בעולם עם כ-1.3 מיליארד בני אדם, דממת אלחוט. אין מצייץ ואין מלייקק. יש לי שני "חברים" סינים בפייסבוק, מהעבודה והלימודים. אולם שניהם מתגורים באירלנד. עם חבר אחר שלי, טים אותו פגשתי בסין אני משוחח מידי פעם באמצעות המסנג'ר, לא באמצעות הרשתות החברתיות הנזכרות לעיל. בסין כמות משתמשי האינטרנט הגדולה בעולם וגם מבחינה טכנולוגית אין מה להשוות בין סין לאפריקה, יבשת החסות שלה.
את פייסבוק וטוויטר מחליפות בסין רשתות חברתיות מתוצרת בית, ידידותיות יותר למפלגה. פייסבוק נחסמה בסין. גם בטוויטר עדיין רק מתכננים את חדירתם ביום מן הימים.
כמובן, אל המדבריות הדיגטלים מעשי ידי אדם נוספים גם מדבריות של ממש. סיביר הרוסית שוממה. קנדה קפואה. גרינלד היא בלקלנד.
באוסטרליה, אם נתעלם מפרט', המזרח הוא האזור היחיד המאוכלס ולא רק באלמוגים.
מסתבר שזה עולם קטן אחרי הכל, לפחות בכל הנוגע לפזורת בני האדם...
נעשה זום לרגע על אירופה, בתמונה אחרת ששוחררה על ידי טוויטר:

ציוצים באירופה (מקור: טוויטר)
הנה ראו כיצד לונדון חולשת על אימפריית הציוצים. במידה פחותה אפשר לראות את כמות המצייצים בצפון אנגליה או דרום סקוטלנד.
כמות משתמשי טוויטר מרשימה ניתן גם למצוא מעבר לים האירי, בדבלין (גילוי נאות, אני משפיע על זה) ובאמסטרדם, עיר שבאופן מסורתי מסמלת פתיחות ואימוץ חידושים.
בשאר היבשת מתגוררים משתמשי טוויטר, אך אלו הם מיעוט בים של משתמשי פייסבוק או אנשים שבוחרים שלא לקשור עצמם לבאז של סוף העשור הקודם.
מעניין לראות כיצד ערים גדולות בולטות במפה הזו. האם החיים של מי שבלונדון באמת יותר מעניינים מהחיים של מי שמתגורר בכפר קטן בשוודיה או איטליה?
כמובן, בלונדון מתגוררים מיליוני בני אדם ובכפרים הנ"ל לא, מה שמסביר את ההבדל. אך גם אם ננקה את ההבדל בין כמות הציוצים ביחס לבני אדם, בדומה לניקוי שנעשה בהמרה מתמ"ג לתמ"ג לנפש, עדיין הערים יובילו.
יתכן שזה בשל אימוץ מהיר של טכנולוגיות שזולגות לאט לפריפריה, יתכן שזה משום שתושבי הערים הם בעיקרם אנשים המרוכזים בעצמם ומעוניים לבשר לעולם מה קורה עימם בכל רגע נתון בניגוד לתושבי הכפר שזורמים יותר עם הטבע.
כך או כך המפה מרתקת בשלל האינטרפרטציות השונות שניתן להעניק לה. כיסיתי רק את קצה הקרחון בעניין.
בנוסף, הזמן גם הוא מרכיב חשוב במפות מסוג זה.
אני ממליץ בחום לצפות בסרטון הזה שסיפקו טוויטר המציג גם כן את מפת הציוצים, אך הפעם בהתאם לשעות בהן נשלחו הטוויטים.
אם המפה הדוממת מציגה היכן אנשים חיים, הסרטון גם מראה מתי הם פעילים. צפיה בסרטון מזכירה במקצת את סיבוב כדור הארץ המכתיב היכן יום והיכן לילה.
לסיום, אולי אזכיר כאן שאני לא חובב גדול של טוויטר או פייסבוק. המרכיב החברתי ברשתות החברותיות הללו הוא מזויף.
הן מרדדות את הדיון בהגבילן את הכתיבה למספר שורות מצומצם. עם כל הכבוד לסיפוקים רגעיים ההשטחה הזו הופכת את המשתמשים לידענים שלא יודעים דבר.
טוויטר אולי יכול להיות ברומטר מצוין לדעת במה אנשים מתעניינים ברגע נתון. אבל זה בעיקר מצביע על מצב הרוח ולא על מחשבות מורכבות.