אירועי שריפת מכוניות, בתי ספר וסמלים אחרים של הרפובליקה כמעט ושכחו ברחבי צרפת, אך צעירים רבים מקרב בני המיעוטים בצרפת עדיין זועמים.
מאז סוף אוקטובר הסיפורים על המהומות, שהחלו לאחר מותם של שני צעירים שהתחשמלו בעת שברחו מהמשטרה, תופסים לא מעט כותרות בעיתונות בארץ בעולם.
תהיתי אם להתייחס לנושא, אך מפאת קוצר זמן ומשום שבאמת אני חושב שדעתי בנושא שווה כקליפת השום (ומי שלא הבין את הדימוי כראוי, קליפת השום החשבת לדבר חסר חשיבות בעיני רוב הבריות, אך אני רואה בה דבר חשוב ביותר, שכן המשפט "שווה כקליפת השום" ודאי לא נהגה על ידי מישהו שאי פעם ניסה לבשל משהו ולהתעסק עם הקליפה של השום), החלטתי לא לכתוב על הנושא.
העדפתי לשבת ולקרוא דיווחים על הנושא וכן פרשנויות.
חלק מהפרשנויות הטילו את האשמה על הזנחה ורשלנות של הרפובליקה הצרפתית החמישית, שלא השכילה להעניק לצעירים צפון-אפריקאים, בנים למהגרים, את ההזדמנות להיות חלק שווה בצרפת.
חלק אחר של הפרשנויות הטיל את האשמה על האסלאם הרדיקאלי, "מלחמת הציוויליזציות" אם אשאל את המונח של הנטינגטון.
והיו גם כמה מקרים בהם קראתי תגובות בסגנון "מגיע להם".
השתכנעתי מכולם, אך לא השתכנעתי מאיש (ופה נראה לי אני מתחיל להתנסח כמו בתחילת הסיפור “A tale of two cities” של דיקנס, אז אני אפסיק).
האם באמת יהיה זה ראוי ונכון לקבוע שפעילות כזו, בה מעורבים אלפי ואף רבבות אנשים, נובעת מסיבה אחת?
הבעיה של הסברים פשוטים, היא שהם בדרך כלל רחוקים מהמציאות.
הבעיה של הסברים מסובכים, היא שהם בדרך כלל לא מסבירים כלום, אלא רק מעלים יותר שאלות (וכן, גם הם בדרך כלל רחוקים מהמציאות, אך לא זו הנקודה).
לכן, לא אנסה לתת הסבר של ממש ואת דעותיי בנושא, אשמור לעת עתה לעצמי.
אבל, לא לשם כך הרי טרחתי לפרסם את הקטע הזה.
כל עניין המהומות בפריז (וחלקים אחרים של צרפת, אך אנו נעסוק כעת בפריז), הזכיר לי משהו. הייתי מוכן להישבע שראיתי את תמונותיה של פריז בוערת בעבר!
רק אחרי די הרבה זמן, פתאום זה הכה בי.
באוגוסט 1996, ראיתי בקולנוע את הסרט "הגיבן מונטר דאם" של דיסני.
יומיים לאחר מכן הייתי בפריז, בקתדראלת נוטר דאם פריז האמיתית (והרי כל קתדראלה בצרפת מכונה נוטר דאם ולכן יש הרבה. זו בשארטר נפלאה אגב, והוויטראז'ים בה נודעו בשל גוון הכחול המיוחד שבהם – כחול שארטר), לא זו המצוירת. שבוע לאחר מכן גם הייתי בדיסנילנד פריז. אך לא זו הנקודה.
אני מניח שכולם מכירים את הסיפור המצוין של ויקטור הוגו ואני מניח שרבים אף צפו בגרסה שאולפני דיסני עשו לספר.
אספר בקצרה שהייתה צוענייה שילדה בן מעוות, השופט פרולו לקח (בחוסר ברירה) חסות על התינוק והתאכזר אליו.
לכשהילד, ששמו היה קוואזימודו, גדל, הוא לא העז לצאת מחוץ למגדל הפעמונים של כנסיית נוטר דאם בה חי והיה מצלצל בפעמונים שבה.
יום אחד יצא מהכנסייה היישר לפסטיבל השוטים, שם נחשף לעולם, התאהב בצוענייה, אשר אדונו, פרולו התאהב גם בה.
מפה לשם, משם לפה, פרולו התאכזב שהיא סירבה לו, רצה להרוג אותה, היא ביקשה מקלט בכנסיית הנוטר דאם.
קוואזימודו עזר לה להימלט וכדי למצוא אותה, פרולו החליט להבעיר את כל פריז.
כאן אעצור, שכן אין הסיפור מעניין יותר.
הנקודה היא שכבר ב-1996, דיסני הפיקו סרט בו נראית פריז בוערת!
כמו אותה להקה, "the coup", שלפני אירוע ה-11 בספטמבר 2001 עמדה לשווק אלבום, "party music", בו נראים מגדלי התאומים עולים בלהבות (תמונה בסוף הקטע), כך דיסני הפיקו סרט בו נראית פריז עולה בלהבות.
אם כן, אני מניח שכבר הבנתם, שכל מטרתו של קטע זה היא להוכיח כיצד הסרט הגיבן מנוטר דאם חזה במדויק את אשר יתרחש בפריז כתשע שנים לאחר צאתי לאקרנים.
החליפו צוענים במוסלמים וראו איך תסריט האימים של הסרט מתממש!
הנה למשל מילות השיר "A guy like you". אביא פה רק את הבית הראשון ששר הגרגול הוגו (המדובב על ידי השחקן ג'ייסון אלכסנדר, הוא ג'ורג' מסיינפלד):
Paris, the city of lovers is glowing this evening True, that's because it's on fire, But still, there's l'amour.
אכן, מילים קשות.
"פריז, עיר האוהבים זוהרת הלילה. נכון, זה מפני שהיא עולה באש, אך עדיין יש אהבה".
תיאור מצמרר. את מילות כל השיר הנבואי הזה תוכלו לקרוא אגב כאן.
לא אעבור כאן על כל התמלילים בסרט, שכן את זה נשאיר למבקרי קולנוע ולהיסטוריונים. אבל כן אביא כאן מספר תמונות מהסרט (להן יצורפו הסברים קצרים), תמונה של פריז מהעת האחרונה ולבסוף, ללא קשר, תמונה אחת של אותו אלבום שחזה את נפילת התאומים.
זו היא אם כן התייחסותי למהומות בפריז.
שלום ותודה.
אלעד
אם חיפשתם את הסיבה מדוע פריז בוערת, אני חושב שאולי שווה לחפש אותה ברגע בו פיתתה אזמרלדה את השופט פרולו בחג השוטים
מאז, אזמרלדה החלה להופיע בחלומותיו, כאש הגיהנום, כשטן המנסה לפתות את השופט פרולו שראה עצמו מוסרי (גם אם ברור שהמוסריות שלו לא הייתה מציבה ברשימה של יחד-מרץ בבחירות הקרובות)
אזמרלדה ביקשה מקלט בנוטר דאם, אך לא יכלה לסבול את היותה כלואה, מה שהוביל את קוואזימודו, הגיבן מנוטר דאם, לעזור לה להימלט
לאחר שלפרולו נודע כי הצוענייה נמלטה, הוא ציווה למצוא אותה, גם אם יהיה צורך לשרוף את כל פריז בשל כך!
כאן נראית פריז בוערת, כפי שזה הופיע על אחת הכרזות לסרט (אם למישהו יש את הסרט בעותק דיגיטאלי, אשמח לקבל צילומי מסך של פריז בוערת. לצערי יש לי רק קלטת וידיאו של הסרט ואין לי כעת דרך להמיר אותו לקובץ דיגיטאלי)
וכאשר העיר פריז עולה באש ויש מהומות, הפשע גואה. כך אותו עבריין קשיש מתחילת הסרט, מוצא עצמו חופשי
תמונה מפריז מהימים האחרונים (הצילום של AP)
וללא קשר לפריז, רק לצורך המחשה, תמונת האלבום הזה הודפסה זמן קצר בלבד לפני ה-11 בספטמבר 2001