מאקרו
לפני חודש בערך פרסמתי פוסט ובו הבאתי תמונות של משחק טניס שהתרחש בשחקים, במרומי המלון היפהפה בורג'-אל-ערב שבדובאי. המלון הזה מתנשא לגובה של 321 מ', והוא מצוי במקום ה-20 ברשימה הרשמית של מאתיים הבניינים הגבוהים בעולם. אגב, הבניינים ברשימה הזו נמדדים רק לפי גובה הבניין נטו, בלי לכלול אנטנות ואלמנטים אחרים שמגביהים את הבניין, ולכן ברשימות אחרות מופיעים לפעמים גבהים ומיקומים אחרים (ה-Empire State Building שבניו-יורק, למשל, קופץ לא מעט מקומות למעלה בטבלאות, אם מחשיבים את השפיץ שלו, שלא נחשב ברשימה הזו).
מה שמאוד בולט ברשימה, הוא שדווקא מדינות מתפתחות מתאמצות לבנות כמה שיותר לגובה.
מתוך 8 הבניינים הגבוהים בעולם, 7 מהמזרח הרחוק (4 מסין, 2 ממלזיה, 1 מטייוואן, 1 מארה"ב).
מתוך 20 הבניינים הגבוהים בעולם, 16 מאסיה (14מהמזרח הרחוק, 2 מדובאי, 4 מארה"ב).
מתוך 60 הבניינים הגבוהים, 34 מאסיה (28 מהמזרח הרחוק, 6 מהמזרח התיכון, 26 מצפון אמריקה).
וההיפך, מדינות מפותחות לא מחפשות את הגובה (בחריג של ארה"ב, שהיא המדינה המפותחת היחידה עם נוכחות של ממש ברשימה). למשל, הבניין הכי הגבוה באירופה (רוסיה) נמצא רק במקום ה-62 בעולם, והבניין הכי הגבוה באירופה המערבית (גרמניה) נמצא רק במקום ה-74 בעולם.
כנראה המדינות המתפתחות משתמשות בבניית גורדי שחקים כדי לסמל כוח ויכולת כלכלית והישגית (סין למשל), או כדי להאדיר את שם המדינה (דובאי למשל), ואילו המדינות המפותחות לא זקוקות לאלה, ודי להן בתעשייה ובתרבות שלהן, למעט ארה"ב שהתרבות שלה חריגה גם ככה בנוף העולמי, בחומרנות וב-Show-Off שלה.
ומדובר במגמה נמשכת, שכן החיפוש אחר שיא הגובה - למרות אסון התאומים בניו יורק - רק צובר תאוצה ומטפס לגבהים חדשים כל הזמן. עד לפני כמה שנים, הבניינים הגבוהים בעולם היו בסביבות 400 המטרים (התאומים של קואלה למפור [452 מ'], בניין סירס משיקגו [442 מ'], ועוד 2 בניינים משנחאי [421 מ'] ומהונג-קונג [415 מ']), והנה רק בשנת 2004 הושלם בטייפה בניין טייפה 101, הגבוה בעולם כיום, שחצה לראשונה את "מחסום" 500 המטרים (502 מ'), והנה כבר כיום מתוכננים שני בניינים חדשים בגובה של מעל 700 מטרים, בדובאי (705 מ') ובניו-דלהי (720 מ'), שעומד להיות הגבוה בעולם (שניהם, ככל הנראה, כוללים אנטנה או שפיץ גבוהים). עוד שתי מדינות מתפתחות שמחפשות לעצמן שם.
אז מה יהיה גורלנו? מגדלים עד לירח?
מגדלי בבל מודרניים?
מגדלים לצרכי פיגועי ראווה המוניים?
או סתם הפגנות כוח מתמשכות של מדינות מתפתחות?
יהיה מה שיהיה, הנה דברים שצוטטו ב"הארץ" מפי אחד ממתכנני הערים הבכירים בהודו, ביחס לבניין הכי גבוה בעולם שמתוכנן בניו-דלהי: "זה לא מתאים לתנאים ההודיים. אין לנו מספיק מים. אין לנו אספקת חשמל סדירה, הבניין הזה יצטרך תחנת כוח משלו כדי להבטיח שהמעליות לא יעצרו כשיש הפסקת חשמל". ובתור מי שנתקע בעצמו בבניין גבוה בניו-דלהי בגלל הפסקת חשמל, רק בקיץ האחרון, אני יודע שהוא צודק. אבל למי איכפת חשמל ומים? העיקר שההודים יוכלו להשוויץ במפלצת שהם ייצרו.
הבניין הכי גבוה בעולם - בינתיים - טייפה 101:
מיקרו
אנחנו נמצאים כרגע במקום ה-107 ברשימה העולמית, עם מגדל אביב שברמת גן, הבניין הגבוה ביותר בארץ בגובה של 244 מ', אבל אם תתממש בנייתו של מגדל אגד (באופציה הגבוהה שלו), הוא יהיה 360 מ' (עם חרוט), מה שיקפיץ אותו (אם לא נביא בחשבון מגדלים אחרים שייבנו בינתיים, וגם נתעלם לרגע מזה שצריך לנטרל את החרוט) למקום ה-12 המכובד ברשימה העולמית (ולמקום ה-5 מבין המדינות), מקום שמתאים בהחלט למדינה שהיא חצי-מפותחת חצי-מתפתחת, ובעלת שאיפות מגלומניות, כמו שלנו.
ואפרופו מגדל אביב, רמת גן, כנראה בגלל השכנות לתל אביב, מנסה להתחרות בה על התואר עיר-גורדי-השחקים הישראלית, מעין מודל מקומי של עיר קטנה ומתפתחת שרוצה לקנות לעצמה שם "עולמי" על ידי ניצחון-גובה על העיר השכנה, הגדולה והמפותחת, ובינתיים היא די מצליחה במשימה. אמנם יש ברמת גן כיום רק 4 בניינים בגובה של 100 מטרים ומעלה, אבל 2 מהם גבוהים מאוד - שרתון סיטי טאוואר (170 מ' - השלישי בארץ) ומגדל אביב (244 מ' - הכי גבוה בארץ), ובנוסף מתוכננים להבנות בה עוד 6 בניינים בגובה של 100 מטרים ומעלה, ביניהם מגדל עלית, שיהיה תאום של מגדל אביב (מבחינת גובה וקרבה, לא זהה בצורה). למעוניינים, כאן תמצאו את רשימת הבניינים הגבוהים (בהווה ובעתיד) של רמת גן.
תל אביב, לעומתה, לא מחזיקה (בינתיים) בכתר הגבוה ביותר - רק מגדלי עזריאלי ראויים בה לציון ממשי (העגול 187 מ' - השני בארץ; המשולש 169 מ'), ואחריהם משתרכים ארובת רידינג (150 מ'), מגדל לווינשטיין (145 מ') ומגדל שלום הוותיק והטוב (142 מ') - אבל בתל אביב יש מסה גדולה הרבה יותר של גורדי שחקים מאשר ברמת גן. כיום יש בה 15 בניינים בגובה של 100 מטרים ומעלה (מתוכם 7 בגובה של 140 מ' ומעלה), ומתוכננים להיבנות בה עוד 65 בניינים בגובה של 100 מטרים ומעלה (מתוכם 40 בגובה של 140 מ' ומעלה). למעוניינים, יש אתר עם דיאגראמות יפות של הבניינים הקיימים והבניינים שיוקמו בת"א.
בין הבניינים שאמורים להיבנות בעתיד בתל אביב, 5 אמורים להיות מעל 200 מטרים, אבל רק אחד מהם - מגדל אגד - אמור להיות גבוה יותר ממגדל אביב. לגבי מגדל אגד, ייתכן והוא יתנשא לגובה מפלצתי של 360 מ' (עם חרוט), כמעט פי 2 מעזריאלי ופי 1.5 ממגדל אביב, אבל ייתכן והוא ייבנה רק לגובה של 266 מ' (245 מ' בלי החרוט - גבוה במטר אחד בלבד ממגדל אביב), ויש אפילו אופציה שהוא ייבנה כשני בניינים נמוכים יותר, ככה ששום דבר לא סגור במלחמת השחקים של ת"א ור"ג.
ואני, מה איתי? אני אמביוולנטי בקשר לכל העניין הזה של בנייה לגובה. מצד אחד, הצד הילדותי שלי רוצה שתל אביב תנצח במלחמה המדינתית והעולמית שלה, ושיהיה לה מגדל במקומות הגבוהים של הרשימה העולמית. ומצד שני, כשאני רואה מה מגדלים מעוללים לנוף העירוני, בייחוד כשהם נבנים בשכונה נמוכה ובתלישות ממגדלים אחרים, אני מתקשה להבין למה בכלל צריכים את זה (ואני לא מדבר בכלל על מחירי הנדל"ן של העיר, שרק יורדים בשנים האחרונות, ולא מצדיקים בנייה כזו מסיבית, אלא רק אם מדובר בשוויצריות ישראלית). אז אולי שיחליטו לבנות רק גורד שחקים נוסף אחד בתל-אביב, אבל בגובה עצום (נגיד, קילומטר לכיוון השמיים), וככה שני הצדדים שבי ידורו בשלווה יחסית?
בניין אגד העתידי, שאם יוקם בצורה הזו, ייכנס במקום גבוה לרשימה העולמית: