מה ישראלי בעיניך? מה יותר יאיר לפידי מהשאלה הזאת? האיש לקח על עצמו לשרטט את הישראליות. היום הוא מנסה להגיח בשמה לשמי הפוליטיקה; האיש המייצג את הישראליות.
אז מהי ישראליות? יש דברים נפלאים שניתן להכניסם תחת הכותרת הזאת, דברים מעוררי גאווה לאומית. אבל, יש להודות, לא הכל יפה בישראליות. יש גם ישראליות מכוערת. ואין ישראליות מכוערת בעיניי יותר מן הערוצשתיימיזם. לא בכדי לא דיברתי על הערוץ השני אלא על הערוצשתיימיזם. כיוון שיש גם דברים יפים וראויים בערוץ השני. ויש גם הרבה ערוצשתיימיזם מחוץ לערוץ השני. למשל, אחיו התיאום ערוץ עשר. ויש הרבה ערוצשתיימיזם מחוץ לעולם התקשורת – בכלכלה, בפוליטיקה. הסדרה "הישרדות", למשל, היא בכלל בערוץ עשר, אבל אין דבר ערוצשתיימיסטי יותר ממנה.
עשרה אנשים שטים ברפסודה בים סוער, שורץ כרישים. המטרה – לשרוד אחרון על הרפסודה. היעד – להפיל את האחרים אל הכרישים. השיטה – לדחוף, לכרות בריתות, לתכמן ולשקר. הכל מותר. אין חוקים. החוק היחיד הוא שאין חוקים. החוק היחיד הוא חוק הג'ונגל.
תיארתי כאן את התכנית "הישרדות". התכנית "הישרדות" אינה סתם תכנית בידור. זאת תכנית עם אידיאולוגיה. התכנית מוכרת את אידיאולוגיית הג'ונגל, הדרוויניזם החברתי, הקפיטליזם החזירי. החיים כהישרדות, כתחרות בלתי פוסקת, שבה החזק מנצח. התכנית מוכרת את ערכי הערוצשתיימיזם.
מהי "האח הגדול"? תאוות הבצע מזווגת את תאוות הפרסום עם תאוות המציצנות ושוברת את שיאי הרייטינג. הערוצשתיימיזם בהתגלמותו.
יאיר לפיד הוא ממנסחי הערוצשתיימיזם והוא תוצר שלו. מהי הישראליות הערוצשתיימיסטית בעיניי? יאיר לפיד.
התרבות הערוצשתיימיסטית היא תרבות הרייטינג. תרבות הרייטינג היא מזללת ממון, המשעבדת אליה את הצופים הנרצעים באמצעות שטיפת מוח מטמטמת. היא מספקת להמון טלנטים, המקבלים משכורות עתק והופכים לאלילי ההמון. יאיר לפיד, למשל.
מה מביא אתו יאיר לפיד לפוליטיקה? סליחה, מה יאיר לפיד מוכר בפוליטיקה? את תרבות הרייטינג. את השטחיות. את הרדידות. את הפופוליזם. את ההימנעות מכל אמירה מקורית, שלא לומר אמיצה.
מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול, ילד? מפורסם. זה מה שיש ליאיר לפיד למכור. הוא מפורסם. מפורסמותו – אומנותו. הסלב האולטימטיבי. מותג המותגים. מותג היפיוף השרירן עם הג'ל.
יאיר לפיד מביא אתו לפוליטיקה את תרבות המותגים. לא תהיה תקומה למאבק לצדק חברתי, אם לא נשבור את תרבות המותגים ואת תרבות הרייטינג.
רגע, רגע... מחאה חברתית... יאיר לפיד. כן, נכון. מצלצל מוכר. כותרת ראשית ב"ידיעות אחרונות", כותרת ענק: "מרד העבדים". מאמר של יאיר לפיד, בשיאה של מחאת האוהלים בקיץ שעבר. מר רייטינג, המנווט את דרכו לפוליטיקה מן הקקופיט התקשורתי של "אולפן שישי", הבין לאן נושבת הרוח. יאיר לפיד נהיה חברתי!
****
אסתרא בלגינא קיש קיש קריא, נאמר בתלמוד, כלומר מטבע בתוך כד ריק, קורא קיש קיש; עושה המון רעש וצלצולים.
* BSH