שחרר אותי / שלום חנוך
פינתי השבועית ברדיו "אורנים", 19.3.12
כפי שהבטחתי לפני שבועות אחדים, אני משמיע היום שיר מתוך יצירת המופת "חתונה לבנה" – הטוב שבאלבומיו של שלום חנוך. את האלבום הוציא שלום חנוך ב-1981, בעקבות גירושיו מאשתו ליהי, ומרבית שיריו עוסקים בסיפור הזוגיות, האהבה והפרידה הזה. זהו אלבום האולפן הסולו השני של חנוך, כאשר היה בשיא הצלחתו, אך הוא לא כל כך התקבל והיה כישלון מסחרי. הוא נשמע מורכב מידי, רציני מידי, כבד מידי. עם זאת, במשך השנים הוא הלך והתקבל ונחשב לאחד האלבומים החשובים והמשפיעים ברוק הישראלי, והוא ממשיך להימכר עד היום. לפני שנים אחדות, יצא אלבום מחווה ל"חתונה לבנה" ובו יוצרים צעירים שרו את שיריו. אני לא אוהב במיוחד את הגרסאות הללו, זולת גרסתו המקורית והשונה של אביתר בנאי לשיר הנושא – "חתונה לבנה". בין שירי האלבום, כמה מנכסי צאן הברזל של הרוק הישראלי, כמאמר הקלישאה, ובהם "הדרכים הידועות", "רומן אמתי", "תמונת מצב", "שיר דרך" ו"חתונה לבנה".
אנחנו נשמע היום את השיר "שחרר אותי". הרעיון להשמיע את השיר הזה, הוא בעקבות כתבת ענק ב"סופשבוע" של "מעריב" לפני שבועיים. אפשר לומר שהייתה זאת כתבת רכילות, ובדרך כלל, כשאני קורא את העיתונים, אני מדלג במהירות על כל כתבות הרכילות אודות ידוענים אלה או אחרים. אבל הכתבה ב"סופשבוע" עסקה בעליות ובמורדות במערכת היחסים רבת העשורים בין אריק איינשטיין לשלום חנוך. כתבה כזאת אינה עוד רכילות סלב. הרי מדובר בשניים מאבות המזון של התרבות הישראלית, שהמפגש ביניהם הצית את מהפכת הרוק הישראלי. וסיפורם הוא סיפור יסוד בתולדות המוסיקה בישראל. הכתבה מתארת מערכת יחסים עם עליות ומורדות, יחסי הערכה והערצה לצד קנאה, התרחקות והסתייגות. אריק איינשטיין פוֹטר כשטויות את כל הטענות על מתיחויות בין השניים.
אין לי מידע על מערכת היחסים בין השניים. אבל אני יודע להקשיב לשירים. ולפחות בשני שירים, נדמה לי שאני מוצא ביטוי למערכת היחסים המורכבת בין השניים.
את "שחרר אותי", אני קורא כהצהרת העצמאות של שלום מפטרונו, אריק איינשטיין. אריק איינשטיין מבוגר משלום חנוך בשבע שנים, וכשהשניים נפגשו, אריק כבר היה אחד הזמרים הבולטים והנערצים במוסיקה הישראלית. איינשטיין פרש את חסותו על חנוך, פתח לו דלתות, העניק לו קרדיט שווה ערך לשלו בתקליטיהם המשותפים.
האלבום "חתונה לבנה" יצא לאור שנתיים לאחר המופע המיתולוגי המשותף – אריק ושלום בהופעה חיה, שאחריו לא שיתפו השניים פעולה במשך עשרים שנים תמימות, עד צאת האלבום "מוסקט". על פי המיתולוגיה של הרוק הישראלי, אריק התקשה לקבל את קריאות "שלום, שלום" מהקהל בהופעה, שסימלה את חילופי הדורות בהובלת הרוק הישראלי.
כבר כשיצא האלבום לאור, זיהיתי ב"שחרר אותי" שיר התרסה ושחרור של שלום מאריק: " שחרר אותי מהמחמאות שלך / עזוב אותי מהעצות שלך / שחרר אותי מהתוכחה שלך / עזוב אותי מהברכה שלך / שחרר אותי מהציונים שאתה מחלק..." וכן הלאה וכן הלאה.
חמש שנים אחרי צאת "חתונה לבנה", באלבומו "אוהב להיות בבית", הקליט אריק איינשטיין את השיר "לטפטף טיפה". אני רואה בשיר הזה תשובה ישירה ל"שחרר אותי". לשיפוטכם: "לא רציתי ללמד / לא ניסיתי להטיף / לא חיפשתי לפקד / וגם לא להיות עדיף / לא רציתי להכות / לא ניסיתי להתקיף / לא חיפשתי לגנות / וגם לא ניסיתי להחניף // סך הכל רציתי לטפטף טיפה / כי טיפה, עוד טיפה / עוד טיפה, עוד טיפה / תהיינה לים" וכן הלאה.
איני יכול להתחייב שהפרשנות שלי נכונה. יתכן ש"שחרר אותי" עוסק אף הוא, כמו רוב שירי האלבום, בחבילה המשפחתית של שלום שהתפרקה. אולי אפילו אלה מסרים שהועברו אליו במערכת היחסים הזאת. איני יודע, ואני משאיר זאת לשיפוטכם.
מה שבטוח, זה שיר חזק ויפה.
שחרר אותי מהמחמאות שלך / עזוב אותי מהעצות שלך / שחרר אותי מהתוכחה שלך / עזוב אותי מהברכה שלך / שחרר אותי מהציונים שאתה מחלק / עזוב אותי מהדרגות שאתה מהדק / שחרר אותי מעיוות הדין בו אתה משחק / עזוב אותי מההצלחות שאתה מנמק // אל תגיד לי מתי לשמוח / ואל תקבע לי מתי להיות גבר / אל תגיד לי במי הכוח / ואל תמתח יותר מדי את החבל // שחרר אותי מההלצות שלך / עזוב אותי מההשמצות שלך / שחרר אותי מההפליה שאתה מטשטש / עזוב אותי מהסיסמאות שאתה מקשקש // אל תגיד לי מתי לנסוע / ואל תקבע לי מה בטוח / אל תגיד לי מה לשמוע / ואל תפריח הבטחות ברוח / שחרר אותי מדיבורך המבין ויודע הכל / עזוב אותי ממך כבר עזוב אותי אני כבר לא יכול // אל תגיד לי מה טוב / אל תגיד לי מה רע / אל תגיד לי מי אני / אלוהים יש או אין ברירה / שחרר אותי ועזוב אותי // שחרר אותי מהדעות שלך / עזוב אותי מהתנועות שלך / שחרר אותי מהאנשים שאתה מאלף / עזוב אותי מהחיוכים שאתה מזייף / אל תסלח לי אם אשמתי / רק בשמי אני מופיע // שניותיך כבר שילמתי / אבל היום אני לך מציע / שחרר אותי מדיבורך המבין ויודע הכל / עזוב אותי ממך כבר עזוב אותי אני כבר לא יכול.
קישור לשיר מאתר יוטיוב:
http://www.youtube.com/watch?v=-B0I4WPcc-0