לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

הבלוג של אורי הייטנר

מאמרים בנושאי פוליטיקה, חברה, תרבות, יהדות וציונות. אורי הייטנר, חבר קיבוץ אורטל, איש חינוך ופובליציסט

כינוי:  הייטנר

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


3/2012

מבזק "יובלים" מס' 25


          פסח

 

והגדת לבנך – ביום ב' ג' בניסן 26.3 יתקיים במועדון לחבר בקיבוץ כפר הנשיא האירוע "והגדת לבנך", לקראת פסח, בהובלת חברי תכנית "מעגלים". האירוע יפתח בהופעה קצרה של חבורת הזמר "הישראלים" בניהולה המוזיקלי וניצוחה של אירית ישראלי.

 

לאחר מכן נשמע שתי הרצאות. ח"כ שלי יחימוביץ', יו"ר מפלגת העבודה, תרצה על הנושא: על עבדויות שלא תמו. הרב אביה הכהן ממטולה ירצה על "וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים".

 

בחלקו השני של האירוע, אחרי הפסקת אוכל קצרה, יתקיימו מעגלי לימוד ושיח בנושא הערב, בהנחיית חברי "מעגלים".

 

חוגי הדיון: 1. האמנם בני חורין אנחנו? מנחות – אלה פאלק, שמרית כרמי ואור מאור. 2. מילטון פרידמן או יוסף הצדיק – מי היה שם קודם? יזהר בן שלמה. 3. "עבדים" של ברי סחרוף מול "הפלא ופלא" של קמזון. עופר גביש. 4. ההליכה משחררת אפרת סדרס רון, גל שלום ולידיה כשרי. 5. בין שיר המקצוע לשיר התעסוקה – על עבודה מתוך שעבוד ועבודה מתוך חירות, ביצירתו של מאיר אריאל – אורי הייטנר.

 

נסיים את הערב באקורד סיום מוסיקאלי עם עופר גביש.

 

תכנית "מעגלים"עיקר מעייניה של קבוצת "מעגלים" בתקופה האחרונה מוקדשים להכנת "והגדת לבנך". המפגש הראשון לקראת פסח, נערך בקיבוץ יפתח – מפגש פתוח לקהילה, שמשך אליו חברים רבים מן הקיבוץ (אחת לשנה אנו עורכים מפגש קהילתי באחד היישובים, עם חברי היישוב). את המפגש הנחתה חוקרת התלמוד פרופ' ורד נועם. הנושא: "הגדה אלטרנטיבית או: מהו העיקר בסיפור יציאת מצרים?". ההרצאה תיארה את המחלוקת בין החכמים באשר לנוסח הגרעיני של ההגדה. חלקו השני של המפגש היה פנימי, רק של חברי הקבוצה – היערכות ראשונית לחוגי הדיון. המפגש האחרון הוקדש כולו להכנת חוגי הדיון.

 

המפגש הראשון אחרי פסח – ביקור במוזיאון לוחמי הגטאות.

 

סדר פסח נוסח יגור – מקהלת הגליל העליון משחזרת את סדר פסח הקיבוצי המיתולוגי של קיבוץ יגור, אותה ערך, הלחין והוביל ביד רמה יהודה שרת. חגיגה יהודית – תוכנית ומוסיקלית; חוויה גדולה לכל מי שישתתף. משתתפים: מקהלת הגליל העליון בניצוחו של רון זרחי, מקהלת העפרוני בניצוחה של מיה שביט, מקהלת העפרוני הצעירה בניצוחו של נתלי גולדברג, רויטל רביב – סופר, יאיר גורן ברייטון והרכב נגנים. מנחה ומספר – מוקי צור.

 

מרכז "יובלים", המועצה האזורית גליל עליון והאגף לתרבות תורנית במשרד החינוך מזמינים את הקהל לחזות בערב הייחודי הזה, שיתקיים בהיכל התרבות בקריית שמונה ביום א' 1.4. מומלץ מאוד!

 

סדר נשים – "ניגון נשים" קריית שמונה מזמין את הציבור ל"סדר נשים חגיגי", ביום ד' ה' בניסן 28.3 בבית החברה של נעמ"ת. מתוך ההזמנה: "נחגוג, נשתה 4 כוסות, נשיר, נברך ונתברך ונשמח בחירות שבחיינו".

 

סדר בבלגן - מה אנחנו יודעים על ההגדה של פסח? עד כמה אנו מכירים אותה? למה ארבע כוסות? מי היא "והיא" שעמדה? ומה זה הכרפס? למי נכתבו ארבע הקושיות? מה הקשר של סדר פסח לצומת מסובין? מיהם ארבעת הבנים? מה משמעות "בדמיך חיי"? מבולבלים? גם אנחנו.

 

לקראת פסח נקיים ערבי לימוד על סדר פסח, כדי שהסדר – משפחתי או ציבורי, עם ההגדה המסורתית או הקיבוצית, יהיה משמעותי ומובן. ערבי הלימוד יתקיימו בשני מוקדים. ביום א' 25.3 בקיבוץ שמיר, בהנחיית קרן קהת, רכזת צעירים וסטודנטים ופרסום ב"יובלים". ביום ג' 3.4 בספריית "אביטל", בקיבוץ מרום גולן, בהנחייתי. בספריית "אביטל" תוצג תערוכת הגדות.

 

כל מה שרצית לדעת על סדר פסח...

 

הקהילה במעגל השנה – המפגש השני בשנה ב' של הסדנה לפעילי תרבות במתנ"ס מבואות חרמון אירח את בנימין יוגב – בוג'ה מקיבוץ בית העמק ומכון "שיטים", ללימוד מרתק לקראת פסח: לא לפחד מליל הסדר – איך להפוך את סדר פסח לאירוע משמעותי במשפחה (הגרעינית והרחבה). בוג'ה הציג בפני המשתתפים את "הגדת המעלות לדוד" – הגדה אומנותית ייחודית מאוד וקסומה אותה עיצב האמן דוד מוס. הלימוד על הסדר וההגדה שולב בהצגת "הגדת מוס".

 

המפגש השלישי יוקדש ליום העצמאות. אני אנחה סדנה על סדר יום העצמאות, על פי החוברת "אנו מכריזים בזאת" של החברה למתנ"סים, שהייתי אחד מעורכיה. למפגש הזה נזמין גם את רכזי התרבות ורכזי יום העצמאות בקיבוצי המועצה האזורית גליל עליון. חלקו השני של המפגש, יוקדש להחלפת מידע ורעיונות על חגיגות יום העצמאות בקהילה.

 

יום השואה – ביום הזיכרון לשואה ולגבורה – יום ה' 19.4 ב-11:00, לאחר הטקס של המכללה, נארח לעדות את יעקב גוטרמן, ניצול שואה מגטו ורשה, שיספר את סיפורו האישי כילד שחווה את מוראות השואה ואיבד חלק ממשפחתו. גוטרמן הוא מאייר, חבר קיבוץ העוגן ויו"ר בית מורשה ע"ש מרדכי אנילביץ'. המפגש עם יעקב גוטרמן הנו אירוע משותף של דיקנט הסטודנטים, "הלל" תל-חי ומרכז "יובלים".

 

יום העצמאות – בראש חודש אייר, יום שני 23.4 יתקיים במתנ"ס חצור הגלילית סדר יום העצמאות, על פי חוברת החברה למתנ"סים "אנו מכריזים בזאת" בהנחייתי ובליווי מוסיקלי של גילי פורת, מנהל המתנ"ס.

 

פורים

 

מגילה בקהילהערב קהילתי של קריאה במגילת אסתר ולימוד על המגילה נערך בקיבוץ דן. חיים בומש, מנכ"ל ישיבת ההסדר בק"ש וחבר הנהלת "יובלים", קרא קטעים נבחרים מן המגילה והסביר על כתיבת המגילה ועל הקריאה בטעמים. קרן קהת מ"יובלים" והרב אביה רוזן מחספין, ראש מדרשת עין הנצי"ב, הנחו את הלימוד והשיחה. הקהל ביצע את משימת הרעשת המן והשתתף בלימוד.

 

בערב "מגילה בקהילה" בקיבוץ אורטל אני קראתי את המגילה.

 

קריאת נשים במגילה – ארבעים נשים מקריית שמונה ויישובי הסביבה, דתיות וחילוניות, התכנסו, לערב חגיגי ושמח של קריאת מגילת אסתר מפי נשים לנשים, בהובלה וארגון של "ניגון נשים".. המגילה חולקה בין מספר קוראות.

 

ביחד – המפגש האחרון של בית המדרש "ביחד" בגולן, בהובלת מרכז חגים, התקיים במושב שעל. פרופ' שלמה בכר (גום) מכרכום הנחה לימוד על מגילת אסתר.

 

ירח כלהבימים אלה אנו מקיימים את "ירח כלה" – לימוד במקביל, בחוגי תנ"ך ובתי מדרש על הנושא: נסים, באמצעות חוברת מקורות המוקדשת לנושא. הלימוד עוסק בשאלות – מהו נס? מה ההתייחסות לנסים לאורך הדורות? מה המשמעות של המושג נס לאדם חילוני? ועוד. את ירח הכלה בנה צוות היגוי בראשות איימי קליין ובהשתתפות מנחות ומנחה החוגים. החוגים הנוטלים חלק השנה בירח הכלה: בית מדרש "החולה" של "יובלים" ומכון גנדל בקיבוץ איילת השחר בהנחיית גאולה לפיד וסורינה לרנר, חוג התנ"ך בקיבוץ מחניים בהנחיית פרופ' שלמה בכר, חוג תנ"ך בלהבות הבשן בהנחיית חיה דגן, חוג תנ"ך בקיבוץ עמיר בהנחיית מאירה הכהן, חוג התנ"ך בקיבוץ הגושרים בהנחיית גתית וחוג התנ"ך בקיבוץ דן בהנחיית לאה הורביץ. 

 

מפגשי הידברות – ביום ב' 26.3 יערך במוזיאון בר דוד בקיבוץ ברעם מפגש הידברות שלישי, בהשתתפות חברים מקיבוץ ברעם והסביבה וקבוצת תושבים דתיים לאומיים מקריית שמונה. את המפגשים מנחה לב ארן מארגון "שתיל", ומוביל אותם צוות היגוי מצומצם בהשתתפות נציגי "יובלים", מוזיאון בר דוד והקהילה הדתית בק"ש.

 

נושא המפגש השלישי: ירושלים בזהות היהודית-ישראלית האישית. המפגש יפתח בסיור בתערוכה "קיבוץ-ירושלים" של יצחק גרינפילד, וימשך בלימוד בקבוצות קטנות ובמליאת סיכום.  

 

איילים – המפגש האחרון של בית מדרש "איילים" – בכפר הסטודנטים בקריית שמונה, הוקדש ללימוד בהנחייתי בנושא: "חלוציות במאה ה-21". המפגש הבא יהיה עם הרב ראובן שכטר בנושא: "חכם עדיף מנביא" – תפיסת ההלכה במעבר מתקופת בית ראשון לתקופת בית שני.

 

שיח בראש צעיר – נושא המפגש החמישי של "שיח בראש צעיר" היה: השבת במרחב הציבורי – בין כפיה להסכמה. פתח את המפגש הרב אביה הכהן ממטולה, שדיבר בעיקר על המשמעות החברתית של השבת. לאחר מכן התקיימו חוגי דיון בנושא ולאחריהם חברותות מצומצמות. את מליאת הסיום פתחתי בדברים קצרים ולאחר מכן - משחק ברוח פורימית בהנחיית תלמידי ישיבת ההסדר. המפגש היה מוצלח מאוד. הצעירים המשתתפים בו לא חדלו את דיוניהם וויכוחיהם גם בהפסקת הקוסקוס המסורתית ובקושי ניתן היה להפריד את החברותות לקראת מליאת הסיום.

 

המפגש השישי יוקדש לנושא: מיהו יהודי? מהו יהודי?

 

רבותיי, ההיסטוריה חורֶזֶת – המפגש השישי של התכנית הוקדש ליצירתו של המשורר האידי איציק מאנגר: "טווס הזהב והגדי הלבן". בנימין יוגב - בוג'ה (קיבוץ בית העמק, מכון "שיטים") הנחה וסיפר את הסיפורים המרתקים על מאנגר ושיריו. נגה מרקמן (קיבוץ שמיר) שרה. סלבה טריחוב (נאות גולן) ניגן.

 

המפגש הבא יתקיים בחול המועד פסח – 8.4: טיול מזמר בעמק יזרעאל והגלבוע - "מבית אלפא עד נהלל", בהדרכת עופר גביש ואברהמי לנדסמן.

 

המפגש האחרון יתקיים ביום א' 15.4 ויוקדש להמנון הלאומי – "התקווה". "נפש יהודי הומיה" – גלגולו של המנון או: כל הציונות על זמר אחד. מרצה, מספר ומוביל שירה - עופר גביש.

 

"פתח לנו שער" – הסתיימה תכנית "פתח לנו שער", המשותפת ליד בן צבי ולמרכז "יובלים", שהוקדשה השנה לנושא: "עם לבדד ישכון? – ארץ ישראל ועם ישראל בין תרבויות המזרח הקדום מן התקופה הפרה-היסטורית ועד שלהי תקופת המקרא.

 

ההרצאות האחרונות בקורס: עומר סרגיי, מן החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב הרצה על ראשית המלוכה – שאול, דוד ושלמה. ד"ר אלי ברוך מקיבוץ ברעם, מרצה למקרא באוני' חיפה, הרצה על שליחות הנביאים בישראל על רקע תופעות התנבאות במזרח הקדום. ד"ר אסף יסעור-לנדאו מן החוג לציביליזציות ימיות הרצה על הפלישתים וגויי הים.

 

בשנה הבאה הנושא יהיה – יוספוס ובני דורו.

 

לקראת השנה הבאה נשנה את שמה של התכנית, שאינו מבטא את מהותה תכניה.

 

יום ירוק – במסגרת יום ירוק, שהוא בעצם יומיים ירוקים, במכללת תל-חי ב- 28-29.3.12, יוקרן הסרט "האישה ששתלה עצים". לאחר מכן יערכו שולחנות עגולים, בהם נשוחח על נושאים סביבתיים – חברתיים – כלכליים, שיש עניין לקדמם בראיה אזורית של קיימות. מרכז "יובלים" שותף ליום, וקרן קהת תנחה את אחד השולחנות, בנושא: קיימות כבסיס לפיתוח תרבות מקומית. תפיסת הקיימות כמעצימה את החיבור שלנו למקום ומתוך כך שימור וטיפוח התרבות המקומית העכשווית והקדומה של הגליל העליון.

 

כנס יובלים – ב-13.5 יערך כנס "יובלים" השישי; כנס אקדמי משותף ל"יובלים" וליד טבנקין. הנושא: יהדות וקיבוץ – הילכו שניהם יחדיו? תכנית הכנס - ד"ר רינה חבלין, ראש החוג ליהדות מכללת אוהלו: השיבה לדיאלוג עם המורשת - שיח בגליל כמקרה בוחן: הצגת הפעילות הגלילית בבתי המדרש ב'יובלים' מפרספקטיבה הרמנויטית, כ'חקר מקרה' קיבוצי.  ד"ר מוטי זעירא, מנהל המדרשה ב"אורנים": "עף בכנפיים שבורות" – על יהדות וקיבוץ בדמותו וביצירתו של דוד מלץ. פרופ' יובל דרור, מבית הספר לחינוך באוניברסיטת ת"א ויד טבנקין: קיבוץ ויהדות – היכלו שניהם יחדיו בלתי אם נועדו? טל אלמליח, דוקטורנט באוני' חיפה וחוקר ביד יערי המכון לחקר השומר הצעיר: "להשיב את השכינה שגלתה" - זיקת 'השומר הצעיר' לדת ולמסורת היהודית 1982-1935. אורי הייטנר, מנהל מרכז "יובלים": "ניגון הלב" – קהילה של מסורת וחידוש בעמק יזרעאל. מוקי צור, היסטוריון ומחנך: "נפש יהודי הומיה" - יהדות יהודים וקיבוץ בראשי פרקים.

 

קורסים אקדמיים – נפתח הסמסטר השני במכללת תל-חי, ומרכז "יובלים" מקיים בו שני קורסים. ד"ר רינה חבלין מרצה על: "ג'ון לנון ופלורליזם יהודי". ד"ר שוש וינברג מרצה על הנושא: "בקש שלום ורודפהו".

 

חלון גלילי לספרות ושירה – שבוע הספר באצבע הגליל יוקדש השנה לשני יוצרים – חנוך לוין והמשוררת זלדה. מרכז "יובלים" שותף לאירועי "חלון גלילי" – חני יעקבזון מייצגת אותנו כחברה פעילה בצוות ההיגוי, אותו מובילה רונית יהל – מנהלת ספריית מעיין ברוך, ושותפה בארגון השבוע. מרכז "יובלים" יקיים במהלך השבוע במכללת תל-חי, ערב על המשוררת זלדה בהשתתפות פרופ' ניסים קלדרון והזמרת אלונה דניאל.

 

צוות "יובלים" – חלקה הראשון של ישיבת הצוות האחרונה הוקדש ללימוד במגילת אסתר, על הנושא: אז למה, בעצם, מרדכי לא כרע ולא השתחווה? חלקה השני של הישיבה הוקדש להיערכות לאירועי פסח.

 

הנהלת "יובלים"ד"ר איילת שביט, ראש מקבץ פילוסופיה במכללה האקדמית תל-חי הצטרפה להנהלה החדשה של "יובלים" והשלימה את בניית הרכבה הסופי. הרכב ההנהלה: מוטי כהן – יו"ר, מאיר (מאייקה) יפה, מירב רונן, מאירה הכהן, ד"ר זאביק גרינברג, חיים בומש ואני. ההנהלה התכנסה לישיבתה הראשונה, שהוקדשה לסקירה מקיפה על פעילות המרכז.

 

מכירה מוקדמת – במסגרת מגמת שיפור השירות לקהל והתייעלות עבודת "יובלים", התחלנו לעבוד עם מכשיר סליקה למכירה מוקדמת של כרטיסים לאירועי "יובלים".

 

משפחת "יובלים"אנו משתתפים בצערה של מירב רונן, חברת הנהלת מרכז "יובלים", במות אמה.

 

אורי הייטנר.

נכתב על ידי הייטנר , 22/3/2012 19:18   בקטגוריות איכות הסביבה, אמנות, דת ומדינה, החברה למתנ"סים, חברה, זיכרון, חינוך, יהדות, יובלים, מבזק יובלים, ציונות, שואה, תרבות  
1 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להייטנר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הייטנר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)