בלוז כנעני / אהוד בנאי
פינתי השבועית ברדיו "אורנים" 24.12.12
האם יש למאיר אריאל יורש?
לדעת אהוד בנאי, אין לו יורש. "מילים כמו שלך, אף אחד לא אומר כבר", הוא שר ב"בלוז כנעני", השיר שכתב לזכרו של מאיר אריאל.
אולם הוא גם כתב, באותו השיר, ש"הנר שלך מאיר עדין בוער". הנר הבוער הוא כמובן היצירה הנפלאה, החד פעמית, שמאיר אריאל השאיר אחריו, אך גם הנר הבוער בקרבם של יוצרים רבים שהושפעו ומושפעים ממנו, ובמידה מסוימת הם ממשיכי דרכו. אחד הבולטים שבהם, הוא אהוד בנאי. יש לא מעט מן המאיר אריאליות בסגנון שלו, בסיפורים המושרים, באופן הייחודי שבו מקורות ישראל פושטים צורה ולובשים צורה כשהם מתחברים לסיפוריו / שיריו וגם בדימויים ייחודיים. שירו "מעשה בארבעה", למשל, הוא שיר מאיר אריאלי קלאסי. אך גם בשיריו המוקדמים ניתן לפגוש את השראת מאיר אריאל. למשל, ב"מהרי נא" ("הילד בן שלושים") מופיעים ביטויים דוגמת "מובטל מעבודה ואהבה" ו"הניחי על לבי תחבושת", שרבים דוגמתם שזורים בשירתו של אריאל.
בשיר "בלוז כנעני", שנכתב שנים מעטות אחרי מותו של אריאל, פונה אהוד בנאי למאיר ומביע געגוע לציוויליזציה שהוא מסמל בעיניו, שהיא ניגודה של המציאות בתוכה אנו חיים. וכך, מאיר אריאל מצטייר בשיר כדמות מן העבר הרחוק. "מאז שעזבת הרבה השתנה כאן".
המציאות העכשווית אותה מתאר אהוד בנאי, הינה התגשמות כמה משיריו האפוקליפטיים של מאיר אריאל, כמו "חיית הברזל", "מדרש יונתי" ואחרים. ובאופק אחר, מופיע זיכרון מאיר אריאל, כאלטרנטיבה לאותה מציאות. האם זו אלטרנטיבה שנעלמה מן העולם עם מותו של מאיר אריאל, או שהיא אפשרית גם היום? את התשובה לשאלה הזו משאיר אהוד בנאי פתוחה.
בשיר שלושה בתים, שהמבנה שלהם זהה. תחילה, הוא מספר למאיר עד כמה המציאות השתנתה ונבואות הזעם שלו התגשמו. לאחר מכן הוא מעמת את המציאות הזאת עם אלטרנטיבה של אורח החיים של מאיר אריאל, הנוסך שלוות עולמים. ובסוף הבית הוא חוזר למחוזות ילדותו ומושא ערגונו של מאיר אריאל, בקיבוץ משמרות, ב"פרדס חנה כרכור" כפי שאריאל הגדיר אותם מחוזות ב"שדות גולדברג" ובאקליפטוס הענק של משמרות, מן השיר "ארול" ומתמונתו המפורסמת של מאיר אריאל על עטיפת התקליט הקלאסי "שירי חג ומועד ... ונופל". האקליפטוס הזה, שפעם מוגדר "ברוח", פעם "בודד" ופעם "ענק", שורק בלוז כנעני.
בבית הראשון משלב אהוד בנאי את הטירוף של תקופת האינתיפאדה השניה, אותו "זמן שיגעון", "הכל מתפוצץ", "מהומה עד אין קץ", "פורענות לא עלינו" עם אובדן האינטימיות בעידן האינטרנט "הכל חי ברשת", ממנו הזהיר אריאל במספר שירים כמו "חיית הברזל". והאלטרנטיבה, באופק האחר – החיבור לשורשים היהודיים: אתה ואני לומדים כל הלילה אותו דף גמרא. בניגוד לתזזיתיות של אותו "זמן שיגעון", הלימוד נוסך בהם "שלוות עולמים".
בבית השני מתריע אהוד בנאי מפני חושך המשתלט על חיינו, ומרמז להעמקת הסכסוך הישראלי ערבי, כאשר הוא מזכיר את "שיר כאב" של מאיר אריאל – המספר סיפור של אהבה בלתי אפשרית בין יהודיה וערבי, שהוא גם משל לסכסוך הבלתי פתיר בין העמים על ארץ ישראל. האלטרנטיבה באופק המאיר אריאלי לחשיכה הזאת, היא סעודת השבת המשפחתית. דרכה, האור של מאיר עדין זוהר.
בבית השלישי, מדבר בנאי על העולם האלקטרוני המשתלט על חיינו והופך אותם למנוכרים ובלתי טבעיים, ועל רדידות השפה שהיא רדידות המחשבה והתרבות. ובאופק האחר – ההופעה, היצירה של מאיר אריאל, ורמז לעשבים אותם נהג מאיר אריאל לעשן והתגאה בכך: "נעביר בסיבוב זר קוצים ריחני". מאיר אריאל, שכונה בוב דילן הישראלי, מזוהה בעיניי אהוד בנאי, שאף הוא מושפע מאוד מדילן, כסמל לתמימות של הסיקסטיז, שהיא חלופה ראויה לאותו "עולם אלקטרוני" מנוכר.
בסופו של דבר, זהו שיר אופטימי, למרות התיאור הקשה של המציאות, כיוון שסופו באמירה: הנר שלך, מאיר, עדין בוער.
אני ממליץ למאזינים על גרסה של "בלוז כנעני" שלא נשמע (כי לא מצאנו אותה ברשת) - מתוך הדיסק החדש של אהוד בנאי, "באופק אחר" – דיסק כפול עם ביצוע אקוסטי של להיטיו הגדולים של בנאי, בליווי רביעיית כלי מיתר. יש משהו יפה בגרסה אקוסטית לשירי רוק – קל יותר להבליט את המילים, להאזין לקולות הנבלעים בעוצמת הרוק. אולם העוצמה של הגיטרות החשמליות והתופים חסרה בהם ולעתים השיר הולך בהם לאיבוד. במופע של שלום חנוך "יציאה", למשל, החיסרון הזה הורגש מאוד בכמה מן השירים. את החיסרון הזה משלימה "באופק אחר" העוצמה של רביעיית כלי המיתר. העיבודים מצוינים. זהו תקליט מעולה, ובחלק ניכר מן השירים, כמו "בלוז כנעני", התוצאה טובה יותר מן המקור. אנו נשמע את השיר בביצועו המקורי, מתוך האלבום "ענה לי".
מאז שעזבת הרבה השתנה כאן / זהו זמן שגעון / מהומה עד אין קץ / ובכל רגע חדש / פורענות לא עלינו / והכל חי ברשת הכל מתפוצץ / ובאופק אחר על אותו דף גמרא / יושבים כל הלילה אתה ואני / שלוות עולמים / פרדס חנה-כרכור / אקליפטוס ברוח / שורק בלוז כנעני // מאז שעזבת החושך גובר כאן / האור שלך מאיר עדיין זוהר / זה סיבוב הופעות מקומי / אתה יודע / אותו שיר כאב הולך וחוזר / ובאופק אחר / סביב שולחן השבת / יושבים כולם יחד / גם אתה ואני / שלוות עולמים / פרדס חנה-כרכור / אקליפטוס בודד / שורק בלוז כנעני // מאז שעזבת הרבה השתנה כאן / זה עולם אלקטרוני קצת קשה לדבר / ומילים כמו שלך / אף אחד לא אומר כבר / הנר שלך מאיר עדיין בוער / ובאופק אחר אחרי הופעה / נעביר בסיבוב זר קוצים ריחני / שלוות עולמים / פרדס חנה כרכור / אקליפטוס ענק / שורק בלוז כנעני // מאז שעזבת הרבה השתנה כאן / הנר שלך מאיר עדיין בוער.