בשיח הקהילתי על הצמיחה הדמוגרפית, נשמע לעתים קרובות המשפט, שחשוב שהדגש לא יהיה כמותי – כמה משפחות נקלוט, אלא איכותי – איזה משפחות נקלוט. הציפיה מאתנו, הגורמים האחראיים על הצמיחה הדמוגרפית, היא שהרצון והצורך להגדלה משמעותית של מספר החברים, בהתאם להחלטות האסיפה, לא יבואו על חשבון האיכות. ואכן, זוהי גישתנו.
השאלה היא מהי איכות? מהם הקריטריונים והציפיות שלנו מן הנקלט? האם כשאנו מדברים על איכות, כוונתנו להשכלה, להצטיינות במבחנים הפסיכוטכניים, למקצועות יוקרתיים?
לאו דווקא. ידוע הסיפור על אותה עורכת דין, שלבטח הנה איכותית ביותר בקריטריונים של השכלה ואינטליגנציה, שנקלטה באחת ההרחבות ומאז מנהלת מלחמות התשה בבתי משפט נגד הקיבוץ, ממררת לחברים את החיים והנה מפגע קהילתי חמור. אך גם אם לא נרחיק לכת לדוגמאות קיצוניות של תרומה שלילית לקהילה – האם סרגל המדידה הוא בהכרח אינטלקטואלי?
אם עליי לבחור, למשל, בין קליטת כנר מצטיין בפילהרמונית, שבעבורו הקיבוץ הוא מקום מגורים בלבד, לבין מוסיקאי חובב, שעיקר מאווייו הם השקעה התנדבותית בחיי התרבות, החינוך המוסיקלי והמוסיקה של הקיבוץ, ודאי שאֲבָכֵּר את השני ואבחר בו.
בשנים האחרונות מקובלת האבחנה בין אינטליגנציות שונות. אכן, אנו מחפשים אנשים בעלי אינטליגנציה גבוהה, אך הכוונה היא לאינטליגנציה מסוג מסוים – אכנה אותה אינטליגנציה קהילתית. אנשים שייטיבו להשתלב בקהילה, ושיש בהם המוטיבציה, הרצון והיכולת לפעילות והובלה חברתית.
מיד עם כניסתי לתפקיד מרכז צוות ההיכרות, ניסחנו בצוות את פרופיל הנקלטים המבוקשים: "אנשים הבוחרים בדרך החיים הקיבוצית, מתוך רצון לחיים קהילתיים, ערכיים ושיתופיים.
אנשים ישרים והגונים, חברתיים ובעלי יכולת להשתלב בחברה האורטלית.
אנשים בעלי מוטיבציה ויכולת לתרום ולפעול, ולהשקיע מזמנם ומרצם בעשיה למען הקהילה.
אנשים בעלי יכולת התפרנסות ומוסר עבודה גבוה".
ההגדרה הזאת מעוררת מיד את השאלה, האם כל חברי אורטל עומדים בסרגל הזה? והתשובה היא חד משמעית – לא. אנו אומרים זאת בפירוש גם למועמדים לקליטה. אלא, שמאחר והמטרה שלנו אינה רק כמותית אלא איכותית, והאיכות שאנו מבקשים היא איכות קהילתית – המטרה שלנו היא לחזק את החלק הפעיל, התורם, העושה, המוביל, הנושא בעול; לחזק את החלק שמתחת לאלונקה.
ומה באשר לשכונה הקהילתית? טרם הגדרנו את הפרופיל המבוקש, ולבטח יש הבדלים אלה או אחרים, אולם באופן כללי הפרופיל המבוקש דומה. אם להגדיר זאת באופן קצת בוטה – אין לנו עניין לקלוט משפחות המחפשות בית בכפר, אלא המחפשות חיי קהילה, מתוך רצון להשתלב בקהילה ולתרום לה. אנו רוצים בשכונה שתשתלב בתוך הקהילה, ויהיו בה אנשים הרוצים בחיי קהילה, גם אם אינם רוצים להיות חלק מן השותפות הכלכלית. אמנם, חוק ועדות הקבלה מגביל את יכולתנו לבחור את המצטרפים לשכונה, לעומת היכולת הבלתי מוגבלת בקליטה לחברות בקיבוץ; ועדת הקבלה המוסמכת להחליט היא אזורית ולנו רק נציג אחד בתוכה. אני מאמין, שאם נפעל בשׂוּם שכל - להמלצות צוות ההיכרות שלנו תהיה השפעה מכרעת על החלטות ועדת הקבלה האזורית.
לשמחתי הרבה, הביקוש לקליטה לחברות בקיבוץ רב, המשפחות המתארחות אצלנו טובות מאוד ויש לנו היכולת לבחור את המתאימות לנו ביותר.
* מידף - עלון קיבוץ אורטל