לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

הבלוג של אורי הייטנר

מאמרים בנושאי פוליטיקה, חברה, תרבות, יהדות וציונות. אורי הייטנר, חבר קיבוץ אורטל, איש חינוך ופובליציסט

כינוי:  הייטנר

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


3/2015

לקח ההתנתקות


מאמרי "יש לי רעיון גאוני" עורר גל של תגובות רבות. לא אכנס כאן לפינג פונג סימולטני עם כל כותב. אומר רק שמרבית הכותבים התייחסו לדברים שלא כתבתי, לדברים שאחרים אמרו ואני רחוק מלהזדהות עמם, בלשון המעטה, ואף כתבתי בגנותם. כנראה שדרכתי על איזו יבלת של כמה אנשים, שנוח היה להם ליידות אבנים מאשר לבחון את דרכם.

 

במשך שנות דור שרו רבבות בכיכרות "רק תצאו מן השטחים ויהיה טוב, הו, יהיה טוב, כן". ההתנתקות מימשה את הדרך הזאת בשלמותה. היציאה הייתה עד גרגר החול האחרון. התושבים הישראלים נעקרו עד היהודי האחרון, החי או המת. ולא היה טוב, הו, לא היה טוב, לא.

 

נתאר לעצמנו מה היה קורה, אילו בעקבות הנסיגה היו הפלשתינאים שומרים על גבול שקט ומשקיעים את מרצם בפיתוח החברה והכלכלה ברצועת עזה. הרי כל העולם ובראש ובראשונה ישראל עמדו בתור כדי להשקיע בעזה ולסייע להם ליצור את סינגפור של המזרח התיכון. הרי אילו נהגו כך, אין ספק שלאחר זמן קצר, הייתה נעשית התנתקות דומה מיהודה ושומרון, בתמיכת רוב הציבור הישראלי.

 

אך לא כך קרה. מה שקרה, הוא שכל שטח שפונה היה בסיס לטרור וירי טילים מכוון לעבר אוכלוסיה אזרחית ישראלית. אפשר לכעוס עליי, ואם הכעס עליי עוזר למישהו לברוח מחשבון נפש, זה לגיטימי, כמובן. ובכל זאת, אולי מותר להטיל ספק, להציב סימני שאלה - האם הדרך שנוסתה הוכיחה את עצמה? אולי בכל כדאי לשאול את עצמנו אם באמת זה מה שכדאי לעשות היום ביהודה שומרון. שמא נסיגה כזאת תהפוך את גוש דן לעוטף יו"ש.

 

נכון, ירי הטילים לא החל בהתנתקות אלא קדם לו. הנה, אפשר כבר לנחש מה יאמרו מי שאינם מכירים את המילה "טעיתי", בהגיע ה"טפטופים" לת"א, אחרי הנסיגה מיו"ש. מה, האם קודם לא היו פיגועים, האם לא היו מחבלים מתאבדים, לא התפוצצו אוטובוסים? ומי שיאמר זאת יצדק. אבל האם לשם כך נעשתה הנסיגה?

 

יש טענה, שהטרור מרצועת עזה אחרי הנסיגה נובע מכך שהיא הייתה חד צדדית ולא בהסכם. זאת טענה מוזרה. האם המטרה של הפלשתינאים היא הסכם, והם כל כך נעלבו על שנסוגונו ללא הסכם, ובשל העלבון הזה הם ממשיכים לירות כבר תשע שנים? נכון, ההתנתקות הייתה חד צדדית, אך האם הנסיגות בהסכם, בהסכם אוסלו, הביאו תוצאות טובות יותר? שכחנו? שכחנו מה היה לאחר הנסיגות? שכחנו מה קרה לאחר שברק הציע לפלשתינאים נסיגה מלאה, בהסכם?

 

מותר לטעות, אך מה ההיגיון בחזרה שוב ושוב על אותה טעות? אולי מוטב לנסות להפיק לקחים, לצאת מהשבלונה ולחפש פתרון אחר, מחוץ לקופסה?

 

גוש קטיף הוקם בידי כל ממשלות ישראל, מימין ומשמאל. בנאומו האחרון בכנסת, ב-5 באוקטובר 1995, פחות מחודש לפני הרצח, בו הציג את הקווים האדומים שלו במו"מ להסדר הקבע, אמר יצחק רבין, בין השאר: "להקים גושי יישובים, והלוואי שהיו כמותם, כמו גוש קטיף, גם ביהודה ושומרון". זה כתוב שחור על גבי פרוטוקול.

 

ניתן כמובן לחלוק על דעה זו. ניתן לחשוב שהקמת גוש קטיף הייתה טעות ושנכון היה לעקרו. אבל מותר גם לנסות לחשוב מה קרה כאן? מה הסיבה לתוצאות ההתנתקות? הלקח שלי, הוא שבעיני הפלשתינאים שדרות אינה לגיטימית יותר מנווה דקלים וניר עוז אינה לגיטימית יותר מנצרים, ולכן הנסיגה מגוש קטיף לא היוותה כל סיבה בעבורם לנצור את אשם. להיפך, היא יצקה בהם מוטיבציה לניצול הצלחה.

 

יש לי הערכה עצומה, הערצה, לתושבי עוטף עזה, המיישבים את הגבול ועומדים איתן לאורך שנים מול מתקפות טרור בלתי פוסק של שכן רצחני. ההערכה לאלה מהם החושבים אחרת ממני אינה נופלת מהערכתי לאלה החושבים כמוני. אולם הערכה זו אינה סיבה לא לחלוק על אלה מהם, המתעקשים לדבוק בדרך, שהם קורבנותיה הראשיים. 

 

* "הזמן הירוק"

נכתב על ידי הייטנר , 12/3/2015 00:22   בקטגוריות היסטוריה, התיישבות, חוץ וביטחון, פוליטיקה, צוק איתן  
1 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להייטנר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הייטנר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)