בבחירות בבריטניה ב-1945, מיד אחרי מלחמת העולם השניה, הדיחו אזרחי בריטניה את המנהיג והמצביא הדגול, שהצעיד את אומתם לניצחון על גרמניה הנאצית, וינסטון צ'רצ'יל. משמעותן של תוצאות אלו, הן שבחירות אינן תמיד עניין רציונלי, אין בהכרח קשר בין הישגי המנהיג לתמיכה בו בבחירות.
אין מערכת בחירות שהתוצאות בה ברורות מראש. גם במערכת הבחירות בגולן, התוצאות לא היו מובטחות מראש. הציבור בגולן לא נהג כמו הציבור בבריטניה ב-1945. אלי מלכה נבחר לקדנציה שניה. ניצחונו בכ-60% הוא ניצחון סוחף.
אולם אני התאכזבתי. ציפיתי מן הציבור בגולן לתוצאות אחרות. במערכת בחירות, שבה מתמודד אחד הוא ראש מועצה מצויין, שגרף הצלחות אדירות, שקידם את הגולן בצורה מעוררת התפעלות וקנאה כמעט בכל תחום, שהישגיו הן עובדה שלא יכול להיות עליה ויכוח, ומולו מתמודד אדם נחמד מאוד, חביב ולבבי, אך אין לו כישורים להיות ראש מועצה, מן הראוי היה שהתוצאה תהיה אחרת.
מן הראוי היה, שהתוצאה תהיה כמו באורטל.
****
לא היה בבחירות האלה דבר שעורר בי גאווה, כמו התוצאות באורטל, בהן קיבל אלי 91.5%.
אחרי האסיפה הקשה בנושא ז'-ח' ב"אביטל", והדברים הקשים מנשוא שנאמרו על אלי, חששתי מהצבעת מחאה גורפת נגדו בבחירות. הצבעת מחאה היא הצבעה לגיטימית בדמוקרטיה, אך בעיניי אין היא הצבעה בוגרת. הכוח שניתן בידי המצביע לקבוע את עתיד האזור, מחייב אותו לאחריות. כאשר על כף אחת של המאזניים ניצב כעס על אלי, חריף ככל שיהיה, בגלל סוגיה אחת, חשובה ככל שתהיה, ועל הכף השניה ניצבת ההוקרה להישגיו והרצון בהמשך התנופה למען הגולן, הצבעת נקמה אינה הצבעה בוגרת.
בבחירות הללו, חיים רוקח ניקז את כל הממורמרים ובעיקר את הממורמרים הכרוניים, ה"דפוקים" המקצועיים. המקומות בהם רוקח ניצח או השיג תמיכה רבה, הם מקומות שהדימוי העצמי של תושביהם נמוך מאוד.
כיוון שאני תמכתי במהלך של ז'-ח' ב"אביטל", לא עמדתי בפני הדילמה שבה עמדו מרבית חברי אורטל. דווקא משום כך, אני מסיר את הכובע בפני החברים שידעו להתעלות מעל רגש הנקמה, ולתת לאלי את המנדט להמשיך לקדם את הגולן. הבחירות הללו היו מבחן בגרות לאורטל. עמדנו בו בצורה מעוררת התפעלות.
****
מבחן בגרות מסוג אחר היה בקדמת צבי. על פי שיטת הבחירות (המעוותת, בעיניי), סגן ראש המועצה חייב להיות חבר מליאת המועצה. חברי מליאת המועצה הם נציגי היישובים. המשך כהונתה של מיכל רייקין בתפקיד סגנית ראש המועצה, היה מותנה בכך שתשוב ותבחר כנציגת קדמת צבי.
איני מעלה בדעתי אפשרות, שבאורטל מישהו היה מציג מועמדות למליאה מול חבר קיבוץ שהיה מכהן כסגן ראש המועצה. אם מישהו היה מציג מועמדות, אני משוכנע שהחברים היו משכנעים אותו להסירה. אילו היה מתעקש – היה מובס.
בקדמת צבי שני חברים התמודדו נגד מיכל והיא הפסידה (על חודם של ארבעה קולות) בבחירות.
אני מכיר את הביקורת הציבורית על מיכל וגם מסכים עם חלקה. היא לוקה בסגנון כוחני ובוטה. כשהיא נכנסה לתפקיד, היה לי קשה מאוד עם סגנונה והיה לי קשה מאוד לעבוד איתה. ככל שהכרתי אותה, דעתי עליה השתנתה מאוד. למדתי להבחין בין הקנקן – הסגנון (שגם הוא נבע במידה רבה מחוסר ניסיון ציבורי וניהולי, ועם הזמן התמתן מאוד) לבין מה שיש בו. מיכל היא סגנית ראש מועצה מצויינת. היא קידמה מאוד את הנושאים בהם טיפלה. היא אישה חכמה, ערכית, מסורה, סוס עבודה, בעלת כושר החלטה ויכולת ביצוע נדירים. היא פשוט בולדוזר. הצטערתי מאוד מאוד על הפסדה.
מיכל היא אשת ציבור שנויה במחלוקת. יש לה מתנגדים רבים בגולן. אך ההצבעה נגדה בקדמת צבי לא היתה בגין הביקורת על תפקודה כסגנית ראש המועצה. המסר של מתנגדיה, היה "מה היא עשתה למען קדמת צבי?" "מה יוצא לנו מזה שיש לנו סגנית ראש מועצה?" "אנחנו צריכים לבחור נציג במליאה שייצג את האינטרסים של קדמת צבי".
באורטל לא יכול היה להיות דבר כזה. באורטל חברים רבים המכהנים בתפקידים מרכזיים באזור. הציפיה מאיתנו, בעלי התפקידים, אינה "לדאוג לאינטרסים של אורטל", אלא למלא את תפקידנו נאמנה למען הגולן. עצם התרומה לגולן, היא מימוש האינטרס של אורטל, וכך כתוב גם בחזון אורטל.
בקדמת צבי, מסתבר, אנשים אחרים. אני מקווה מאוד שתימצא הדרך להמשך תרומתה הגדולה ועשייתה המבורכת של מיכל לגולן.
****
מערכת הבחירות היתה בעבור אלי סדרת חינוך חשובה. הוא נתקל בביקורת חריפה גם מצד אנשים שבחרו בו, ולדעתי הוא מודע לטעויות שעשה.
אלי הוא קטר שלא תמיד היה מחובר לקרונות האחרונים. הוא היה שקוע כל כולו בעשיה, בהשגת המטרות, מתוך הבנה שיש למהר כיוון שאין לדעת מה אורכו של חלון ההזדמנויות שבידינו, בין ניצחוננו במאבק הקודם, לבין פתיחתו של המאבק הבא, ויש לנצל את חלון ההזדמנויות הזה. אלי אדם משימתי מאוד, ממוקד במטרה, אך לא תמיד ידע והבין שהדרך חשובה לא פחות מהמטרה.
הציבור מצפה מהמנהיג להיות עממי יותר, קרוב יותר, קשוב יותר, מתייחס יותר לצרותיו ולכאביו. אלי ידע לרתום לחזון הגדול שלו את הנהגת הגולן, את עובדי המועצה, את מנהיגויות היישובים, אך לאו דווקא את הציבור הרחב.
לא פעם שוחחתי איתו על כך, והוא הסביר שאינו "פוליטיקאי". אך זו טעות, אדם שבוחר בפוליטיקה, צריך להיות פוליטיקאי. להיות פוליטיקאי, במובן החיובי של המילה, אינה מילה גסה. על אלי ללמוד להיות יותר איש של אנשים, להקשיב יותר לאנשים, לגעת יותר באנשים.
אני מקווה ומאמין שאלי ידע להפיק את הלקחים.
אני שמח מאוד על ניצחונו של אלי. אנו הרווחנו עוד חמש שנים של תנופת עשיה ושל קידום הגולן.
* מידף - עלון קיבוץ אורטל