ביום שישי פורסמה ב"הארץ" כתבה על החגיגת, סם שנמכר בפיצוציות ואשר מיוצר (כנראה) מעלי צמח הגת. הסם החדש יצר כאב ראש מטאפורי לא קטן: כל התייחסות של המדינה אליו, לטוב או לרע, תגרור התייחסות לעלי הגת, שלמרות שהם מהווים סם לכל דבר, זכו עד היום לחסינות (נדמה לי שארי שמאי הסביר זאת בכך שהכנסת לא תעז להכניס מנדט שלם של תימנים לכלא).
ראש מינהל המזון במשרד הבריאות, ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, הודתה שאם יימצא בחגיגת החומר קאטינון, שנמצא גם בעלי גת, "נדאג להכניס את הקאטינון לתוך [פקודת הסמים המסוכנים], ועדיין נאפשר שימוש מסורתי בעלי הגת. כפי שמתאפשר באירופה, שם יש מהגרים מתימן או מאתיופיה שצורכים את העלים" (שימו לב, לא אמרה "כפי שמתאפשר בתימן". אהוד, מגדל גת מטירת שלום שהתראיין בכתבה שפרסם סופשבוע של מעריב על החגיגת בדיוק באותו יום, אמר: "הבעיה היחידה עם הגת היא שהוא גורם לבטלה. מסיבה זו בדיוק אסרו בתימן את השימוש בו").
הכתבת עידית אברהמי הקשתה על ניצן-קלוסקי: בפקודת הסמים המסוכנים, כפי שהיא מופיעה במאגר המשפטי הישראלי, מצוין במפורש שהפקודה חלה גם על מה שמכונה "המכל" של הסם, כלומר, אם אוסרים על החומר, צריך לאסור גם על שימוש בעלים.
"זה נכון", ענתה ניצן-קלוסקי, "אנחנו בבעיה. נצטרך לבחון את זה לאחר שנקבל את תוצאות המעבדה. יכול להיות שנאפשר שימוש לפנים משורת הדין בצמח, כדי לא לפגוע באוכלוסייה המסורתית".
זו לא ההקלה היחידה שמקבלת "האוכלוסיה המסורתית", שם הקוד לתימנים בפיה של ניצן-קלוסקי. באתר Yeshiva.org.il השיב הרב אליעזר לשאלה על שימוש בלחם בתחתית הסיר כדי למנוע מהג'חנון להישרף. "אם בסוף יאכלו את הלחם אין בכך בל תשחית, אבל אם הלחם יזרק, יש בזה ביזוי, וצריכים למצוא פתרון אחר", כתב הרב, ואז סייג: "לבני העדה התימנית בה נהוג להשתמש כך בלחם באפיית הג'חנון, יהיה מותר לאפות אותו, כיון שלדידם זוהי דרך השימוש בלחם".
ואם גם המדינה וגם ההלכה נותנים פטור לתימנים על שום מוצאם, גם לבני העדות האחרות מותר. אני, בתור בן לאישה שגדלה בניו יורק בשנות השישים, דורש בתור התחלה פטור מיידי מהחוק האוסר על שימוש (מסורתי!) בסמים כמו גראס ו-LSD. על פטורים נוספים תבוא הודעה נפרדת.