פרפרי תעתוע...
את רוצה אהבה, חולמת על בן זוג ואפילו יוצאת לפגישות. אבל ... את לא מצליחה להתאהב. איפה הפרפרים בבטן והפרפורים בלב? הריגושים? ההסמקות? אולי את לבד, אבל ממש לא לבד...
חנה להב

התחילו איתך מאות בחורים, יצאת עם עשרות, התלבשת הכי יפה שאפשר, היית מקסימה והרחת נפלא, וקיווית בכל ליבך שהנה, הפעם זה - זה. אבל אחרי כל פגישה כזאת שוב את אומרת לעצמך - גם הוא לא עושה לי את זה, מתי גם אני אתאהב, מתי גם אני ארגיש את הלב רועד מהתרגשות ואת הבטן מלאה פרפרים. את חושבת שמשהו לא בסדר אצלך, הרי איך זה יתכן שמכל הגברים בעולם לא מצאת את האחד שיעשה לך את זה באמת? שיגרום לך לאותו ניצוץ בוהק בעיניים כשאת רק חושבת עליו? ובכן, מתברר שאת לא לבד, ויש לא מעט בחורות (צעירות וצעירות פחות) שטרם מצאו את האיש שיגרום להן להתאהב בו עד מעל הראש. וכן, זו תופעה נורמלית לגמרי ובהחלט פתירה. הכל עניין של להתחבר לעצמך, להבין מה גורם לך להתרגש ומה עושה לך נעים...
אהבה מפחידה?
"הרבה מאוד בחורות בגילאים שונים לא מצליחות להתאהב", אומר יואב ברנזון, מאבחן ומטפל זוגי. "ויש לכך מספר סיבות. ראשית, רובנו סבורים שלהשיג אהבה זו משימה קשה. אנחנו מאמינים - בטעות - שצריך להתאמץ כדי להשיג אהבה, שצריך להיות מושלמים, לפעמים אפילו לשקר או לעשות דברים שלא מתאימים להם כלל לאופי, רק כדי לעשות רושם טוב על הצד השני ולא להישאר לבד. התוצאה היא שרובנו מוצאים ניחומים באדם לא מתאים, ובשל כך לא מצליחים להתאהב בו .
לטענת ברנזון אהבה גם עלולה להפחיד מאוד. "אהבה היא עוצמתית מאוד וגורמת לנו להיחשף ולחשוף את עצמנו וגם להיחשף לחולשות של אדם אחר. רבים מאיתנו חוששים מהעוצמה הפנימית הזאת, ולכן מעדיפים להסתיר אותה מאחרים, להדחיק ולרסן אותה. אהבה פירושה התבגרות, אחריות ומחויבות, ויש כאלה שעדיין לא רוצים או מוכנים לקחת אחריות בחייהם, אלא להמשיך להיות משוחררים וחופשיים". סיבה נוספת לכך שאנשים מסוימים לא מצליחים היא שהם חשים שלא מגיע להם לקבל אהבה. "כשהאהבה דופקת לאנשים אלו על הדלת הם יעשו הכל כדי לסלקה", אמור ברנזון. "במקום להתגבר על הפחד ולאהוב - הם יעדיפו להישאר עם החששות והביקורת העצמית, הפחד מדחייה והרגשת חוסר הערך. הם אינם מאמינים באהבה, ולכן כאשר מישהו מציע להם אהבה הם משוכנעים שהוא משקר להם, ולכן לא מסוגלים לפתח כלפיו שום סוג של רגש".
תהליך ההתאהבות הוא שלב ראשוני בדרך ליצירת אהבה אמיתית
אילוסטרציה: sxc.hu
על התאהבות ואהבה
חיי הרגש נחלקים ל-3 מצבים עיקריים - 'להתאהב', 'לאהוב' ו'להיות באהבה'. תהליך ההתאהבות הינו תהליך סוחף ולא מודע, ולכן הוא לא רציונלי ובלתי נשלט. פסיכולוגים רבים נוטים להאמין כי התאהבות נובעת מאלמנטים כימיים במוח ובגוף, שברוב המקרים לא מלווים בהסבר הגיוני. זה יכול להיות אדם שיופיו מסנוור אותנו, חכמתו מכה בנו, או מבטו החם ממיס את ליבנו. תהליך ההתאהבות מתחיל בפתאומיות ובבסיסו עומדים יצרים היוצרים רגש חזק כלפי מושא ההתאהבות. את רואה מישהו, מדברת איתו פעם אחת ומבלי ממש לדעת עליו כלום - הוא הופך בעיניך למושלם באדם. כך, תהליך ההתאהבות מלווה באידיאליזציה של מושא ההתאהבות ולכן היא גם מאוד לא יציבה ורגעית.
בספרה "התאהבות - איך אנו בוחרים במי להתאהב" (הוצאת מודן), כותבת פרופ' איילה מלאך-פיינס כי תהליך ההתאהבות הוא שלב ראשוני בדרך ליצירת אהבה אמיתית, ולאחר ששוככת הסערה הרגשית הראשונית, אנו לומדים גם לאהוב את האדם באופן רציונלי ומודע מתוך בחירה מודעת. לטענת פיינס, האהבה נשענת על מחשבה שכלתנית שכוללת סדר, יציבות ובטחון. כך, מאוד יכול להיות שבחורה תתאהב בבחור שנראה לה המושלם באדם, אולם לאחר שתלמד להכירו טוב יותר ותפעיל שיקולים הגיוניים, תגלה כי בעצם אינו מתאים לה מבחינות אחרות. לטענת פיינס, התאהבות דומה להמראה וטיסה מעל העננים. ואילו אהבה היא כמו נחיתה ועמידה יציבה על הקרקע. התאהבות דומה לפרח, אהבה משולה לפרי. הפרי מתפתח מהפרח, אולם כאשר יש פרי - אין כבר פרח. האחד נובע מהשני והאחד אינו יכול להתקיים בלי השני.