ניתן להזמין באתר של ענבר: https://www.inbar.co.il/
חיי טנטרה: מסעה של אישה לטרנספורמציה
מאת רדהה ס. לוגליו.

רדהה סי. לוגליו מתארת את מסע הטרנספורמציה הרוחנית האישי שלה, שבו היא מגלה את העקרונות הבסיסיים של הטנטרה – מין מקודש, מסירות, קבלה, טבעיות וחושניות – באמצעות מגוון חוויות רבות עוצמה.
בכל פרק מועברת לקורא הבנה טנטרית. כל פרק מתחיל עם ציטוט ממאסטר טנטרה כלשהו ובכל פרק יש מדיטציה שונה, שמטרת כולן היא להעמיק את התובנות של הקורא.
תוך שהיא מספרת את סיפורה, רדהה משתמשת בכתבים טנטריים ממגוון מקורות, כמו הוויגיאנה בהירווה טנטרה, אחד הכתבים ההינדיים העתיקים ביותר, שם הלורד שיווה מלמד את בת לווייתו, דווי, את כל השיטות הבסיסיות למדיטציה.
כמו כן היא מתייחסת לאמירות, לחיים ולמעשים של שושלת עתיקה של מאסטרים בודהיסטים של הטנטרה: טילופה, נארופה, מארפה, מילרפה, תוך שהיא מיישמת את תורותיהם בחייה שלה, כמחפשת.
רדהה מתחילה את סיפורה כנערה בנאפולי, המורדת ברקע הקתולי השמרני שלה ויוצאת למסע חיפוש מיסטי, המוביל אותה בטרמפים בכל אירופה. היא חווה שתי חוויות של כמעט מוות והתנסות עם סמים – חוויות שמחזקות את החיפוש הרוחני שלה.
בגיל 19, רדהה חווה יחד מדיטציה והתעלסות חושנית ואלה פותחים בפניה את שערי עולם הטנטרה. היא שומעת על מאסטר טנטרה שחי בהודו ועובדת קשה כדי לגייס כסף לנסיעה, כשהיא מונעת על ידי תשוקה בוערת לפגוש אותו.
כשהיא מגיעה לפונה, היא הופכת לחניכה של אושו (רג'ניש) ומתחילה לחיות ולעבוד באשראם שלו. כאן היא לומדת על המאסטרים העתיקים של הטנטרה ומתחילה ליישם את תורותיהם בחייה.
באמצעות כתביו של טילופה רדהה מתעמתת עם האמונות הדתיות הקודמות שלה ומבינה את חיי הרוח בצורה חדשה לגמרי: כמשהו טבעי וחיובי, שיש לחגוג וליהנות ממנו כמה שאפשר.
בעזרת מדיטציה מהוויגיאנה בהירווה טנטרה, היא מבינה לעומק את הדואליות שבשכל האנושי: כיצד הוא מגביל את עצמו כתוצאה מבחירה מתמדת בין שני קצוות הפוכים. היא מיישמת את ההבנה הזאת בעבודתה ובחיי האהבה שלה.
אווירת החיפוש המיני החופשי באשראם בפונה הופכת אותו לשנוי במחלוקת ברחבי העולם, אבל רדהה משתמשת בהזדמנות לעורר את האנרגיה המינית שלה ולדעת את עצמה כיישות אורגזמית. היא משווה את חייה לסיפורו של סהרה, עוד מאסטר טנטרה הודי עתיק.
אחרי שחיה בפונה במשך שלוש שנים, רדהה נבחרת על ידי אושו להיות אחת מקבוצה נבחרת של נשים הלומדות לתעל אנרגיה מינית ולהתמיר אותה למצבי הכרה גבוהים יותר – תמצית הגישה הטנטרית. היאמ שווה את החוויה הזאת למקרים של השתלטות שדים באירופה הנוצרית של ימי הביניים.
ב-1981 אושו עוזב את הודו ועובר לארה"ב והאשראם בפונה נסגר. רדהה מוזמנת לסיצילה, שם, בגיל 28, היא הופכת למדריכה רוחנית ומעשית לקהילה הולכת וגדלה של מחפשים וחווה את עצמה כ"כוהנת הגדולה". היא לומדת אחת המלכודות הגדולות ביותר בדרך היא טענה מוקדמת מדי לסמכות רוחנית.
רדהה הולכת בעקבות המאסטר שלה לקרקע הקשה במרכז אורגון ורואה איך הן המאסטרים העתיקים והן המאסטרים המודרניים של הטנטרה מעבירים את חניכיהם חוויות מאתגרות ביותר. מאתגר באותה מידה הוא העימות עם החברה האמריקנית: הממשל המדיני והפדרלי, החוואים המקומיים והפונדמנטליסטים הנוצרים.
מערכת היחסים העמוקה והאולטימטיבית בחייה של רדהה מגיעה לקיצה כאשר המאסטר שלה מת ב-1990. היא עוזבת את הקומונה בפונה בלי שיש לה דבר להישען עליו, אבל אז, באופן אינטואיטיבי, היא מתחילה לעשות עבודת טנטרה משלה ומגלה שנותרה לה ירושה גדולה.
הגישה ייחודית של רדהה לטנטרה מועברת בפרקים האחרונים של הספר, עם מבט מפורט על הסדנאות שלה, השיטות שלה וההשפעות של אלה על מי שחווה אותן.
היא מעבירה את תמצית הטנטרה כדרך חיים, כדרך רוחנית וכמדריך לאהבה, מין ואינטימיות. היא מסבירה את מקורות הטנטרה, ההקשר שבתוכו היא צמחה והסיבות לדעיכתה. היא מצביעה על המלכודות העומדות בפני אנשים המתעניינים בטנטרה היום.
כמו כן, היא פונה לאפיקים חדשים ומראה כיצד הטנטרה זקוקה למימד הנוסף של המדיטציה על מנת לספק מערכת רוחנית שלמה.
כאשר תמצית החזון של הטנטרה מוטמע, היא הופכת לדרך חיים, ורדהה מראה איך זה מתאפשר. המפתחות הם אמון, קבלה, חיים טבעיים. בעולם הנשלט בידי השגת יעדים, היא מראה כיצד הגשמה נצחית מושגת בדרך שונה לגמרי.
כתבה על הספר:
למרגלות אושו
לפעמים הגוף שלה פשוט לא היה מסוגל להכיל את כל האנרגיה המינית הזאת, והיא היתה נופלת לרגליו, גונחת וצורחת, והוא הביט בה ואמר "טוב מאוד". 16 שנה חיתה רדהה באשראם המפורסם בעולם, בפונה, עם הגורו אושו. עכשיו היא כאן, מעבירה סדנאות טנטרה, משוכנעת שגם ישראלים שסובלים מאנרגיות קשות מסוגלים לחוות אושר אורגזמי
כשרדהה פגשה את אושו, השתנה עולמה באחת.
היא היתה רק בת 20, והיא בכלל עוד לא היתה רדהה, אלא קמילה לוגליו, צעירה איטלקייה קתולית מנפולי. אבל כשהשער של האשראם נפתח, לבה פעם בחוזקה, כך היא נזכרת, והזמן קפא מלכת. 31 שנים חלפו מהמפגש הראשון שלה עם המורה הרוחני המפורסם בפונה שבהודו.
וכך היא מתארת, בספרה "חיי טנטרה" שתורגם באחרונה לעברית, את האירוע המכונן בחייה: "הרגשתי לפתע שאיני חושבת באופן רגיל, זה היה כאילו מעתה ואילך התרחב הכל... כאילו נפתחת פתאום דלת לקוסמוס ואתה פשוט צועד פנימה ואין שם דבר מלבדי ומלבד האיש היושב על הכיסא... לא היתה עוד חשיבות לאיש או לדבר. הדבר החשוב היחיד היה רגע ההווה... מצאתי את עצמי ניגשת כדי לגעת בכפות רגליו של אושו, וכשנעמדתי והבטתי אל תוך עיניו, הרגשתי כאילו אני מביטה אל תוך עיני הלא כלום... בתוך הלא כלום הזה הרגשתי לראשונה מושלמת".
מאסטר של מאסטרים
כמחצית מן הזמן שחלף מאז בילתה רדהה בקומונה של אושו, לצד אושו, בסביבה של אושו, "למרגלותיו". בפונה היתה רדהה תלמידה, חניכה, ונמנתה עם קבוצה מצומצמת של דרי הקומונה, אשר שימשו את אושו כמדיומים להעברת המסר הרוחני שלו אל מאמיניו. אושו, ראג'ניש באגואן, נולד ב-1913 למשפחת סוחרים הודית. מאמיניו מספרים שכבר בילדותו עסק בחיפוש אחר האמת הרוחנית. בגיל 14 חווה את אירוע ההארה הראשון שלו, ובגיל 21 הגיע להארה מלאה. הוא למד ולימד פילוסופיה, וב-1970 ייסד את זרם "המדיטציה הדינמית" והחל לחנוך תלמידים. ב-1974 הקים עם חניכיו את האשראם בפונה, ובמשך השנים פקדו עשרות אלפי מאמינים את המקום, שהו בקומונה, למדו מאושו את תורתו והתגוררו בו לסירוגין.
אחרי שב-1990 "עזב את גופו", כדברי תלמידיו, המשיכה רדהה לחיות על פי דרכו, אבל בדרכה. היא קבעה את ביתה (ב"אופן קבוע/זמני, כי הכל משתנה והכל חולף") בחבל טוסקנה, החלה ללמד את מה שהפנימה בשנותיה בפונה, ונהייתה מורת טנטרה. כיום היא מלמדת נשים וגברים "ניאו-טנטרה", על פי תפישותיו של המאסטר שלה.
רדהה אומרת שטנטרה היא רק חלק קטן מהמסר הרוחני של אושו. קטן, אבל מהותי. בסדנאות שהיא מעבירה בטוסקנה, במקומות אחרים באיטליה, במדינות אחרות באירופה, ביפאן ובישראל, היא מלמדת באופן חווייתי-התנסותי "את העקרונות הבסיסיים של העבודה האנרגטית הטנטרית - תנועה, יצירת תחושת חיות בגוף, היפתחות לקיום, והיפתחות לקבלה" - קבלה, במובן הפשוט של לקבל. לפני שבועיים באה לישראל והעבירה סדנה בת חמישה ימים ב"אשראם במדבר", בשיטים שבערבה. בעבר העבירה כבר כמה סדנאות טנטרה בישראל, בין היתר בקיבוץ ענבר - קיבוץ של עשרה חברים המתפרנס מאירוח כפרי וסדנאות רוחניות, וממוקם מעל הכפר מרר, בקרבת כרמיאל.
לא קל לה בארץ הקודש. "את הישראלים אני אוהבת מאוד, את ישראל פחות. יש פה אנרגיות קשות, אני חווה אותן בכל נימי נפשי וגופי". תלמידתו הנצחית של אושו היא אשה מאירת פנים ושמחה, דוברת אנגלית במבטא איטלקי, קולה חם ועשיר גוונים. משדרת חיוניות ולבושה בסגנון שאנטי זרוק למחצה - שיערה השופע עשוי היטב, צבוע ומטופח, לובשת שמלת גלבייה פשוטה מכותנה ונעולה בקבקבי אצבע. בת 51, נראית צעירה מכפי גילה ("זה האור שבא מבפנים, לא העור שבחוץ") ולא מוכנה בשום אופן לכנות את עצמה מוארת. "מוארים יש מתי מעט, בודדים, ברמת 'מאסטר של מאסטרים' כמו אושו. אני ודאי לא שם, אני גם לא מאסטרית, אני מורה".
את השם רדהה העניק לה לפני שנים אחד מתלמידיו של אושו. השם המלא הוא מא קרישנה רדהה. פירוש המלה רדהה בסנסקריט הוא נהר, והפרשנות שהתלוותה לשמה היתה: נהר השב אל מקורותיו. מאז היא מאוהבת בשם הזה ולא רוצה אחר. היא מתגוררת בגפה בבית שכור בטוסקנה ("מסדנאות טנטרה מתפרנסים בקושי. עמיתי לא מצליחים לחיות מזה, אני בת מזל אבל לא עד כדי רכישת דירה".).
לפני ארבע שנים נפרדה מחבר לחיים, מוסיקאי יפאני, שעמו היתה בקשר של אהבה עשר שנים ("כל אהבה, גדולה ככל שתהיה, נגמרת לבסוף"). היא לא מצטערת ולא מבכה, ומשתדלת שלא לכאוב פרידות ("החיים הם שינוי מתמיד ויש לחגוג כל מה שקורה, לרבות מוות או פרידה"). אין לה ילדים: "אי אפשר לנהל אורח חיים כמו שלי וגם להיות אמא". ובאותו ענין - "אושו עזר לי להשתחרר מההתניה העתיקה הזאת שהיתה בהחלט טבועה עמוק בעצמותי הנפוליטניות". היא מעידה על חייה שהם מלאים ומרתקים ועשירים ומעתירים עליה נסים משמחים, בכל פעם מחדש.
לעשות אהבה עם הקיום
את ספרה "חיי טנטרה - מסעה של אשה לטרנספורמציה" כתבה באנגלית. הוא תורגם ליפאנית ויצא לאור לראשונה ביפאן, וכעת תורגם לעברית ויצא לאור בהוצאת "ענבר". הספר פורש את מסעה האישי לגילוי עצמה ולגילוי סודות עולם הטנטרה. וכשרדהה אומרת מסע, הכוונה למסע פיסי לא פחות ממסע רוחני. היא חרשה את אירופה ובהמשך גם ארצות רבות אחרות בעולם. את התפנית שחוללה בחייה קשה לתפוש - מילדה שנולדה למשפחה קתולית מבוססת מן המעמד הבינוני, בנפולי, למדיום של אושו בפונה. "תפקיד המדיום הוא להיות לחלוטין לא נוכח כדי שאוכל לחדור לתוך ישותכם באופן מלא", מצוטט אושו בספר. כך הוא מסביר לה ולחברותיה (תריסר נשים צעירות יפהפיות השרועות למרגלותיו באשראם) את מה שהן אמורות לעשות.
"זה כדי שהאנרגיה שלי תוכל לזרום בכן... כאשר היא תנוע, תרגישו כאילו אתן עושות אהבה. אתן עושות אהבה עם הקיום עצמו. אז תתחילו לנוע באותה דרך שבה אתן נעות בשעה שאתן עושות אהבה עמוקה, בשעה שאתן שקועות עמוק באינטימיות עם מישהו... עזבו הכל מאחוריכן, התמסרו לזה לחלוטין. אותה האצה תהיה שם, אותן תנועות, אותם צלילי שמחה יתחילו להופיע. אל תדכאו אותם. תנו להם, סייעו להם...". רדהה שמעה וחייכה, "מודעת לכך שאילו ראו אותי הנזירות במנזר שבו למדתי, הן פשוט היו מתות מהלם".
בילדותה היתה הכנסייה במרכז חיי המשפחה. בית הספר אליו הלכה היה מנזר קתולי. אבל המרדנות שבה פיעפעה. כבר בגיל 13 או 14, היא אומרת, חשה שהעולם הגדול קורא לה. היא הרגישה שהיא נחנקת בבית הוריה. כעבור שנה הודיעה לאביה ואמה המזועזעים שהיא עוזבת את הלימודים. בבקרים עבדה ואחר הצהריים לקחה קורסים בנושאים שעניינו אותה כגון שפות זרות. "ידעתי שחיי יהיו נסיעות בעולם ולכן החלטתי שכדאי לי ללמוד אנגלית וצרפתית במקום שטויות כמו כימיה וגיאומטריה". היא התחילה להתרועע עם נערים ו"לחקור את מיניותה", דבר שלא היה מקובל על המשפחה בלשון המעטה. העימות הלך והחריף. הפער בין אורח חייהם ואורח חייה גדל, עד שלבסוף נפלטה מן הבית בגיל 19, ויצאה (יחד עם חברה) לתור את העולם, "עם תרמיל על הגב ומאה דולר בכיס".
כך התחיל מסע חייה, שכלל, בין היתר, מסע אל-אס-די. היא שמעה ממישהו ש"אם לוקחים מאה טריפים, יודעים את כל מה שיש לדעת" ויישמה את זה הלכה למעשה, מאה מנות, עד המנה האחרונה. בנס, היא מודה, לא נדפק לה לגמרי המוח, והיא הצליחה לחזור לאיזון. היא חיפשה נואשות משהו שלא ידעה מהו. "אז עוד לא שמעתי דבר על מדיטציה, גורו, מאסטרים מוארים, טנטרה, או שום דבר שדומה לזה", היא אומרת, "אבל לא האמנתי שהדבר היחיד שאנשים יכולים לעשות הוא למצוא עבודה, להתחתן, ללדת ילדים, ושאלה הם החיים. כאשה צעירה בדרום איטליה, זה בדיוק מה שציפה לי, אלה היו החיים שהייתי עתידה לחיות".
מיטלטלת ומתמוטטת
במשך שנה, נעה ונדה בדרכים עם חברה, ואחר כך לבדה. פגשה גברים, התאהבה בהם, עזבה אותם, או נעזבה. מסע הדילוגים האינטואיטיווי שלה הוביל אותה להודו. שם פגשה את מי שעתיד היה לנתב את דרכה אל האשראם. שעה אחת (השעה הראשונה) במחיצתו של אושו, לא סיפקה לה תשובות לכל השאלות שנצברו בה מאז ילדותה, אבל נתנה לה את התחושה שבמקום הזה, על יד האיש הזה, הן נמצאות. חמש מתוך 16 השנים שעשתה לידו, היא בילתה ב"מדיטציית עבודה": היא ניקתה יום יום, וכל היום, פרוזדור שהוביל אל מגורי המאסטר.
אבל גם במבט לאחור, אין לה מלה רעה לומר על זה: "זה היה כור ההיתוך שלי. שם התייצבתי מול הקירות והחומות שלי. שם הבנתי, תוך יסורים, שאני יכולה להיות מנקה, או שומרת הסף שלו, או מי שמגישה לו את מזונו לחדר, או מנהלת הקומונה, וזה היינו הך, כי זה לא משנה בכלל מה אני עושה. שם הבנתי לבסוף שזה גם לא משנה אם אני עושה משהו או לא". בתקופה שבה הגיעה לפונה, היתה צעירת החניכים והחניכות. היא התאהבה באושו מיד. אבל, היא מבהירה, זו לא היתה התאהבות רגילה של אשה בגבר. "הייתי מאוהבת בו בטירוף, מלאת שמחה ואושר לא מוסברים. הביני, ברגע שאת יושבת מולו, מיד מתרחש מעבר למצב של אהבה. באהבה קוסמית לא חסר לך דבר אף פעם. היה בי חלק מסוים שרצה אותו כגבר, אני מודה, אבל האינטראקציה התנהלה בממד אחר לגמרי. זה היה לצמוח אל תוך אהבה, להרגיש מוקפת ומוצפת באהבה. לא הרגשתי צורך להיות אתו כל הזמן, להרגיש את המגע שלו, כפי שחוויתי כשהתאהבתי בגברים 'רגילים'".
אבל האהבה אליו שאת מתארת בספר היא אהבה ארוטית בהחלט.
"נכון, היה בה ממד ארוטי. אבל ההבדל בין אהבת גבר לאהבת מאסטר הוא עצום. האהבה שלי אל אושו לעולם לא נגמרת. ולעולם לא תיגמר. מול אושו קרו לי דברים שלא ידעתי שיכולים לקרות. כל מה שהוא היה צריך לעשות זה רק להביט בי. אני חוויתי חדירה מהמבט שלו, והגעתי לאורגזמה לא פעם רק מהאנרגיה שהמבט הזה היה משגר אלי".
אורגזמה קוסמית שמימית שהשד יודע מה היא, או אורגזמה אמיתית, פיסית, כפי שאנשים לא רוחניים מכירים אותה?
"אורגזמה אמיתית, פיסית מאוד. עם כל הקולות והעוויתות הנלווים, הייתי עומדת שם, גונחת וצורחת מהנאה, בעוד הוא פשוט עוסק לו בענייניו, עושה דברים אחרים לגמרי. מעוצמת החוויה הייתי מיטלטלת ומתמוטטת, הגוף שלי לא היה מסוגל להכיל את כל האנרגיה המינית הזאת, הייתי נופלת לארץ, לפניו, לרגליו. לפעמים הוא היה מביט בי עוד רגע ואומר בטון דידקטי של מורה שמעניק ציון לתלמיד שלו: 'טוב מאוד, רדהה, טוב מאוד', ושוב פונה לענייניו".
וכל זה קרה בעת תרגול מדיטציה קבוצתי, בנוכחות גברים ונשים רבים אחרים.
"כן, ולא רק לי. אמנם הייתי ידועה בנטיית ההיטלטלויות והנפילות האלה, זה היה משהו שדי איפיין אותי. אבל הכרתי עוד אנשים בפונה שחוו את זה כמוני. ובסדנאות שאני מעבירה, אנשים שמעולם לא חוו דברים כאלה נכנסים לזה די מהר. תתפלאי".
פרודיה על הנהנתנות
בשנים האחרונות ראו אור בישראל כמה ספרי מאסטרים מתורגמים שביקשו להביא לדור הניו אייג' הישראלי את בשורת הטנטרה. "סודות האהבה של הטאו" מאת מנטאק צ'יאה; "אמנות האקסטזה המינית" מאת מרגו אננד, וספרים נוספים. מרביתם התמקדו בלימוד שיטתי ואימון מעשי של טנטרה. המעלעל בהם יגלה מעין חוברות הדרכה, למי שמבקשים להגביה או להעמיק את איכות חיי המין שלהם. גברים יכולים ללמוד מהספרים האלה איך ללחוץ עם הבוהן בזמן ההתעלסות על "חיץ בין הנקבים" בגופם ולהגיע לאורגזמה בלי שפיכה. נשים מונחות להחדיר לנרתיקן ביצת קריסטל מחוברת לחוט, להניע אותה מעלה ומטה, ולאמן כך את שריריהן הפנימיים להגברת העונג המיני אצלן ואצל בני זוגן. פה ושם ישנם קטעים העוסקים במדיטציות, אבל התרגולים, איורי התנוחות והנחיות הפעולה, הם העיקר. לא פלא, אם כן, שהתפישה הרווחת כאן ביחס לטנטרה היא שזו שיטה לשכלול הסקס, שהעוסקים בה מצליחים להפיק עונג מיני רב יותר.
בספרה ובחייה, רדהה, בעקבות אושו, פוסעת בנתיב אחר. הספר שלה הוא קודם כל סיפור חייה הפרוע, המרדני, היוצא דופן. והיא הולכת עם זה עד הסוף. היא חושפת את עצמה ואת מה שעברה, בטוב וברע, במחמיא ובמביש, לרבות תיאור עשרות ואולי אף מאות המאהבים שהיו לה. זוהי עדות אישית על חיי היומיום שהתנהלו באשראם המפורסם בעולם. רדהה אינה אובייקטיווית כמובן, היא מאמינה ומעריצה גדולה של אושו עד היום. הוא "אהובי, המאסטר הגדול, המאסטר של המאסטרים" גם היום. את ההסבר הלא כל כך משכנע שהפיצו מאמיניו בזמנו, כשנשאלו על עושרו המופלג ועל כך שהחזיק צי של 93 מכוניות רולס רויס, שעוני זהב יוקרתיים ושאר מותרות ראוותניות, היא מאמצת בקלות: זו היתה פרובוקציה מתוחכמת - פרודיה על הנהנתנות והרכושנות המטופשות של המערב העיוור". אגב, חלק מהמאמינים העשירים הרעיפו עליו תרומות שהיוו תשתית לעושר הרב שצבר.
יש נטייה לקשר בין רוחניות אמיתית למידות כמו צניעות, חמלה, וענווה. האם אי אפשר היה לצפות ממנהיג רוחני בשיעור קומה כאושו לסדר עדיפויות שונה? למשל, למכור את צי המכוניות ולעזור בכסף למשפחות נזקקות בהודו?
"אושו לא האמין בסגפנות, לא בצניעות ולא בעוונה. הוא דחה בבוז את המסרים המזויפים האלה של כל הדתות. הוא מי שהביא לעולם את בשורת הרוחניות החוגגת את החיים במלואם. הוא אחד המורים הרוחניים היחידים שכלל מין ועונג בתוך הדרך להארה".
מה דעתך על מנהגו לאסוף סביבו צעירות יפהפיות, ולהקפיד שרק הן יטפלו בו, במזונו, בחדרו, ויארחו לו לחברה?
"אושו הוקיר יופי. ורצה סביבו יופי. אשה יפה בשביל אושו היתה לא פחות ולא יותר מנהר יפה, מעץ יפה, מפרח יפה, מירח יפה. יופי הוא יופי. אדם שלבו פתוח ומלא אהבה מבין את זה. אדם שבא מציניות עם ביקורתיות ושיפוטיות עלול לעשות הזניה של זה ולהציג את אושו כאספן חובב של בחורות צעירות יפות לצרכיו שלו. ואין אבסורד גדול מזה".
אושו אחר
למרות ההערצה אל אושו, ספרה של רדהה הוא עדות מרתקת על הקומונה השנויה במחלוקת, על השערוריות שעוררה בזמנה בעולם, כשהכל מסופר בפשטות, על סמך התנסות אישית, בגובה העיניים, גם אם דרך עיניה בלבד. "האורגיות הפרועות" המיוחסות למקום הזה מתועדות כמעשי אהבה פרטיים מקודשים של זוגות, ואף פעם לא בקבוצה. המין, לדבריה, היה חופשי, אבל רוחני ומעודן, לא היה בו דבר גס או לא טהור. היפהפיות העירומות של האשראם מופיעות בספר כמי שבוחרות להן מאהב ללילה, ועושות אתו אהבה במרחב פרטי, בחדרן או על גג הבית. באותה מידה, מה שהתרחש בחדר יכול להיות חיבוק רוחני של שלוש שעות.
אושו, שהצטייר בתקשורת האמריקאית כרב-שגל, המזמן אל חדרו בכל יום צעירה אחרת להתעלסות, מופיע בספר כגורו רוחני, שאף אחד, כולל המחברת עצמה, לא יודע דבר וחצי דבר על חייו הפרטיים. רדהה מתעקשת שאינה יודעת אם בתקופתה אי פעם שכב עם מישהי מבאות האשראם. על השאלה אם היא עצמה היתה מאהבת שלו, היא עונה: "אני לא מוכנה לענות על שאלה כזאת. יש פה חשש לפגיעה בפרטיות של אושו. אני חוזרת ואומרת שוב, שכל התנהלות היחסים שלי ושל האחרים אתו לא היתה במישור הזה. אושו היה חף מכל מניפולציה, ההתקשרות שלו אתנו היתה ממקום נקי וטהור. יש אנשים ששומעים 'טנטרה' ומיד רואים בדמיונם פורנוגרפיה. כי חייהם מתקיימים בממד פורנוגרפי. אחרים, חוויית הקיום שלהם אחרת. מי שרוצה להאמין שיאמין ומי שלא - לא".
אבל בספרה היא בכל זאת כותבת ש"למתבונן מבחוץ ודאי נראתה הקומונה מוזרה מאוד... אושו עודד טבעיות, אמר לנו לתת לשיער הראש ולזקן לצמוח, כך שכולם נראו פרועים למדי... ההרגשה היתה של חופש והתנסות... נוסף לחופש המיני קיבל החיבוק חשיבות רבה בחיינו, מכיוון שזו היתה דרך פשוטה ומיידית לחלוק אנרגיה גברית ונשית... זו היתה תקופה של הבעה טוטלית, כולל רגשות שליליים מודחקים כמו כעס, קנאה ושנאה... ביחד ולחוד למדנו את ההבנה הטנטרית שהאדם זקוק לאנרגיה המוחלטת שלו, המינית, הגופנית והרגשית, הן בשביל המסע פנימה דרך המדיטציה והן בשביל ההנאה והחגיגה של החיים... באווירה הזאת טבעי היה להסתובב בקומונה ולשמוע קולות התעלסות מהגגות או מהחדרים... בו בזמן אפשר היה לראות מישהו עובד - כותב משהו במשרד או משקה את הגינה - ומישהו אחר עושה מדיטציה באולם בודהה... לא היתה הרגשה שהתעלסות היא דבר המופרד מחיי היומיום".
אורגזמת העמק
פעם אחת ולתמיד - מה פירוש המלה טנטרה?
"טן בסנסקריט זה התרחבות. טרה - תורה. כלומר, תורת ההתרחבות".
התרחבות של מה?
"של התודעה, של הכל. זו תורה הודית עתיקת יומין, בת אלפי שנה, שמלמדת אנשים, באמצעות מדיטציה, ותוך שימוש באנרגיה המינית שלהם, לעבור אל ממד אחר של תודעה, ולחוות את החיים באופן הרבה יותר מלא, שלם ומאושר".
איך?
"למדתי את זה 16 שנים אצל אושו. את מצפה לשמוע את זה עכשיו במשפט?"
אם אפשר.
"אי אפשר. זה פער שאי אפשר לגשר עליו".
אז אולי תסבירי למה אי אפשר לנסות להגיע להארה דרך מדיטציות בלבד ואיך בכלל נדחף לפה הסקס?
"ברגע השיא המיני, כל גבר וכל אשה חווים להרף עין אקסטזה. ברגע העונג הנפלא ישנם המרכיבים של אותו הדבר שגדולי המאסטרים המוארים דיברו עליו: שחרור מכבלי מחשבות, זמן ומקום. חיבור מוחלט לטבע, ולמשהו אלוהי. המאסטרים הגדולים זיהו פה פוטנציאל להגיע עם המסר אל בני אדם שמעולם לא חוו הארה או משהו דומה לה".
איך?
"הם דיברו על כך שהחוויה שאנחנו חווים ברגע השיא המיני, מקבילה בעצם לחוויית ההתעלות הרוחנית-דתית: חוויה של שלמות, שמחה, עונג שמימי. של איחוד והתאחדות. דתיים ומאמינים אמיתיים, החווים חוויות רוחניות אמיתיות, יעידו על כך".
אז הטנטרה מציעה בעצם לקחת את המצב שאדם נמצא בו ברגע האורגזמה, כנקודת מוצא, ו"להרחיב" אותו לפרקי זמן ארוכים יותר ויותר, כך שהוא יהפוך לתחושת הקיום הקבועה של האדם?
"כן. בערך".
זה אפשרי, זה מעשי?
"כן".
את חווה את החיים כאורגזמה מתמשכת?
"כן. זו אורגזמה שונה, היא נקראת אורגזמת העמק. אבל, כן".
רדהה מתקשה להבין על מה הפליאה. זה נראה לה הדבר הכי טבעי בעולם. ברגע שאדם מתרגל ברצינות ובהתמדה מדיטציה, תוך שימוש באנרגיה המינית שלו, הוא מגיע למצב שבו הוא אחד עם הכל, הטבע זה הוא והוא זה הטבע, ואז זה פשוט מתרחש מאליו. כל אחד, היא חוזרת וטוענת, יכול להגיע לזה אם רק יבחר בכך. הכל עניין של התכווננות, מחויבות, ונכונות "לקחת סניאס". מה זה לקחת סניאס? המשמעות המקורית, על פי מחפשי הרוחניות ההינדים בהודו היתה ויתור על הבלי העולם הזה: בית, משפחה, בן זוג, ילדים, משרה, רכוש, הנאות ותענוגות.
מי שנטל על עצמו סניאס היה נע ונד ברחבי הודו, ומקדיש את חייו ללמידת האמת הפנימית ולמסע אל ההארה. בהמשך הזמן, המונח סניאס זוהה יותר עם אקט ההפיכה של אדם לחניך של מאסטר מואר. מי שמצא את הגורו שלו, ביקש ממנו "לקחת סניאס", כלומר, להיות לחניך שילך אחריו ואחרי דרכו הרוחנית, מתוך שאיפה להגיע להארה. אושו לא אהב את האינטרפרטציה ההינדית הישנה. וכך באה לעולם בשורת הסניאס על פי אושו: "הוא אמר לנו שלהיות סניאס אמיתי משמעו להישאר בעולם, ליהנות מהחיים ומהתענוגות המזדמנים לנו, כולל סקס, אבל בו בזמן להשתחרר מהתניות והיקשרויות, באמצעות מדיטציה", מסבירה רדהה.
"הוא טען כנגד כוהני הדת, כולל נזירים ונזירות נוצרים ובודהיסטים, שדרכם היא דרך פחדנית. שהם מתנזרים ובורחים להרי ההימלאיה ומסתגרים, לא בגלל עומק האמונה והרוחניות שלהם, אלא פשוט בגלל הקושי לשכוח את התשוקות הקושרות אותנו ל'סמסרה' - לחיים עלי האדמות, ל'גלגל החיים והמוות'". אושו אמר לתלמידיו שהוא אדם ככל האדם, וכל אחד יכול להיות במקום שלו. גם רדהה, תלמידתו, חוזרת ואומרת שכל אדם יכול לחיות חיים רוחניים יחד עם חיי גוף ומין מלאים, ולחוות אורגזמה קוסמית. הכל עניין של בחירה, והבחירה היא חופשית.
האומנם? קריאה בספרה מותירה ספק בנוגע לנקודה הזאת. למשל, הקטע שבו מתוארת פגישתה השנייה עם אושו, ימים ספורים לאחר בואה אל האשראם. כ-12 חניכים התכנסו לדרשאן (מפגש למידה שבו החניכים ישובים למרגלות המאסטר) ואושו דיבר. בשלב מסוים הוא הקים גבר אחד, והורה לרדהה "שפכי את אהבתך לתוכו". לא היה לה מושג, היא כותבת, מה היא אמורה לעשות, לכן היא החלה פשוט "להעניק לאיש בטבעיות מהאנרגיה שלי, זה פשוט התחיל לקרות, דרך ידי, שדי, לבי ובטני".
את מה שהיא חוותה באותו רגע היא מספרת בהמשך: "הרגשתי שאני נמסה ונעלמת... משהו אחר הפך להיות נוכח בתוכי, כמו הרגשה עמוקה יותר של היכרות עצמית. כמו הלם חשמלי כה חזק עד שנפלתי על הרצפה, מעולפת, במין תערובת של אושר אורגזמי ותחושה של עלפון. לא היה בזה כל פחד, רק סיפוק ואושר". אחר כך היא מספרת על תרגול קבוצתי של מדיטציית המהמודרה של אושו, האמורה להתרחש בגוף שעומד ללא ניע, כולו רפוי, כאשר כל תשומת הלב מופנית פנימה.
הם התכנסו כשלושים איש ואשה, נעמדו במרחק מה זה מזו, ללא כל מגע ביניהם. כעבור כמה דקות, הגוף התחיל לנוע כמו מעצמו, והמדיטציה נהפכה למעין ריקוד. זה מה שהתרגיל הזה עשה אז ועושה גם היום לרדהה: "ככל שזה מתקדם, כך מעמיקה תחושת הרפיון. מתחזקת ההבנה שהמהות של המצב האנושי היא ריקנות. אז באה תובנה מדהימה עוד יותר - שזהו מיקרוקוסמוס של ריקנות גדולה בהרבה שממלאת את הקוסמוס, את הכל. אבל זו ריקנות שהיא אינה חלל שלילי. זה בא עם תחושה טעימה, עם מלאות, סוג של אושר אורגזמי".
קלי קלות, כאמור, כל אחד יכול. *
להזמנות