| 6/2008
טבעה של האנרגיה המינית
הפרדוקס של הסקס
מאת:אמתי מגד
מצד אחד אנחנו רוצים להתאחד עם האחר ומצד שני להסתגר בתוך ההנאה של עצמנו. זה לא אגואיזם; זהו הטבע של האנרגיה המינית, וכל ניסיון לשנות אותו הוא מגוחך.
ג'ק הרט, cc-by
הנה מספר מחשבות שעדיין לא סיימתי לחשוב על מין ואהבה בעקבות ספרו של וולפגאנג גאדקה, "מיניות, שותפות ונישואין מפרספקטיבה רוחית". "ברגע שאנו נוגעים אחד בשני באופן פיזי, במיוחד במקרה של פעילות מינית, איננו חווים יותר את האחר, איננו חווים את המגע המיני כגשר אל האחר אלא חווים את מצבנו הפיזי שלנו." כך כותב גאדקה, כומר ב"כריסטיאן קומיוניטי" הפועלת על פי תורתו של רודולף שטיינר.
גאדקה מצביע כאן על פרדוקס הטבוע במיניות ובתשוקה. מצד אחד יש במיניות מחווה אדירה של רצון להתקרב ולהתאחד עם האחר ומצד שני יש בה, באותה עת, מחווה של התרחקות, של אנטיפטיה, של התכנסות בחוויה החושית שלנו עצמנו. אני חושב שכולנו חשים את הפרדוקסליות הזו ביחסי המין, אבל רובנו איננו מדווחים עליה, אפילו לא לעצמנו.
כלומר, ברור לנו, בוודאי לגברים שבינינו, שמייד לאחר הסקס יש אצלנו לעיתים קרובות נטייה להתרחקות והסתגרות. אך האמת היא שהנטייה הזו, אצל גברים ונשים כאחד, אינה מתרחשת רק לאחר הסקס. היא מתרחשת גם תוך כדי המעשה. למעשה, אם נתבונן בכך מקרוב נוכל להבחין שככל שהאורגזמה מתקרבת התשוקה שלנו להתאחד עם האחר גוברת ובו זמנית אנו הופכים גם יותר ויותר עסוקים בעצמנו. >
האגו לא מעורב
האם זהו אגואיזם? לעיתים, כשהנטייה הזו שלנו לחוש רק את עצמנו גוברת תוך כדי או אחרי המעשה המיני אנו אולי מתביישים בה מעט. אולי שופטים את עצמנו על אגואיזם או אגוצנטריות. אולי, אם אנו מבחינים בנטייה הזו אצל האחר, אנו שופטים אותו. אך גאדקה כותב, ואני חושב שבצדק, שהנטייה האנטיפתית הזו להתכנס לתוך החוויה החושית שלי איננה קשורה לאגואיזם. אגואיזם נובע מתוך הבחירה של האגו לקחת לעצמו. כאן אין בחירה של אגו. האגו אינו מעורב כאן. בוודאי גם שה"אני" במובנו המהותי, "האני" שמעבר לאגו, אינו מעורב כאן.
מה שכן מעורב כאן היא האנרגיה המינית עצמה. כלומר, יש משהו באנרגיה המינית עצמה שמוביל אותנו גם לחשוק באחר ולרצות ולהתאחד עימו וגם להתכנס בתוך התחושה הפיזית הנעימה של עצמנו. זהו הטבע של המיניות. אין כאן רצון או בחירה ובוודאי שגם
לא יכול להיות כאן מקום לאשמה או לשיפוט. אלה פשוט פני הדברים.
גאדקה ממשיך ומזהיר אותנו, וכאן תפקידו וחינוכו ככומר מתחילים להישמע באופן רם מדי, לטעמי, מפני יחסים שהעיקר בהם הוא הפן המיני. הוא טוען, לפחות במידה מסוימת של צדק, שיחסים המושתתים על מיניות בעיקר יחסלו את עצמם כעבור זמן קצר, כיוון שהאנטיפטיה בהם תגבר על הסימפטיה ובני הזוג ילכו ויתרחקו האחד מהשני.
למעשה גאדקה קורא לנו להתגבר על הנטיות הללו על ידי כך שנתרבת את המיניות בכך שנרחיב ונפתח את המחוות הסימפטיות בינינו גם בעת המין וגם בחיים בכלל. בעת המין הוא מציע שנתמקד יותר בחיבוק ובנשיקה שבהם מורגשת יותר המחווה הסימפטית. בחיים בכלל הוא מציע לנו לשים את המין במקומו הנכון על ידי הדגשה של איכויות כגון: הערכה הדדית, שותפות, אכפתיות, הקשבה, דאגה וכדומה.
>
אי אפשר לתרבת את המין
אני מאוד בעד הרחבת האיכויות האחרות בין בני הזוג. אך לא מהסיבות עליהן מצביע גאדקה. אינני חושב כלל שעלינו לתרבת את האנרגיה המינית. אינני חושב שעלינו גם להתמיר אותה. אני חושב שכל הרעיונות הללו מקורם בפחד קמאי מפני עוצמתה של האנרגיה המינית. האנרגיה המינית, עבור רובנו, היא כמו ג'יני בתוך בקבוק. אנחנו מבוהלים שיצא לגמרי מהבקבוק וישתלט עלינו סופית. אנחנו שמים לו תנאים והגבלות ובו זמנית מבוהלים מהאפשרות שיצא מכלל שליטה.
אינני חושב שיש כאן הבדל גדול בין האוכלוסייה הרחבה, בין אנשים "רוחניים", אנשי טיפול או בני נוער. כולנו מבוהלים מהג'יני הזה. האם כל הטרנד הזה של סדנאות טנטרה אינו מבוסס על הפחד הזה והרצון להתגבר עליו? אנו הולכים לסדנאות טנטרה כיוון שמצד אחד יש בנו כמיהה עצומה לתת לג'יני להשתחרר מכלאו, ומצד שני אנחנו רוצים איזו סדנא או מורה שיארגנו לנו את ה"חופשה" כך שתהיה לגיטימית ו"רוחנית" מספיק.
אי אפשר לתרבת את האנרגיה המינית. אינני בטוח אפילו שאפשר ל"התמיר" אותה. לפחות לא דרך עשייה. עבור רובנו הניסיונות ל"התמיר" אנרגיה מינית הם למען האמת פשוט ניסיונות לשלוט בה ולהפוך אותה ללגיטימית. לעיתים, באופן ספונטאני, תוך כדי מעשה מיני שיש בו חיבור עמוק בין שני אנשים, האנרגיה המינית מותמרת מעצמה. טנטרה אז מתרחשת. וזה נפלא. אך כל המשחקים הללו באילוף צ'קרות, מקורם אינו בחופש אלא בפחד.
מין הוא מין הוא מין. ויש לנו, פחות או יותר, שלוש אפשרויות להתייחס אליו: 1. להדחיק אותו או להכחיש אותו כפי שסבתא שלנו עשתה, 2. להדחיק ולהכחיש אותו ואחר כך לתת לו לנהל אותנו דרך סטיות כפי שהכומר הפדופיל עשה ו 3. לחגוג אותו.
לחגוג אותו אומר באמת ליהנות ממנו, כפי שהוא. לא להיות עסוקים בלשנות אותו. לא להיות עסוקים בלהרגיש אשמים בנוגע אליו. לא להיות עסוקים בלתרבת אותו או בלהתמיר אותו. לחגוג אותו אומר לחגוג את כל האספקטים שלו. לחגוג את העובדה שהוא מחבר ומקרב בינינו ולחגוג גם את העובדה שהוא גורם לנו לריכוז עצום בעצמנו ובתחושות שלנו. לחגוג אותו אומר ליהנות מהתענוג שהוא מביא לתוך חיינו. לחגוג אותו אומר לשחרר את עצמנו לגמרי מכל ציפייה או דפוס. כלומר, לתת לאנרגיה המינית עצמה, ולא לראש שלנו, לרגשות שלנו או לדמיון שלנו, לקחת אותנו לאן שהיא רוצה. והיא תיקח אותנו. פעם לחייתיות, פעם לחיבור, פעם לעדינות, פעם לעוצמה, פעם לתוקפנות, פעם לרטיטות מענגות כל הלילה, פעם לאורגזמה אחת, פעם לכמה, פעם למין עם שפיכה ופעם למין ללא.
האם כשאנו מתבוננים בבן או בת הזוג שלנו מאוננים, או מענגים את עצמם, או גומרים, או מרוכזים לגמרי בתוך עצמם, או נרדמים מייד לאחר שגמרו, אנחנו מקבלים אותם, אוהבים אותם ומאחלים להם עוד ועוד מההנאה הזו? או שאנו עסוקים בלחשוב מתי הם יענגו אותנו? או בלשפוט אותם על היותם מרוכזים כל כך בעצמם?
והאם אנחנו מרשים לעצמנו לחגוג את המיניות שלנו? את הריכוז שלנו בעצמנו, את ההתענגות שלנו, את האופן המיוחד שבו האנרגיה המינית רוצה לנוע בתוכנו ולקחת אותנו? או שלחליפין אנחנו עסוקים בלענג את בן או בת זוגנו במשימתיות? מתוך חשבון? בגלל שככה אנחנו חושבים שאנו אמורים?

טנטרה
תעזבו את החינוך העצמי
גאדקה צודק. זוגיות אינה יכולה להיות מושתתת על סיפוק צרכים מיניים בלבד. היא חייבת להיות מושתתת, קודם כל, על נתינה, ראיית האחר, הענקה, אכפתיות, עניין וסקרנות אמיתיים וכנים במתרחש בנפשו של האחר, שימחה כנה בהצלחותיו וכדומה. אך תפקידם של כל אלו אינו יכול או צריך להיות כדי "לתרבת" את המין. את המין אי אפשר ואסור לתרבת. האיכויות הללו צריכות להתקיים כדי ליצור בין בני הזוג את המרחב הנפלא של אהבה מודעת. מרחב שבו שני בני הזוג מרוגשים ונלהבים מהאפשרות להעניק לבן או בת זוגם ולעצמם את האפשרות להיות מרוכזים לחלוטין בהתמסרות מלאה לאנרגיה המינית כפי שהיא.
האנרגיה המינית חכמה פי 30,000 יותר מאיתנו. כל ניסיון לתרבת או ל"התמיר" אותה על ידי החשיבה האיטית והמגושמת שלנו הוא פשוט מגוחך. לאנרגיה המינית צריך לתת את המרחב ואת הכבוד המגיע לה. צריך לתת לה להוביל. לאן שהיא רוצה. חינוך עצמי מקומו במרכזים האחרים. בעיקר בחשיבה וברגש.
כשאני רוצה לקיים יחסי מין עם בת הזוג שלי, לעיתים הרצון הזה שלי נובע מהתשוקה שלי לספק את הצורך הפיזי שלי. כלומר, לעיתים זהו צורך אנטיפטי לגמרי. לעיתים הצורך נובע מכמיהה אמיתית לאיחוד, כלומר מדחף סימפטי. הבעיה היא שגם הדחף הסימפטי יכול להתחלף בדחף אנטיפטי, מבלי שנבחין בכך, במהלך האקט המיני.
מה עושים? הופכים לערים לכך. הופכים לערים לכל התנודות הללו. אם אני רוצה לטפח את האהבה ביני ובין בת הזוג שלי, אם אני חש שהתרחקנו לאחרונה, אם אני חש שהיא כועסת עלי, אם אני יודע שהיא מרגישה מנוצלת לעיתים על ידי, כדאי מאוד שאמעיט או אתנזר לחלוטין, לפחות לתקופה, ממין הנובע רובו או כולו מהתשוקה לענג את עצמי בלבד. אך אם האהבה פורחת בינינו, השותפות קיימת, אנו בכנות מתעניינים, רואים ואכפתיים האחד כלפי השני, אזי האהבה הזו תוכל להכיל, לחבק ולאפשר כל צורה ואופן, סימפטיים ואנטיפטיים, רכים או תוקפניים, שבה המיניות שלנו תרצה לבטא את עצמה.
או בשני משפטים: אנרגיה מינית היא האנרגיה הנפלאה ביותר שיש כאשר היא מורשית לזרום בחופשיות על פי טבעה. אהבה מודעת בין שני בני זוג היא המרחב הנפלא ביותר לאפשר זאת.
NRG-ניו אייג': http://www.nrg.co.il/online/43/HP_866.html
| |
|