לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

עוד לא נשוי


מחפש בת-זוג מלאה ומאוד נשית למטרה רצינית בלבד (עוד על הנושא במאמרים שבצד ימין מתחת לכותרת "מומלץ לקרא"). בגלישה מסלולרי נא לבחור בגירסה הלא-סלולרית(!) כדי לראות הבלוג נכון. הדוא"ל שלי לפניות: [email protected]


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


 
הבלוג חבר בטבעות:
 
1/2012

אשכנזים, ספרדים, מה שביניהם וגם משהו אחר לגמרי שהרגיז אותי היום


אחרי דבריו של שלמה מעוז ופיטוריו, וגם ללא קשר, חשבתי לדון כאן קצת בעניין הטעון (מסתבר) הזה של אשכנזים-ספרדים או מה שקרוי "השד העדתי" בארצנו הקטנטונת.

 

תחילה למען 'הגילוי הנאות', אני צריך למקם את עצמי, כי סביר להניח שלמקום ממנו אדם בא, יש השפעה מסויימת על תפיסתו ודעותיו. האם אני אשכנזי או ספרדי? אפרט את השושלת המשפחתית שלי שני דורות לאחור: א. מצד אימי: משפחתו של אבא של אימי באה מטורקיה, אבל מקור המשפחה שלו הוא ספרד (בדרך הם עברו (כלומר גרו) כמדומני באיטליה). אמא של אימי נולדה בארץ, אבל מקור המשפחה שלה הוא מרוסיה.  ב. מצד אבי: הורי אבי ז"ל באו מאזור גבול שהיה פעם פולין-בריה"מ (היום כנראה פולין-אוקראינה), אבי הגיע לארץ כתינוק בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת.

 

אז אני כנראה  3/4 אשכנזי ו-1/4 ספרדי. בכל מקרה, אפשר להגדיר אותי כ'אירופאי' (אם מחשיבים את רוסיה כאירופה...). אני חושב שהחינוך שקיבלתי (למשל האוכל בבית...קריצה) היה ברובו המכריע בכיוון אשכנזי או שמא התיאור היותר מתאים לדעתי הוא 'מערבי באופיו'.

 

אני יכול להבין את שורשי הכעס שיש לאנשים מסויימים בהקשר העדתי. אבל אני חושב שאולי ראוי גם לדון בעוד שתי נקודות.

 

1. הרבה פעמים מדברים כנגד נפוטיזם. גם אני נגד התופעה, אבל אני חושב שחשוב להבין את המקורות שלה. לאנשים יש נטייה טבעית להעדיף אנשים שבאו מרקע דומה לשלהם. ברמה הכי בסיסית, הורה יתייחס, בד"כ, באופן שונה לילד שלו בהשוואה לילד שאינו שלו (קירבה גנטית). ברמה חברתית, אפשר למצא במדינות הגירה 'מקבצים' של מהגרים שבאו ממדינה מסויימת (למשל ע"ע Chinatown). ברמה של מדינות, מדינה תעדיף אזרחים שלה על-פני זרים וכן הלאה.

 

ברור גם שבמדינה כמו שלנו, כשאנשים נדרשים (לכאורה ללא אפלייה (מעשית זה לא בדיוק כך)) למשל לשרת בצבא ואף לעיתים לסכן כך את חייהם, אסור שתהיה אפלייה על רקע כנ"ל בקבלה לעבודה ציבורית (או בכלל) וכד', אבל שוב צריך להבין את המקורות להתנהגות שכזו.

 

אני זוכר לפני כך וכך שנים, עבדתי במקום עבודה מסויים (מקום פרטי, לא ציבורי) ורציתי ל'שדך' בין חבר שחיפש אז עבודה ובין מישרה שהיתה פנויה במקום. דיברתי עם המנכ"ל והעברתי לו קורות חיים של החבר. עד היום אני זוכר שלאחר שהוא הציץ בקו"ח, הוא  שאל אותי "תגיד, הוא משלנו?" באמת שלא הבנתי את פשר השאלה...אה? "משלנו?" (מה לי ולמנכ"ל ההוא?...), אבל עניתי אוטומטית: "כן". רק אחרי זה "ירד לי האסימון" והבנתי שהוא כנראה דיבר על עניין עדתי... (אי אפשר היה לדעת לפי שם המשפחה שלו). אותו חבר אגב, נראה אשכנזי יותר מהרבה אשכנזים, אבל הוא דווקא מה שמכונה 'ספרדי'. זה המחיש לי די טוב שיש כאן בעיה.

 

 

2. כשעוסקים בסטטיסטיקה של קבוצות אוכלוסיה שונות, יש מי שעלול לראות בזה "גזענות". אבל לפעמים (ולא בהכרח תמיד) העובדות הסטטיסטיות הן נכונות. דוגמא: הפכנו, לדעתי לא תמיד בטובתנו, לחברת Unisex כלומר שבה גבר=אישה, כלומר יש מי שמנסים (או בעיקר מנסות?) לטשטש את ההבדלים בין גברים לנשים. מי שמציג הבדלים כנ"ל יכונה, ע"י מיעוט כנ"ל, כ"שוביניסט", אבל אם אטען למשל שבממוצע גברים גבוהים מנשים, לא אטעה, כי זו עובדה (שקל לאושש אותה). הדוגמא הזו טובה לעניינו כי השוני הוא לא חד. הממוצע הוא רק ממוצע, יש נשים שהן גבוהות מרוב הגברים, אבל הן מיעוט וכן יש גברים שהם נמוכים מרוב הנשים וגם הם מיעוט.

 

דוגמת הגובה טובה לעניינו גם כי היא מתפלגת נורמלית (מה שמכונה גם "עקומת הפעמון"). יש מי שטוענים שלקבוצות אוכלוסיה שונות יש IQ שונה (גם תכונה שמתפלגת נורמלית). למשל כאן מצויין שלכאורה ליהודים האשכנזים יש IQ גבוה ביותר (ביחס לקבוצות אתניות אחרות בעולם). מה שרלוונטי לדיון הזה, בערך הויקיפדי הנ"ל (סעיף 1 (למעשה 1.1) שם), הוא המשפט הבא, שמוזכר שם בקשר למאמר מסויים (ובתרגום חופשי שלי מאנגלית):

"ליהודים האשכנזים של היום יש, בממוצע, IQ מתמטי ומילולי גבוה ופרופיל קוגניטיבי יוצא דופן לעומת קבוצות אתניות אחרות, כולל היהודים הספרדים והמזרחיים" .

 

אם הטיעון הזה נכון (ובסבירות גבוהה הוא כנראה נכון. לפני כ-4 חודשים פורסם ספר שדן גם בנושא הזה) אז זה יכול, כנראה, להסביר סטטיסטית לפחות חלק מסויים מההבדלים שיש בין העדות השונות. זה עדיין לא אמור להסביר (או להצדיק) פערים מאד גדולים. כי ראשית IQ הוא לא חזות הכל (אבל הוא בהחלט חשוב בתחומים כמו מדע (ע"ע זוכי פרס נובל יהודים)) ושנית צריך בהחלט לתת הזדמנות שווה, בנגישות להשכלה, למקומות עבודה (ע"ע הנפוטיזם הנ"ל) ובכלל.

 

בהקשר הזה של היות IQ לא חזות הכל, אני חושב שחשוב להדגיש (כמו שעשיתי כבר בעבר כאן בבלוג) שחברה, לדעתי, לא נמדדת בטווח הארוך, רק (או אפילו בעיקר) במושגים כלכליים כמו "צמיחה" (אני מזכיר את משל הבלון שמנופח ומנופח), אפרופו הקשר IQ-כלכלה, אלא בשרידות שלה לאורך זמן. יש הרבה ערכים כמו מוסר, ערכי משפחה ועוד שחשובים לא פחות, לעיתים אולי יותר, מ-IQ לבדו.

 

 

 

ולמשהו אחר לגמרי, משהו פחות פילוסופי מהנ"ל... היום אני נכנס לתחנת דלק למלא דלק (במסלול של 'שירות עצמי'). אני ממתין בסבלנות לפני המסלול כדי שאוכל להגיע למשאבה האחורית שהיתה תפוסה באותו הזמן. היה שם בחור צעיר ומישהי (חברה שלו) המתינה ברכב. הוא ראה בבירור שאני ממתין מאחוריו. בתחנה יש גם חנות. לאחר שגמר למלא את הדלק. הוא השאיר את רכבו במקום (למרות שיש חניה ליד) והלך לו לקנות משהו... כשאני צריך להמתין שהוא יועיל בטובו לסיים את קנייתו... זאת ועוד אחרי שחזר לרכב (ולאחר הציפצופים שלי) הוא מוצא לו לזמן לנשק ארוכות את החברה שלו באוטו... אנשים כאלה שמזלזלים באחרים מרגיזים אותי עצבני

 

מה שעצוב לטעמי, הוא שלא מעט מהסוציומטים כמו הבחור הזה שמילא את הדלק, נמצאים בזוגיות ודווקא אנשים ישרים (לפחות במובן של נימוס והתחשבות באחר) כמוני לא. גם אם זה לא מתוכנן (ויש מי שיטען שאין בכלל קשר), חברה ש'מעודדת' אגואיזם וזלזול כזה באחרים, שלא תתפלא שהיא נראית כפי שהיא נראית... אוף

 

 

ועוד למשהו אחר.... הנה עוד תמונת שקיעה/'טרום-שקיעה' שצילמתי השבוע באחת מרכיבות האופניים שלי:




 

ובנימה חצי פסימית זו קריצה אאחל לכם/ן קוראי וקוראותי החביבים והחביבות סופ"ש נעים ולילה טוב וחמים (שמעתי שהלילה הוא אחד מהקרים בחורף הזה).

נכתב על ידי , 14/1/2012 00:39   בקטגוריות אקטואליה, שחרור קיטור  
16 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   3 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של עוד לא נשוי ב-21/1/2012 19:06



Avatarכינוי: 

בן: 63




הבלוג משוייך לקטגוריות: יחסים ואהבה , דייטינג
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לעוד לא נשוי אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על עוד לא נשוי ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)