| 4/2010
זהות. (פוסט ראשון בקליניקה!!) כל ימי חיינו אנו רודפים אחרי דבר מסויים: הזהות שלנו. כבר מימי הילדות שלנו אנחנו מנסים "להציג את עצמנו" בפני הקהל הרחב. להראות לאנשים מי אנחנו באמת, ובעצם גם כשאנחנו מתבגרים..אף אחד לא רוצה להיות "סתם משהו" אנחנו רוצים שהעולם יכיר אותנו, יגלה אותנו, מנסים להוכיח לעצמנו ולסביבה שאנחנו לא סתם "אנשים ריקניים" אלא אנשים מיוחדים. האם אתם זוכרים שעוד בימי בית הספר עשיתם כל מה שאתם לא אוהבים בגלל שזה "מגניב" בכדי שאנשים יאהבו או יעריצו אותכם? או שמה שיקרתם בדייט לגבי מקצועכם בכדי ליצור זהות מרשימה יותר? או שמה החלטתם לעלות על במה כדי להוכיח לסביבתכם או סתם לאנשים שאתם לא מכירים או לעצמכם שאתם כן "משהו"?,אפילו לילדינו אנחנו מורישים את מורשת ה"מצא את זהותך" וכבר מגיל קטן שואלים אותם את השאלה הנפוצה:" מה תרצה להיות כשתהיה גדול?", וכבר אז מתחיל אותו ילד קטן בחיפוש אחר הזהות. לפעמים נראה כאילו אנחנו הופכים את עצמנו לילדים קטנים אשר עבור כל "עליה" שאנו "עולים" ברמת זהותינו, אנו מקבלים מעצמינו על כך נקודות, מעיין תחרות עם עצמינו. אך לפעמים קשה למצוא את זהותינו בגלל העובדה שאנחנו נמצאים בעולם שמתעקש לחשוב שהישיגיך, יופך, כוחך או עלומיך, הם המגדירים את זהותך. לאנשים רבים חשובה מאוד זהותם, יש העובדים לפרך בכדי להפוך למה שהם חושבים שהם צריכים להיות ומתאמצים אפילו יותר בכדי לא להפוך למה שהם יכולים להיות. החיפוש אחר הזהות נמשך עוד ועוד ולפעמים אפילו ל מפסיק אף פעם, ובכך נימצאת אירוניה רבה שרבים ממנו לא רואים אותה: אנחנו עובדים קשה בכדי להשיג את זהותינו, אך למעשה הזהות היא הינה אשליה. ברגע שאחזנו במשהו, ש"מצאנו את זהותינו" הזהות הזו חומקת בין אצבעותינו , בין אם זה כאשר אנו מוצאים עיסוק אחר, או שמחשבותינו משנות כיוון, או בין אם זה כאשר אנחנו בסביבה אחרת. אבל למרות זאת, אנחנו עדיין חייבים לחפש אחר הזהות שלנו. אני אישית למרות שאני יודעת שכל פעם שאני אבין מהי "זהותי האמיתית" , אאבד את האחיזה בזהות הזאת ושוב אנסה לחפש את "זהותי האמיתית", אך למרות הידיעה המעצבנת הזו, אני ממשיכה לחפש אחרי הזהות שלי, שוב ושוב, והסיבה לכך היא שהחיפוש הזה, החיפוש אחר הזהות שלפעמים ממש מפרך ומעצבן, אותו חיפוש מביא את עצמנו לגילוי עצמי וללמידה על עצמנו וכך אנחנו לומדים להכיר את עצמנו..וכמו כל בן אדם שאנחנו לומדים להכיר, אצלנו אנחנו חוסכים את הערכים וכל הדברים המשותפים, ופשוט "משלימים" עם עצמנו, ומכירים בנו, ולמעשה מרגישים טוב.
אז המלצה לי אלכם: תכירו את עצמכם(: איך עושים את זה? את התחביב הישן שהשארתם במגירה תוציאו. תשקיעו, תתחילו בתחביבים חדשים שרציתם לעסוק בהם מזמן..תעסקו ותעשו מה שאתם אוהבים. תצאו אל העולם, תסתקלו עליו, תכירו אותו, ואפילו קצת לעומק לא יזיק.. תיזמו, קחו את כל החברים לסרט בשביל ערב מהנה במיוחד, תצרו קשרים ואל תפחדו ממעשים. תדברו, ואל תפחדו לדבר יותר מידי, אבל רק אם זה על החשבון פלאפון שלכם.. תתעדו כל מה שאתם יכולים, ואל תמחקו/תזרקו דבר אלא אם הוא מיותר. תשקיעו במתנה לחבר טוב, ככה אתם תעריכו את עצמכם, וחברכם יעריך אותכם אפילו יותר, תכינו לו אותה ואל תעיזו ללכת לחנות. תתנו , ואל תעשו חשבון אם יחזירו לכם על זה באותה מידה או לא, כי בכך שאתם נותנים אתם מקבלים את ההרגשה הכי טובה שיש, ואם אינכם מרגישים אותה, אז אל תתנו דבר, כי אם זה לא בא מליבכם, זה לא בא בכלל. ובקיצור, תחיו את חייכם לפי דרככם, ודרככם בלבד, כך הדרך תהפוך לדרך המלך(:
לא חח זה עוד לא נגמר(;
החלטתי לעשות מחקר קטן לגבי ההגדרה של "זהות" במילונים שונים באינטרנט: וואלה: זהות (נ') אינדיווידואליות, אישיות, ישות, אופי ; חפיפה, חפיפות, דמיון, שוויון, אותו הדבר, משוואה
ויקיפדיה:
זהות הוא מונח בסוציולוגיה ובפסיכולוגיה המתאר את תפיסת האדם את עצמו, ואת תפיסת החברה אותו. הזהות האישית אינה מפסיקה להתגבש כל עוד האדם חי, אך מקובל להניח שהשלבים הקריטיים של עיצוב הזהות הם בימי הנעורים. (על ניצניה הראשונים של הזהות בימי הילדות ראו בערך התפתחות רגשית). לגבי הפירוש של וואלה, אינדיווידואליות היא ייחוד של אדם סוים, נכון ברמה מסויימת..הרי הזהות של אדם מסויים היא אחרת ממשנהו וגם אם אנחנו מוצאים משהו שאנחנו חושבים שאנחנו מאוד דומים לו עם אותה אישיות, אותם תחביבים אותם זהות..זה לא באמת הגיוני שנהיה עם אותה זהות אלא דומים, אך למרות שנהיה דומים זהותנו עדיין תהיה יחודית. אופי/אישיות היא אכן חלק מזהותנו אך לא כל זהותנו, אך עם זאת חלק נכבד ומכובד מאוד בזהותנו..תסכימו איתי שהייתם מעדיפים משהו עם אופי לטעמכם אך לא עם תחביבכם המשותף מאשר משהו שאתם משותפים לאותו התחביב אך האופי של אותו הבן אדם הוא ההפך הגמור מהאופי שלטעמכם..ישות, ישות היא דבר חי, או בכיוון המופשט יותר- חי לפי דעתנו או אמונותינו, כמו ה', רוחות רפאים וכו'.. בזהותנו אנו נכללים כבני אדם- יצורים בעלי חיים, וכמו האישיות, הייתינו חיים כמו כל עובדה אחרת עלינו נכללת בתוך זהותנו. דמיון,זו ההגדרה שעניינה אותי ביותר, הרי את רוב זהותינו אנחנו בונים, וחלקה היא דרך הדמיון, אנחנו מדמיינים מה היינו רוצים להיות, מה היינו רוצים לעשות או לעסוק, את החלומות שלנו ובכך מנסים להשיג אותם ולפעמים אפילו משיגים אותם וכך אנו מוסיפים עוד חלק לזהותנו. אז גם דימיון הוא לא ההגדרה לזהות, אך הוא בהחלט אמצעי העוזר לבנות את הזהות. המברגה של הבורג מה שנקרא. שיוויון, זהו ערך שקיים או לא קיים בין בני האדם. בין הזהות שלנו לזהות של אנשים אחרים אין זהות מכיוון שזהות לא יכולה להיות אותה הזהות כמו אצל האחר, לכן ההגדרה הזו לא נכונה. משוואה, ההגדרה הזו היא למעשה מאוד מצחיקה, אני לא יודעת אם וואלה עשו את זה בכוונה או לא אבל למעשה זהותנו היא בעצם משוואה , ולכך אני אוסיף "משוואה לא פתורה" כי כמו שאמרתי מקודם, החיפוש אחר הזהות הוא כמו ריצה במעגלים שאף פעם לא נגמרת, ברגע שאנחנו אוחזים בזהותנו היא חומקת לנו בין האצבעות ואינה עוד, וכך נמשכים החיפושים אחר הזהות החדשה, שוב ושוב. אך עדיין זו הגדרה מטפורית לזהות. בכך וואלה איכזבה קשות.
ויקיפדיה- מסכימה עם כל מילה ומילה, ללא ספק "זהות" היא התפיסה של האדם בעצמו והחברה בו, אך יש בשני החלקים האלה מורכבות כלשהי מכיוון שכשהאדם תופס את עצמו כמשהו, כשהוא "מגלה את זהותו", יש דברים, שהם חלק מזהותו שהוא לא הבחין בהם ושהחברה כן שמה לב אליהם, וכך גם אצל החברה יש דברים שהיא לא יכולה להבחין בהם אצל האדם לא משנה כמה אותה חברה חברה של אותו אדם. למעשה היוצרים היחידים של הזהות הם האדם וסביבתו, שנייהם יוצרים ומייצרים את הזהות.
מקווה שעזרתי במשהו, עד..פעם הבאה מתישהו ,
אני הייתי הפסיכולוגית. (;
| |
|