עבור פקידי ממשלה תמיד צריך יותר רגולציה, יותר כוח לפקידים. תמיד.
בן ברננקה, נשיא הפד (הבנק המרכזי בארה"ב) קרא להגביר ולשפר את הרגולציה כדי למנוע את הבועה הספקולטיבית הבאה. הרגולציה החדשה צריכה להיות "יותר טובה ויותר מתוחכמת" מזו שנכשלה במניעת הבועה הספקולטיבית הקודמת, שהביאה למשבר האחרון.
אמונה אין קץ יש להם בכוחה של הרגולציה, למרות שרשרת בלתי פוסקת של כישלונות עד כה. נכון, נכשלנו עד עכשיו, אבל - בפעם הבאה נצליח ללא ספק. אשרי המאמין.
מרבית המשקיפים סבורים שמה שגרם לבועה האחרונה לא היה כול כך העדר רגולציה (הייתה רגולציה בטונות גם קודם) אלא ריבית נמוכה מדי, לזמן ארוך מדי - או בלשון עממית: הדפסת הכסף. זה מה שעשה הנגיד הקודם, גרינספאן. כול המשברים, לפחות מאז 1929 (וכנראה גם קודם) , נגרמו על ידי אותו דבר: הדפסת כסף. לא רק בארה"ב, בכול העולם, בגרמניה, בארגנטינה, בישראל.
ובכול זאת - בן ברננקה מדפיס כסף בקצב רצחני וחסר תקדים. זה מה שהנגיד יודע לעשות - אז הוא עושה זאת. במקום לתת לבועה להתפקע ולהוציא האוויר ממנה הוא מנסה בכול כוחו לנפח אותה חזרה בכמויות אדירות של כסף מודפס.
הבועה הבאה כבר כאן, המשבר הבא בלתי נמנע.
והרגולטורים? אין להם מושג ירוק מה לעשות. הדיבורים על "רגולציה מתוחכמת ומשופרת" הם דיבורי סרק. אנו לא יודעים מאיזה כיוון תתפוצץ הבועה הבאה. הבועה האחרונה הייתה בועת נדל"ן, וזו לפני בועת דוט-קום. שמות אנו יודעים לתת, בדיעבד. את בועת הנדל"ן כולם ראו מול עיניהם כולל גרינספאן, אבל לא ידעו איך לעצור אותה. הרעיון שאפשר לשפוך כסף מודפס בשוק בכמויות אדירות מבלי לגרום נזק הוא רעיון - איך לאמור זאת? - רעיון לא שפוי. לא רחוק מאחוריו הרעיון שאפשר לעצור בועות באמצעות רגולציה.
יש רק דרך אחת למנוע את הבועות - להמנע מלהדפיס כסף, אבל את זה אין הנגידים רוצים לעשות. יותר קל להדפיס כסף, אח"כ להתפאר איך יצאת מהמשבר, וללכת הביתה לנוח על זרי הדפנה, ולתת לבא במקומך להתמודד עם המשבר הבא שגרמת. וגם לנאום נאומים על רגולציה "מתוחכמת" - שלא קיימת.
יעקב