לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

קו ישר


איך נהיה למדינה העשירה בעולם? המכשול: אופי המשטר הכלכלי-פוליטי ותפיסת העולם הסוציאליסטית, סקטור ציבורי ופוליטי ענק, פעילויות מיותרות ומימון מאות אלפי "אוכלי חינם". הבלוג ידון במבנה חלופי למדינת ישראל: כלכלה חופשית ופרטית. הדרך היחידה לשגשוג.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


11/2010

המשבר התמידי


פעם היה מקובל שהממשלה צריכה לנהל את המדינה עם תקציב מאוזן - דהיינו לממן את הוצאותיה מגביית המיסים השוטפת, לא להוציא יותר כסף מאשר יש בקופה, ולהצביע על מקור מימון (מהמיסים) לכול הוצאה חדשה. אם בטעות או בגלל נסיבות מיוחדות (מלחמה או אסון טבע) נאלצה הממשלה להוציא יותר כסף מאשר יש בקופה (בתקציב) - עליה לקצץ את הוצאותיה בשנה הבאה כדי לאזן מחדש את התקציב.

זה היה פעם. לפחות היה ברמת הכוונות או הנורמה המקובלת.

בפועל היו מעט מאוד תקציבים מאוזנים מאז מלחמת העולם השנייה. אני מדבר על ארה"ב. היו אולי 8 או 10 שנים של תקציב מאוזן ב 65 השנים האחרונות.

למרות זאת לפחות דיברו על תקציב מאוזן, או לפחות טענו, למראית עין, שזה יעד ששואפים אליו. עוד לני שנים מספר נהגו מועמדים פוליטיים להבטיח שיאזנו את התקציה תוך 3-4 שנים: קצת קיצוץ בהוצאות, קצת העלאה של מיסים - ואיזון התקציב הופך למשימה אפשרית, הם הבטיחו. לפחות הרגישו צורך להבטיח...

הזמנים השתנו מאד, ובמהירות מסחררת.

עכשיו הנורמה החדשה, האידיאל שאליו שואפים הוא גרעון של 3% מהתלג, לא יותר. המציאות היא גרעונות בסדר גודל של 9-12% מהתל"ג. הגרעונות הם כ 40-50% מהתקציב. כחצי מהכסף שהממלשה מוציאה אין לו כיסוי בהכנסות ומקורו בהלואות. (אצלנו המצב קצת יותר טוב, גרעונות "רק" 3-4% מהתל"ג).

 

לאחרונה התפרסמו שני דוחות בנושא בארה"ב, אחד של וועדה דו-מפלגתית שהקים הנשיא אובמה לטיפול בגרעון, השני של מכון מחקר, ברשות אליס ריבלין, לשעבר היועצת לתקציה של הקונגרס. שניהם ממליצים על צעדים "דרקוניים" (קרי בלתי אפשריים מבחינה פוליטית) להקטנת הגרעון. כבר לא מדברים לאיזון התקציב, רק על הקטנת הגרעון. הצעדים כוללים קיצוץ בקיצבאות מכול הסוגים, העלאת גיל הפנסיה, והעלאה רצינית של המיסים על ידי ביטול הפטור של תשלומי המשכנתא והביטוח הרפואי. יש גם תכניות אחרות. 

המשותף לתכניות דרקוניות אלו - שהיעד של איזון התקציב נשאר בלתי ניתן להשגה, אפילו על הנייר. האיזון יושג, לפי התכניות, רק בעוד 25 שנה. כמובן - תחזית תקציבית לעוד 25 שנה היא קישקוש מוחלט, כמו תחזית מזג אוויר לתקופה כזו. הסיכום: לא ניתן לאזן את התקציב. וזה, אפילו אם מניחים כול מיני הנחות וורודות על כלכלה שתיצמח, וריבית שתשאר נמוכה. בקיצור - הכול דיבורי סרק.

אין שום סימנים שארה"ב (או שאר העולם) צועדים בדרך להתפתחות כלכלית נורמלית. אנו צועדים בביטחה לעבר רצף של משברים קאטאסטרופיים.לא תהינה תכניות מסודרות, התפתחות הדרגתית ואיטית של צמיחה ושיפור המצב הכלכלי. הדבר כבר בלתי אפשרי. יהיה משבר אחרי משבר, שימחק בהדרגה, את מרבית החסכונות של הציבור. החסכונות כבר בוזבזו על ידי הממשלות ואינם קיימים, זאת עובדה מוגמרת. מה שקיים עכשיו הוא רק הבטחות של הממשלה להחזיר את הכסף (לפרוע את האג"חים). הממשלות לא יוכלו לעמוד בהבטחות אלה. תגידו "ביי -ביי" לחסכונות שלכם.

זמנים מעניינים.

יעקב

נכתב על ידי מוטי היינריך , 29/11/2010 07:32   בקטגוריות כלכלה, אינפלציה  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט



כינוי:  מוטי היינריך

בן: 74

תמונה




78,831
הבלוג משוייך לקטגוריות: אקטואליה ופוליטיקה , כלכלה וצרכנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות למוטי היינריך אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על מוטי היינריך ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)