הנה הסיפור של המופלא של האישה היהודיה, שבזכותה מכירה חוקת יפאן בשיוויון זכויות לנשים.
ביטאה סירוטה גורדון, שהלכה אתמול לעולמה בגיל 89, נולדה בווינה, בשנת 1923, להורים יהודים, יוצאי רוסיה. אביה, לאו סירוטה, היה מוזיקאי, פסנתרן קונצרטים, מעולה. כאשר ביאטה הייתה בת 5 הוא קיבל משרה באקדמיה למוזיקה ביפאן, ועבר עם משפחתו לטוקיו, שם נשאר זמן רב. ביאטה למדה בבית ספר גרמני בטוקיו, ואח"כ, בגלל האווירה הנאצית, עברה לבית ספר אמריקאי. ב 1939 נסעה ללמוד בקולג' בארה"ב.
ב 1941, כאשר פרצה המלחמה בין יפאן וארה"ב נותק הקשר בינה לבין הוריה בטוקיו, והיא נותרה ללא כסף. היא ניצלה את כשרונה לשפות כדי להשיג עבודה. באותו זמן, בגיל 18 היא שלטה בשפות יפאנית, גרמנית, אנגלית, צרפתית, ספרדית ורוסית.
בזמן המלחמה היא עבדה במודיעין האמריקאי, בזכות שליטתה ביפאנית. אחרי המלחמה היא רצתה לחפש את הוריה, ומאחר ולא הייתה אפשרות לנסוע ליפאן באופן פרטי, היא חיפשה, וקיבלה משרה של מתורגמנית ליפאנית, במטה של גנרל מקארתור, המושל הצבאי האמריקאי, של יפאן, אחרי המלחמה. את הוריה היא מצאה, אחרי חיפושים, הם שהו במחנה הסגר יפאני בעת המלחמה.

בשנת 1946 כינס מקארתור 22 יועצים מומחים כדי לנסח חוקה חדשה ליפאן, החוקה שבתוקף עד היום. ביאטה, בת 22, הייתה האישה היחידה בקבוצה זו ובאופן טבעי הטילו לעיה לנסח את הסעיפים הדנים בזכויות הנשים. הזמן היה קצר. היא למדה את החומר, ואת התוכן של חוקות אחרות, והיא אחראית לניסוח שני סעיפים בחוקה. מתוך נסיון של 10 שנות חיים ביפאן היא ידעה שלנשים לא היו כלל זכויות ביפאן האימפריאלית, והתייחסו אליהן כאל שפחות.
ביאטה ניסחה את סעיף 14 בחוקה המעניק לכול האזרחים זכויות שוות בלי הבדל מין גזע ודת, ואת הסעיף 24 המעניק לנשים באופן מפורש זכות לבחור בן זוג, זכויות רכוש, ירושה, בחירת מגורים, גירושין ועוד. אישה יהודיה בת 22 העניקה זכויות לנשות יפאן, בפעם הראשונה בהיסטוריה.
יש לציין שהמושל הצבאי האמריקאי, גנרל מקארתור, הכיר היטב את אורח החיים היפאני עוד מלפני המלחמה בשל שנות שירות ארוכות במזרח הרחוק, והוא עצמו גם הדגיש את הצורך להבטיח את זכויות הנשים בחוקה היפאנית.
ביאטה לא פירסמה את תפקידה בניסוח החוקה אלא בשנות ה 1980, כאשר כתבה ספר זכרונות. הספר זכה לתפוצה גדולה ביפאן, והסיפור הפך גם למחזה וגם לסרט. היא הפכה לסלבריטי, הרבתה להרצות והייתה מאד פופולארית בייחוד בקרב הנשים. ב 1998, העניק לה הפארלמנט היפאני את תואר הכבוד היפאני הגבוה ביותר.
סיפור יפה
יעקב