9/2010
מדריך מלא לדג ממולא
חגים הם הלא עניין של מסורת, ואחד המאפיינים הבולטים בהם הוא המאכלים מבית אבא או בעצם מבית אמא, שהרי היא בדרך כלל זו שמבשלת. בביתנו האשכנזי מאכל אחד בישר יותר מכל דבר אחר את החגים: הגפילטע פיש.
סבתי הייתה המומחית לעניין: כמה ימים לפני ראש השנה ופסח היא הייתה קונה דגי קרפיון חיים, ממלאת את האמבטיה ומשכנת אותם בה. הדגים היו שוחים באמבטיה שמחים וחסרי דאגות כדרכם של דגים עד אשר הגיע יום הדין שלהם, וסבתי הייתה חובטת בראשם ללא רחם ומעבירה אותם לגן העדן של הדגים כדי להכין מהם גפילטע שוחה ברוטב רוטט לארוחת החג.
כשהזדקנה ונחלשה לימדה את אמי, כלתה, את רזי המתכון, ואמי שכללה אותו משנה לשנה. כעת הגיע תורי ללמוד את מכמני הקרפיון, ומכיוון שאני בספק אם אי פעם יהיו לי הכוח והסבלנות הדרושים לכשלוש שעות של חיתוך, בחישה ובישול שדורש המתכון, החלטתי לעשות מהעניין פרויקט מצולם וכך לשמר את המתכון הולך ונעלם הזה.
הגפילטע פיש הוא מתכון מושמץ ולא בלי סיבה. ראשית, צבעו אפרפר ולא מושך, מרקמו רוטט, הוא נאכל קר ומוסיפים לו סוכר, כי במטבח הפולני יש שני תבלינים בלבד: מלח וסוכר. איפה הגפילטע ואיפה החריימה החם והמהביל, הטובל ברוטב עגבניות עשיר ומעקצץ את הלשון בחריפות מתונה עד קשה. שנית, הכנתו מסובכת וארוכה להחריד. ושלישית, יש בו מן הקניבליות, שהרי לוקחים דג וממלאים אותו בו עצמו או בחבריו לבריכה. וכעת, למדריך המצולם שיסביר שלב אחרי שלב איך ומה לעשות.
מצרכים לעשר מנות (כי כשמכינים גפילטע זה תמיד לאירוח ולא לצריכה אישית או משפחתית): 3 דגי קרפיון 6 גזרים 2 ראשי סלרי 2 שורש פטרוזיליה צרור עלי פטרוזיליה בצל לבן קטן חי בצל לבן קטן מטוגן ביצה מלח, סוכר, פלפל, אבקת מרק
אופן ההכנה: 1. הולכים למוכר הדגים המקומי וקונים ממנו דגי קרפיון. הדגים צריכים להיות ארוכים ולא עבים מדי, כדי שיספיקו לפרוסות – מנות – רבות יותר. מבקשים מהמוכר לפרוס את הדג לפרוסות בלי לפתוח לו את הבטן כדי שיתקבלו פרוסות עגולות וסגורות שאפשר למלא. זה מה שמקבלים מהמוכר.

2. בבית עושים סלקציה לפרוסות הדגים. פרוסות מאמצע הדג, עם צלעות ארוכות, חלל גדול וקצה קצר שמים בכלי אחד. הנה דוגמה לפרוסות יפה של דג.

פרוסות מסוף הדג, עם צלעות קצרות, חלל קטן וקצה ארוך שמים בכלי אחר. את הפרוסות האלה נטחן ונכין מהן מילוי. הנה דוגמה לפרוסה שמיועדת לטחינה.

3. לאחר שהסלקציה הושלמה לוקחים את הפרוסות היפות וחותכים מכל אחת את החלק העליון שמלא בעצמות קטנות. את הפרוסות מחזירים לכלי ומכניסים למקרר. את החלקים שנחתכו נטחן.

4. לוקחים את הפרוסות שמיועדות לטחינה וחותכים מהן את העצם שבאמצע. שמים את העצם בכלי של העצמות.

5. מפרידים בין בשר הדג לעור בפרוסות המיועדות לטחינה.

6. למעשה, מחלקים את הדג ל-4 כלים: טבעות דג לבישול, פיסות בשר דג לטחינה, ראש הדג והעצמות לבישול ציר, והעור לפח.


7.את הזנב פורסים משני צדי עמוד השדרה. כך מתקבלים שני חלקים של בשר לטחינה (גם ממנו מסירים את העור) וחלק אחד שכולל את האדרה.


8.שמים בסיר את ראשי הדגים, כל חלקי העצמות שנאספו, שני גזרים, שורש פטרוזיליה, ראש סלרי, עלי פטרוזיליה, בצל לבן ושני ליטר מים. מתבלים במלח ופלפל ומבשלים כשעה.

9. טוחנים את הדג. לוקחים את כל פיסות הדג שנוקו מעור ועצמות וטוחנים במטחנת בשר.

10. מנקים את המכונה משיירי עצמות ועור, ומרכיבים אותה שוב.
11. טוחנים גזר חי, חצי שורש פטרוזיליה, חצי שורש סלרי קטן ובצל מטוגן. מוסיפים לדג הטחון. 

12. מתבלים במלח, פלפל, אבקת מרק ירקות או בטעם עוף (אם רוצים) וסוכר (אם אתם פולנים), מוסיפים ביצה חיה ומערבבים הכול היטב. אפשר לטגן קציצה קטנה כדי לבדוק את הטעמים. אפשר לראות שהתערובת לא אפורה כל כך, כי לא טחנו את העור.

13. מוציאים מהמקרר את הפרוסות היפות ששמרנו. ממלאים כל פרוסה בכף מהתערובת. מעודפי התערובת מכינים קציצות.

14. לאחר כשעה, כשהציר מוכן, מסננים את הנוזל ומוציאים את הירקות הראשים והעצמות. מחזירים לסיר רק את הציר צלול. טועמים ומתקנים את הטעם.

15. מחממים את הציר, וכשהוא מתחיל לרתוח, מכניסים לתוכו את פרוסות הדג הממולאות ואת הקציצות..

16. מבשלים על אש נמוכה שעה וחצי.


17. מוציאים בזהירות את חתיכות הדג והקציצות, שמים בכלי שטוח. את הציר שמים בכלי נפרד, ולמקרר.
18. בתיאבון.

|