לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים

קואלה בחומוס


מלטשת את המראַה


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ספטמבר 2011    >>
אבגדהוש
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

9/2011

סופש כיף בסידני


מכל העולם אנשים נוהרים אל העיר הגדולה הזו, לחזות בבניניה המעוצבים לצד גניה המוריקים.  והנה אני, גרה מטר מפה (שעתיים נסיעה), בקושי גוררת את עצמי לשם פעמיים שלוש בשנה.

מבט ארוך ומפוכח על חיי הראה לי שאני נמנעת יותר מדי ממה שעושה לי טוב, ומשתקעת יותר מדי במה שעושה לי... לא אומר "רע", אבל לא בדיוק מרנין אותי.  עבודה.  עבודה.  עוד קצת עבודה.  עבודה אחרת.  ואז עוד עבודה.  לפעמים קצת זמן עם האפרוחית, לפעמים עם חברות, אבל רוב הזמן אני עובדת, ומבכה את זה שאין לי חיי חברה שוקקים.  לא דבילי?

 

לכן, כשפורסמה הופעת סטנדאפ ישראלי בסידני, לא היססתי.  בעצם כן היססתי.  אבל זה לא מה שחשוב!  לא.  מה שחשוב זה שהחלטתי החלטה נחושה ללכת לסטנדאפ הזה ולהינות ממנו.  לפיכך גייסתי את חברתי עדאן, שהיא ערביה ישראלית מיפו, ויחד החלטנו להגיע למופע הזה במוצאי שבת באמצע סידני.

מה זה "אמצע סידני", תשאלו?  זה בטח כמו "אמצע תל-אביב", תגידו.  מה הסיפור.  קצת פקקים, קצת תנועה, ובסוף מגיעים.  לא? 

אז זהו, ש"סידני" זה שם כולל של מטרופולין ענק, עם עשרות פרברים, שמשתרעים על שטח שגודלו כחצי ממדינת ישראל.  לחצות את סידני מצד אחד לצד שני יכול לקחת שעתיים, במידה ואין פקקים.  ולנהוג בסידני - טוב, מהבחינה הזאת, סידני באמת דומה מאד לתל-אביב, מבחינת הצפיפות, הסיבוך, העומס והסבירות הגבוהה שתמצא את עצמך מעוך בין משאית לבין משפחתית נהוגה בידי לבנוני עצבני שיגיד שזו בכלל היתה אשמתך שהאטת לפני הפניה ועיכבת את כולם. ולכן אני די נחושה לעולם לא לנהוג, לא בסידני ולא בתל-אביב. 

 

למזלי, סידני מתהדרת בתחבורה ציבורית, ובכן, מעפנה, אבל רצה הגורל וההופעה התקיימה במיקום מרכזי מאד, מטר מבונדאי ג'נקשין, לשם מגיעות כל הרכבות וכל האוטובוסים מכל היבשת (בערך), ולכן קל להגיע לשם בחתיכה אחת ובלי יותר מדי סיבוכים.

אבל לחזור משם, זה כבר סיפור אחר.

אם בארץ הרכבת היא נחלתם של אנשי עסקים, סטודנטים, וחיילים, שרובם עוסקים בענייניהם ומניחים לך לנפשך בעוד את בוהה מהחלון, הרי שבסידני, ובמיוחד על הקו הלילי לוולנוגונג, הרכבת מאוכלסת בשיכורים מאותגרים-הגיינית, שכל רצונם הוא להטריד בחורות חסודות המתניידות לבדן ברכבת באמצע הלילה.  לדוגמה, אני.

אז מטבע הדברים, הנחתי שאת הלילה אבלה בסידני, ולא ברכבת לוולונגונג, או גרוע מזה, בחדר המיון של וולוגונג או בתחנת המשטרה של וולנוגנונג.  למה לספק לעצמי אתגרים שלא ברור איך אני אצא מהם?

אז החלטתי לבלות את הלילה אצל עדאן חברתי, ולחזור הביתה ביום ראשון בבוקר בניחותא.

אבל אז התחלתי לחשוב, שזה בדרך כלל פתח לצרות אצלנו בבית, אבל לפעמים גם מצליח לי וזה מביא למשהו שימושי.

 

המחשבות שלי נסובו סביב לוחות הזמנים של הרכבות, וסביב תחזיות מזג האוויר.

מזג האוויר עמד להיות נעים עד כדי חם, והרכבת, כך אפשר לשער, תביא אותי לפתחה של וולנונגונג באמצע היום. 

אז מה יצא לנו מזה?  הופעה עלובה אחת בסידני עם סטנדאפיסט שמעולם לא שמעתי עליו קודם, ועלול היה להתגלות מצחיק כדדו מילמן, וסופשבוע חמים ונעים שאותו אבלה ברכבת, בלי משפחתי האהובה.

 

אז שאלתי את בעלי האהוב: אולי נבלה כולנו את הלילה בסידני, ובבוקר נצא לבדוק מה זה כל הדברים המופלאים האלו שיש שם בסידני, שגורם לשמונה מליון איש לרצות לגור בכזה מרחק אפסי אחד מהשני, תמורת סכומים מטורפים הכפולים ממחירי הנדל"ן שלנו, ועוד פקקים?

אוזי הסכים, ופניתי לשלב הקשה יותר - למצוא מקום לינה בסידני, יום לפני.  שלא כמו ישראל, שבה עיסקאות דקה 90 צצות להן תחת כל עץ רענן, האוסטרלים אינם מעודדים ספונטאניות.  המקומות הזולים בדרך כלל נחטפים מוקדם, ומה שנשאר זה סוויטות מלכותיות בחמש מאות דולר ללילה, לא כולל ארוחת בוקר. 

אבל רצה הגורל והיה דיל נסבל במאנלי, פחות ממאתיים דולר ללילה, ואוזי התלהת מהרעיון לשהות במאנלי, אז הלכנו על זה.

 

ואז פניתי לברר את הדרך בתחבורה הציבורית אל המופע ובחזרה.

 

לזוועתי, מאנלי התבררה כרחוקה מהמופע בערך כמו ביתי הקט בוולונגונג.  וגרוע מזה, בעוד הדרך לביתי הקט כוללת רכבת אחת ויחידה, הרי שהדרך למלון במאנלי דורשת מעבר בין אוטובוסים, רכבות, מעבורת ימית, והליכה ברגל, כאילו לא בערב שבת עסקינן, אלא בטיול תרמיאלים באירופה.

 

שקלתי להעתיק את המלון המיועד ממאנלי לפרבר סידנאי אחר, לדוגמה, מריקוויל, שהדרך אליו מההופעה תימשך עשר דקות של נסיעה באוטובוס ישיר אחד, אבל אוזי נבעת.  מכמה סיבות.  ראשית, הוא שונא את מריקוויל.  "אין שם כלום חוץ מלבנונים וליכלוך", הוא הצהיר לי בגזענות חדשנית.   אני טענתי שדווקא יש שם גם כמה אפריקאים והודים, אבל הטיעון הזה לא הביא לתוצאות המקווות.  שנית, כבר שילמנו על המלון, ושלישית, אין מה לעשות במריקוויל למחרת בבוקר, חוץ משוק מריקוויל, שבו כבר היינו פעם אחת והחלטנו שאני אחזור לשם פעם לבדי, בלי בעל משועמם ובלי אפרוחית נרגנת.

 

וכך נשארה מאנלי בראש תוכניותינו, כולל דרך-החתחתים אל ההופעה וחזרה.  נו, אבל חוויה, לא?

 

באמת חוויה.

 

מאנלי הסתברה כבפרבר ציורי, מרוחק מהמרכז, מוקף חוף-ים וטיילת, ובמרכזו מדרחוב משופץ שמציג את מה שהמדרחוב שלנו בוולונגונג היה מת להיות.  מאידך, אחרי שצלחנו את הפקקים (סליחה, "עומס בתנועה", שאגב היתה די פנויה יחסית לשעת-הלחץ) ומצאנו חוף מומלץ, גילינו שחניה בחוף (אם תמצא אחת, כמובן), תעלה לך שמונה דולר לשעתיים.  ולא, אי אפשר לשלם ארבעה דולר לשעה.

ושחניה סתם ברחוב מותרת לשעתיים בלבד, בין שש בבוקר לעשר בלילה.

ושיש המון מתקנים לילדים, וטיילת רחבה, ורצועת חוף רחבה, אבל שגם יש על כל אלה מליון וחצי אנשים.

 

מנעמי מאנלי

 

הספקנו להתמקם במלון (שלמרבה השמחה כלל שני חדרים!  הוריי.  מי שישן עם האפרוחית באותו החדר, הלכה לו השינה, כי זאתי מרעישה בשנתה כאופוסום טריטוריאלי), ואצנו מיד לפגוש זוג ישראלים שאני מכירה וירטואלית מזה חצי עשור.  ומשם חצינו את המדרחוב ומצאתי לי חנות זולה לאללה שם קניתי משקפי שמש מגניבים ומתנות.  אחר כך אצנו אל המעבורת, שהפליגה אל סידני בדיוק בשקיעה.

 

 
הגשר, הגשר, הגשר מזהב (נוט)

 

ומשם פניתי לאתר את תחנת האוטובוס ממנה עלי לנסוע את ההופעה.  זה, כך הסתבר, היה פשוט.

אבל לקנות כרטיס, לעומת זאת, לא.

כנראה כחלק מנסיונות השיפור של התחבורה הציבורית בסידני, החליטו לבטל את קניית הכרטיסים על האוטובוס, ויש לקנות כרטיס בטרם העליה.  הכל טוב ויפה, אבל מקום רכישת הכרטיסים נותרה במיסתרין.  חנויות בסביבה לא ידעו, ותור של כחמישים איש אל מול מכונת כרטיסים אוטומטית לרכבת הבריח אותי חזרה אל התחנה.  עליתי אל האוטובוס שהראשון שבא ושאלתי את הנהג: "איפה קונים כרטיס?"

"לא אצלי", אמר הנהג.

"אוקיי", אמרתי באוסטרלי צחה.

"אז תצטרכי ללכת הביתה ברגל", אמר הנהג.

"אוקיי", אמרתי שוב, מבולבלת קמעה."אבל בכל זאת, אם ארצה פעם לקנות כרטיס, איפה אקנה אותו?"

"במכונות הרכישה האוטומטיות", אמר הנהג.  "אבל לאן את צריכה?"

"לבונדאי ג'נאקשיין", אמרתי.

"טוב תשמעי", אמר לי הנהג באוסטרלית, ויישר את כובעו, שרוב המקומיים חובשים רק לצורך לטיולים בבוש, "כעקרון את צריכה לקנות כרטיס מראש.  אבל... היה יום יפה היום, ואת נראית לי עייפה, אז היום תהיה לך נסיעה בחינם.  יאללה תעלי".

עליתי ותהיתי האם זו הגרסה האוסטרלית ל"בואי בובה אל תדאגי, את כזאת חמודה, עזבי אותך עכשיו כרטיס".  וחשבתי לי שזו בהחלט גירסה שאני מעדיפה.

 

בבנודאי ג'אנקשיין הלכנו, עדאן ואני, לשבת באיזה בית קפה לשתות משהו.  אולם אוסטרליה אינה מתהדרת בבתי-קפה פתוחים עד חמש בבוקר. להיפך.  אוסטרליה מציבה את כל בתי הקפה שלה על קו המים, וכל מה שמחוץ לקו המים הרי הוא ארץ הפאסט-פוד.  בצר לנו, קנינו לנו סושי וישבנו לתקוע אותו על הספות הנוחות שבקניון.

 

אחרי שהשלמנו פערים בקורותינו, וקיבלתי מתנה ליומולדת (קומקומון + תיונים משובחים), אצנו לנו אל המועדון לחזות בהופעה.

 

להפתעתי, יוסי טרבלוס נתן הופעה אותנטית ולא-יומרנית.  בחמש הדקות הראשונות נעתי על כסאי באי-נוחות, מפני שכל הבדיחות שלו התמקדו בערבים.  אבל אז שמתי לב שעדאן עומדת לחטוף התקף לב ושלפוחית מרוב צחוק, אז נרגעתי.  אחר-כך יוסי ריכז את תשומת ליבו בעליה-הרוסית, ואני נקרעתי מצחוק, פשוט כי כל מילה ייצגה את העדה שלי פיקסל אחר פיקסל.  חוץ ממני כל האולם געש בצחוק, וכשיוסי פישל ופנה להומור נמוך סטייל פלוצים וסקס, הוא ידע לצאת מזה בחן לפני שנגרם נזק ממשי.  בסך הכל ההופעה היתה מוצלחת מאד, וגם זכיתי להיפגש עם מישהי מהקהילה שעזרה לי לפני שנתיים ולא ראיתי מאז.  אז היתה חוויה מאד טובה.

 

משתמה ההופעה, שמנו פעמינו כל אחת למשכנה.  אני החלטתי לוותר על הברדק הציבורי ולקחתי מונית לעבורת, ומשם מונית למלון.  לקח לי כשעה להגיע חזרה למלון, אבל הגעתי בחתיכה אחת, בלי שיאנסו אותי ובלי שישדדו אותי, וכשהדבר הכי מתעלל שהיה איתי על המעבורת היה כוניפה פלצנית אחת שדיברה כל הדרך עם החברות שלה וליכלכה על מי שהיא מכירה.  אז את הדרך חזרה אפשר להכתיר כהצלחה.

 

למחרת בבוקר קמנו לבדוק את חוף הים המוצלח, ושמחתנו לגלות שיש מים מפולטרים למילוי בקבוקים ככה סתם בטיילת.

האפרוחית שמחה לגלות שמותר לה לרוץ בחוף להנאתה, ואנחנו שמחנו גם למצוא בית קפה (אחד מני רבים באיזור, מסתבר), שמחזיק צעצועים לילדים כדי לעודד משפחות לבוא ולשפוך שם את מיטב כספם.

 

אחרי ארוחת בוקר גדולה ומזינה יצאנו לשמורת הטבע המקומית המשקיפה על המפרץ.  תמיד כיף להסתכל על הסיטי מרחוק ולדעת שאנחנו לא שם.  ספינת מפרש נתנה הופעת אורח במפרץ, ואנחנו התמוגגנו מהאוויר הקיצי ונטול-הלחות ביום האביב החמים הזה.

 

 

מסקנות:

 - יש בסידני הרבה יותר מה לעשות מאשר בוולנגונג.

- אבל כדי לעשות אותו, צריך לעבוד יותר שעות

- וגם לנסוע יותר שעות

- גם אל העבודה וגם אל הדברים שיש לעשות.

- ואולי גם אצלנו יש מה לעשות.  אבל צריך לחפור קצת יותר לעומק.

- לכן כדאי שנחפור קצת יותר לעומק ונראה מה יש לוולונגונג להציע לפני שאנחנו אורזים את כל המזוודות.

 

 

 

נכתב על ידי קואלה בחומוס , 19/9/2011 03:55   בקטגוריות כאן ביתי, מסעותינו בארץ הפלאות  
25 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



שולחן לחמישה - איך אומרים "שחיתות" באוסטרלית?


העם היהודי היה מאז ומעולם נרדף.  הוא התגאה ביכולתו לרחם ולחוס על חלשים.  והכוזרי אמר: "חכו חכו.  כשיהיה לכם כוח, נראה אתכם".

הכוח, כך אומרים, משחית הוא.  קשה להיות בעל-כוח ולא להשתמש בו לתועלתך הפרטית.  אבל אולי נסתכל על זה אחרת.  נדירים הם האנשים המחפשים כוח כדי להשפיע בעזרתו על רווחתם של אחרים.  מי מחפש לעצמו כוח?  האם רודפי הכוח אינם, מראש, אנשים המחפשים לעשות בו שימוש לתועלתם הפרטית?


העיר שאני גרה בה, וולנוגונג, היא עיר "קטנה" מדרום לסידני.  אני שמה את המילה "קטנה" במרחאות, מפני שרבע מליון איש זה לא בדיוק כפר. 

העיר אינה מטרופולין, וזה מביא לכל מני מאפיינים יחודיים.  אחד מהם הוא פיתוח איטי יחסית.  השני הוא תחלופה נדירה של האוכלוסיה.  

בגלל התחלופה הנדירה הזו, הרבה מהעסקים בעיר (פרטיים או ציבוריים) מתארגנים סביב חברויות או קשרים ארוכי-שנים.  קצת כמו המסטינג שלנו.  עם מי אכלת בקפיטריה ביסודי, עם מי עישנת בחצר בתיכון, עם מי השתכרת אחרי התיכון.  אנשים נוטים לעבוד באותו המקום הרבה הרבה שנים, ולפעמים דורות.  הם נוטים לנכס לעצמם את העבודה, ולהתקבע בדעה שיש דברים שמותר להם וזהו.

וכאן נוצר כר פורה לשחיתות.

השחיתות הרבה פעמים נתמכת בהשפעתו של הכוח.  אבל מאין שחיתות באה נראה לי פחות חשוב מאשר לאן שחיתות הולכת.  אני לא יודעת בדיוק לאן היא הולכת בארץ, אבל באוסטרליה, חד וחלק, שחיתות הולכת קודם כל הביתה, אחר כך לבית משפט, ולפעמים גם לכלא.

אנשים תמיד ינסו להשיג לעצמם יותר מהמותר, לעקם כללים שמקשים עליהם את השגת מטרותיהם, ולכופף ידיים של מי שעומד בדרכם.  זה לא העניין.  העניין הוא, איך מתמודדים איתם, ואיך מקשים עליהם את הכיפופים האלו.


לפני חמש שנים, כחצי שנה לפני שעברתי הנה, בדצמבר 2006, פרץ "מבצע אטלס".  

נציגי הועדה העצמאית נגד שחיתות נכנסו ללא התראה למשרדי העיריה בוולוגנונג.  הם אילצו את העובדים כולם לצאת ממשרדיהם, וחסמו את הגישה לקומות המשרדים.  אחרי כמה שעות, הם יצאו מהמשרדים כשבידהם ארגזים של מסמכים, תיקיות, קבצים, וכונני מחשב.  אחרי חקירה ממושכת, הועדה המליצה למושל המדינה לפטר לאלתר את כל עובדי המועצה, והוא עשה זאת מיד.

החקירה חשפה שחיתויות והתנהגות פושעת של מנהלים בכירים, מתכננים, פקידים בכירים, מפתחים, ויזמים.  מה שהביא לפרשה הזו את חשיפה לאומית ומתמשכת היה המעורבות של פרשיות מין, סחיטות, ואיומים בנפש של חלק מהמעורבים. 

חשבתי לספר לכם קצת יותר על מה קרה שם, וחשוב מזה, מה קורה עכשיו.


הדמויות:

הגברת בת' מורגן, מתכננת ערים במשרה בכירה במועצה.  בעת פרוץ המאורעות, בשנת 2004, היתה נשואה ואם לילדה.

האדון פרנק ואלר, העוסק ביזום ופיתוח נדל"ן.  במהלך נסיונותיו להבטיח לעצמו אישורים לפיתוח בניינים באופן המנוגד לחלוטין לתקנות ולתכניות המתאר, מר ואלר ניהל ותיחזק רומן בעל אופי מיני עם הגברת מורגן.  גם האדון ואלר, באותה העת, היה נשוי ואב לשלושה ילדים.

מר רוד אוקסלי, מנהל בכיר במחלקה לתיכנון ערים בעיריית ולונגונג.  מר אוקסלי ידע על היחסים בין מורגן ו-ואלר, ועודד את היחסים המקצועיים בינהם, לטובת קידום פרוייקטי פיתוח שהציע האדון ואלר.

היו עוד דמויות, ולא אלאה אתכם בשמותיהם המאונגלזים.  אם אתם באמת מאד מאד מעוניינים לדעת, הדו"ח המלא של הועדה העצמאית נגד שחיתות נמצא כאן.  ואם אתם מעדיפים, אני אשמח לענות על שאלות.


בשנת 2008 הועדה הגישה את מסקנותיה, והתקשורת המקומית, אבל גם הלאומית, חגגה.  סיפורים על חיי המין של הנאהבים, הגברת מורגן והאדון ואלר, פירנסו מהדורות רבות.  הרומן עצמו אולי לא היה מעניין כל כך, אלמלא תפקידה של הגברת מורגן. 

מתוקף תפקידה, הגברת מורגן היתה זו שנדרשה להעריך את בקשות הפיתוח שהגיש האדון ואלר לעיריה. 

הגברת מורגן הסתירה את יחסיה הרומנטיים והמיניים עם האדון ואלר (ומפתחי נדל"ן אחרים), בכדי להמשיך ולהיות זו שאחראית על בקשות הפיתוח שלהם.

הגברת מורגן תיכננה, בתוך כמה שנים, לפרוש מעבודתה בעיריה, ולפתוח עסק עצמאי של יעוץ למפתחי נדל"ן.  הועדה הסיקה שהגברת מורגן חיפשה באופן אקטיבי לקדם את קשריה עם מפתחי הנדל"ן, כדי לבנות לעצמה שם וקשרים בקרב לקוחותיה העתידיים.


מר אוקסלי, המנהל הכללי של משרד הפיתוח בעיריה, הוא איש של חזון.  כך לפחות הוא העיד על עצמו בבחירות לעיריה שהתקיימו כאן לפני שבוע. 

למר אוקסלי יש חזון, לפיו העיירה ה"קטנה" שלנו, ולוונגונג, הופכת להיות סיטי שוקקת חיים, שגורדי-שחקים מעוצבים מזדקרים להם ממרכזה, וחולשים על הנוף הנכלא בין הים וההר.

למר אוקסלי אין בעיה עם זה שהחזון שונה מאד מקווי המתאר המפורטים בכללי הפיתוח והבינוי לעיר.  אלו  מאפשרים בניה על לגובה של 11 מטרים.  כשמקורביו של מר אוקסלי (למשל, מר ואלר) הגישו בקשה להקים בניין בן ("אני לא זוכר בדיוק את הפרטים") 45 ל 48 מטרים.

כללים וביורוקרטיה, מבהיר מר אוקסלי, הם חשובים.  אבל הם מדכאים יצירתיות.  הם מעודדים בינוניות.  הם מעודדים קפיאה על שמרים.  הם מאיטים את הצמיחה.  הם מחניקים את העיר שלנו.  מנהל טוב צריך לדעת לקחת סיכונים.  להעיז.  ליזום.

מר אוקסלי דאג שבקשות הפיתוח של מר ואלר (ויזמי בניין אחרים המעורבים בפרשה) יגיעו הישר אל שולחנה של הגברת מורגן.

בנוסף, כל מי שהעז להתנגד למר אוקסלי, מצא את עצמו בחוץ.

לפני הגברת מורגן, שלושה מתכנני ערים התפטרו מתפקידם תחת מר אוקסלי במשך שלושה חודשים.  שלושתם הסבירו שאחת הסיבות לעזיבתם היא הכורח להתישר לפי דרישותיו של מר אוקסלי (שאין לו שום רקע בתיכנון, ערים או דבר אחר), גם אם בניגוד לכללי העיריה.

על פי עדותה של הגברת מורגן "מי שמתנגד לרוד מגלה מהר מאד שהקריירה שלו בתכנון ערים ציבורי בוולונגונג, נגמרה.  רוד ידאג לזה שזה יקרה.  אי-אפשר לעמוד נגד רוד.  מה שהוא רוצה זה מה שיהיה, איתך או בלעדיך.  אם אתה רוצה לשרוד בתחום הזה, זו הדרך היחידה".


השמועות על יחסים בלתי-הולמים בין הגברת מורגן ובין יזמי נדל"ן, כמו גם מפגשים חברתיים, מחוץ לשעות העבודה ומחוץ למתחם העיריה, בין המנהל הכללי רוד אוקסלי ויזמי נדל"ן, הנצו במשרדי העיריה.  האוסטרלים רגישים מאד לכל מה שיש לו מראית-עין או ריח בלתי חוקי, וחלק מהם אף העלו את תהיותיהם בנושא בפני הממונים עליהם.

הממונים לא עשו דבר.

הדליפות התגברו.  הן דלפו החוצה, בשיחות טלפון ליליות מבוהלות אל הוועדה העצמאית למניעת שחיתות.  משיבי הוועדה ענו בדרך כלל בתודה על המידע, אבל הבהירו שאין די ראיות לפעול כנגד המעורבים.

הדליפות האלו הם דבר לא פשוט.  בתרבות האוסטרלית, ובמיוחד כאן בקרב עיר עובדי הצווארון-הכחול, מלשינות היא חטא חמור שאין לו כפרה.

ובכל זאת, כנראה שעבור מספיק שנים של תרבות של יושרה והגינות, כדי שאנשים יעיזו ויתקשרו, למרות תדמית המלשין הבלתי-נסלחת, ויאמרו את אשר על ליבם.


ואז שני אנשים נוספים נכנסו לתמונה.  לא חשוב מאיזו עדה.  בעצם למה לא חשוב?  שני נוכלים, עם הרשעות בעברם, אחד מלבנון ואחד אוסטרלי, נכנסו לסיפור.  שניהם התחזו לנציגים או מקורבים לועדה העצמאית נגד שחיתות.  כל אחד מהמעורבים (גם אלו שלא כתבתי עליהם כאן) העיד שהם מסרו לידהם כספים (עשרות ומאות אלפי דולרים) בכדי להשתיק את החקירה המתבשלת נגדם.

הנוכל האוסטרלי הופיע והעיד בפני הועדה.  הלבנוני נסע ללבנון וטרם חזר משם. 

איך הם גילו את החקירה, את השחיתות, ואת הדרך להוציא כספים במרמה מהמעורבים, קשה לקבוע בוודאות.  אבל אני אתן לכם את העדויות שקפצו לי לעיניים.

- ללבנוני יש שורה של הרשעות פליליות בעברו, מתחום הלבנת כספים, סחר בסמים, וגניבה.

- שיחת טלפון מוקלטת בין פרנק ואלר לבין הלבנוני מתעדת את מר ואלר מבקש מהלבנוני עזרה ב"טיפול"  בגברת מורגן.  מר ואלר מפרט באוזני הלבנוני איפה ומתי כדאי "לעשות את זה" - בסוף השבוע, כשהבת שלה לא אצלה.  הוא מדגיש באוזני הלבנוני שה"טיפול" חייב להיות "כבד משקל", כדי שתבין אחת ולתמיד.

- בחקירתו, טען ואלר שהגברת מורגן "לא התמודדה" עם הלחץ בעקבות אפשרות של חקירה.  הוא טען שהיא התקשרה אליו לעיתים תכופות אבל לא "היתה זמינה" לו ו"לא הקשיבה" לו.  הוא רק רצה שהלבנוני "ירגיע אותה".  הוא רק חשב ש"היא תקשיב לו".

- הועדה הציגה חוזה בין ואלר לבין הלבנוני, בו הלבנוני מתחייב לסייע לואלר להשיג פרוייקט בניה בבאחריין.

- על דוכן העדים, העידה הגברת מורגן שמר ואלר פחד מהלבנוני.

- היא העידה שהיא העבירה ללבנוני חמישים אלף דולר, שהם בדיוק הסכום שניתן לה כחלק מהסכם הגירושין בינה לבין בעלה.

- על אותו דוכן עדים, בעת מתן אותה עדות, התגלה לגברת מורגן שהאדון ואלר נסע עם הלבנוני פעמיים למזרח-התיכון.

- הגברת מורגן טענה שהיא "ידעה שהוא נוסע", אבל לא ידעה עם מי ולאן.

- הגברת מורגן גם לא ידעה שהאדון ואלר והלבנוני נפגשו בנסיבות חברתיות, בנוכחות משפחותיהם, בבתיהם.

- בשלב הזה, הגברת מורגן שינתה את גישתה לגבי החקירה.  היא החלה משתפת פעולה עם החוקרים והחלה מודה באשמתה בסעיפים שונים.


אחרי שכל הסיפור הזה התפוצץ, וכל העדויות נגבו, והדוחות נכתבו, והעיתונות חגגה, ראש ממשלת ניו-סאות'-ווילס פיטר את כל עובדי העיריה. 

ואז ישבו להם בוולונגנוג חברי תיאטרון מריגונג.  מדובר בחבורה אינטליגנטית, יצירתית, ועם אהבה אמיתית לעיר.

מה נעשה?  שאלו אלו את אלו.

מה אנחנו יכולים לעשות, ענו אלו לאלו.  אנחנו רק חברי תיאטרון.

ואז, מפגש פורה בין חברי התיאטרון לבין חברי מועדון "גירסה 1.0" הוליד מחזה.  "שולחן הידע" קראו לו.

המחזה מבוסס כולו על המאורעות שכתבתי כאן.

הטקסט כולו לקוח מהעדויות ומדוחות הועדה העצמאית נגד שחיתות.

שמות הדמויות כולם כשמות המעורבים בפרשה.

המחזה מציג גירסה מלאת-חמלה של כל המעורבים והמאורעות. 

בסוף המחזה, מתיישבים על הבמה הצוות הקריאטיבי והחוקר של התיאטראות, ועונה על שאלות הקהל.


להצגה היתה הצלחה מסחררת, עם אולמות מלאים מדי ערב.  וכיוון שהמציאות עונה על כל דמיון, הבחירות למועצה המקומית התקיימו בדיוק באמצע עונת ההופעה. 

עונת ההופעות של ההצגה הוארכה פעמיים.

 ומה על המשתתפים?

רוד אוקסלי העיז ורץ למועצה.  הוא זכה ב-2 אחוז מהקולות.  הוא לא נכנס למועצה.

הגברת בת' מורגן עברה משבר נפשי קשה, כולל גירושין וכולל פרידה במהלך החקירה ממר ואלר.  היו שמועות על נסיונות התאבדות.

הקבלן פראנק ואלר פשט רגל.

כתבי אישום הוגשו כנגד רבים מהמעורבים בפרשה.


ולמי שחושב שלוונגנונג היא העיר המושחתת ביותר באוסטרליה: הסיפור הזה, בגרסאות שונות, קרה ב-15 ערים אחרות.  ו-3 פעמים במלבורן, העיר הגדולה.

הועדה העצמאית לנמיעת שחיתויות, מאז הקמתה ב-1989, חקרה 32 מועצות מקומיות, והגישה כתבי אישום נגד כמעט מחציתן.


אתמול בערב הלכנו להצגה הזו, ונדהמתי מהאינטלקט, הידע, והחמלה שהיתה בכל האנשים המוכשרים האלו.

אחת השאלות שעלו מהקהל נגעו לשחיתות ולפועלה של הועדה.  זה לקח שנים, והכל עבד כל כך לאט.  האם הועדה בכלל ממלאת את ייעודה?

והתשובה שנתן הצוות הקריאטיבי נגע לתרבות.

הועדה עובדת לאט, הם אמרו.  זה נכון.  אבל היא חותרת להציג את האמת.  היא עובדת בחריצות וללא לאות להשיג מטרה זו.

והתרבות שלנו, כאוסטרלים, תומכת בועדה הזו.  אנחנו מאפשרים לה להתקיים.  יש מדינות שבהן ועדה כזו פשוט מתפרקת, מפני שהשחיתות מושרשת כל כך עמוק בתרבות, שאין לועדה כזו שום יכולת לתפקד.

כל מה שנשאר לנו, אמר הצוות, זה ללמוד מהסיפור הזה.  איך לבנות מנגונים שיהפכו דברים כאלה לפשוט בלתי-אפשריים.

 

והם הבנאים האמיתיים של העיר שלי.

 

 

 

נכתב על ידי קואלה בחומוס , 12/9/2011 03:10   בקטגוריות כאן ביתי  
25 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 





Avatarכינוי:  קואלה בחומוס

בת: 47




21,826
הבלוג משוייך לקטגוריות: משפחתי וחיות אחרות , החיים מעבר לים , הורים צעירים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקואלה בחומוס אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קואלה בחומוס ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)