לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים

קואלה בחומוס


מלטשת את המראַה


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ספטמבר 2013    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

9/2013

שבוע של כיף


מצחיק לנסות לתת כותרת לשבוע.  בכל שבוע, בכל יום, אולי אפילו בכל שעה, אני עולה ויורדת מאיגרא רמה לבירא עמיקתה.  השבוע מתאפיין לפי מה שמאפיין את הרגע שבו אני כותבת.

חדשות מחזית המשפחה של אוזי
האח שלו, סוף-סוף ובשעה טובה, מאושפז.  
הדרך לשם היתה אמנם דרמטית, אבל למעשה כללה יחסית מעט נזקים לרכוש, ועברה ללא נזקים בנפש.  כלומר, הוא לא נכנס לקטטה עם אף אחד, לא פצע (או הרג) אף אחד, וגם לא נפגע בעצמו.  
הוא כן, לרוע המזל, הבעית את בתו עד עמקי נשמתה כשסיפר לה על תוכניותיו לרצוח ולשסף את גרונם של אנשים, פגע והעליב בכל בני משפחתו שיצרו איתו קשר, והרס את דלת הכניסה שלו.  
המנגנונים במשפחה הזו מרתיחים אותי.  אני יודעת שלכל משפחה המנגנונים הדפקטיים שלה (וזה לא שהמשפחה שלי יכולה להתגאות במשהו, בתכל"ס). ובכל זאת.
האקסית של האח ידעה באיזה מצב הוא נמצא.  היא ידעה שזה לא רצוי להביא אליו את הבת שלה.  ובכל זאת, היא לא התייעצה איתנו, היא לא אמרה לאף אחד שום דבר.   הוא אמר לה משהו מופרך על זה שהוא עובר למערב לשנתיים, והיא הביאה את הבת אליו כדי להיפרד.
אוזי העלה סברה שהיא עשתה את זה כדי להשיג עילה לרחת ממנו זכויות ראיה, אבל אני בספק.  מדובר באישה פשוטה מאד.
והמנגנון הזה של להמנע מאשמה בכל מחיר קיים גם אצל אחרים.  

בכל מקרה, אני רואה הרבה ערך בכל הסיפור הזה. 
ראשית, זה כבר מקרה שני במשפחה של מחלת נפש.  שלישי, אם סופרים את המקרה של חמתי אחרי שהתפכחה.  התיאוריה שלי היא שיש מחלה במשפחה, שהסיכוי שלה להתבטא עולה בעקבות שימוש בסמים.  כבר עכשיו עשיתי עם יהלי את השיחה הבאה:
אני: יהלי, את עכשיו עוד קטנה, אבל יום אחד, כשתהיי גדולה, את תשמעי על משהו שנקרא סמים.  ושתדעי לך, שבמפשחה שלך, מי שלוקח סמים, נהיה מאד-מאד-מאד חולה.  אז כשתהיי גדולה תדעי לך, שאסור לך לקחת סמים.
יהלי: מה זה סמים?
אני: כשתהיי גדולה אני אספר לך.
(וכיוון שכל השיחה הזו נעשתה בעברית, ואין בסביבת יהלי ילדים דוברי עברית, המידע החסר יגיע רק ממני)

זה תמרור אזהרה בוהק וברור לכל שאר הדור הצעיר במשפחה הזו.  אני מאד מקווה שהם ילמדו לקרוא אותו.

עוד ערך שיצא לנו מזה הוא האחיינית.  כל האפיזודה שלה לא דוברה מאז שהיא השתחררה מבית החולים.  היא החלימה בהדרגה והתנהגה בפחות שינאה אל כולם, אבל כולם כאילו עברו לסדר היום.  לא שמעתי ממנה שום הודאה שהיא אכן היתה חולה, שהיא היתה צריכה עזרה, שהיא יודעת מה היא העבירה את כולנו.  
והנה עכשיו הכל מתחבר.  פתאום מתחילים להגיד לה משפטים כמו "גם את היית ככה", או "איתך זה היה יותר גרוע / יותר קל".  פתאום פונים אליה לבקש נקודת מבט על סמך הנסיון שלה: "כשאת היית במצב הזה, האם זה היה עוזר לך אילו....?"
אוזי הגדיל לעשות ואמר לה חד משמעית - את חייבת לקואלה התנצלות.  היא היתה נורא תומכת אלייך, ואת היית סופר כלבה אליה.  
אני אישית לא הייתי צריכה התנצלות.  אני כן צריכה לדבר על דברים ושכולנו נדע מה כל אחד עבר, אבל התנצלות - אני מבינה שהיא לא היתה שפויה באותו זמן מחד, ומאידך שאני עברתי את הגבול והגיע לי שישימו לי אחד.
אבל האחיינית, ואני ממש מעריכה את האומץ שנדרש ממנה, שלחה לי סמס והתנצלה.  היא אמרה שהיא היתה רוצה לדבר על זה פנים מול פנים, אבל מפחיד אותה לשמוע באיזה מצב היא היתה.   היא שכחה הרבה ואולי עדיף לה ככה.  אמרתי לה שאני מאד מעריכה שהיא אומרת לי איך היא מרגישה, שלא חשבתי על זה בכלל שהיא פוחדת לשמוע על המצב שלה אז, ושגם אני מעדיפה לדבר פנים מול פנים כשיתאים לה.  אני מעריכה שזה לעולם לא יקרה, אבל זה לא חשוב לי.

אני גם שמחה לראות שהכל הסתדר גם בלי שאני אתערב.  אני שמרתי על המעורבות שלי מכל הסיפור הזה מינימלית, ונראה לי שזה עבד לטובת כולם.

אבא של אוזי התקשר והתחיל להטיף לו, ואוזי ניצל את ההזדמנות ונזף בו.  הוא אמר לו שאם הוא רוצה שיידעו אותו במה שקורה כאן, הוא צריך להיות תומך ולא שיפוטי.  שאין לו מושג איזה סיוט זה לעבור את כל העניינים האלה כל פעם, ושהוא צריך לעזור ולא להרוס.  אבא שלו, לשבחו ייאמר, הבין.  בשיחה עם אמא של אוזי הוא אפילו אמר לה בסוף כמה מילים תומכות (מישהו היה צריך להזהיר את חמתי, כי היא כמעט התעלפה כשזה קרה).

אז האח של אוזי כרגע בבית החולים לחולי נפש, ועושה רושם שמצבו חמור יותר מזה של האחיינית לפני שנתיים.  אבל לפחות הוא במקום שבו הוא יכול לקבל עזרה.

מחלה
ביום שני בערב חטפתי איזה וירוס בטן איום, מיד אחרי ארוחת הערב המשפחתית.  זה אולי סמלי שזה קרה אחרי שאכלתי את מה שהקטנה בישלה.  (סמלי, אבל לא מפתיע...)  ככל הנראה נדבקתי מנעמה, שבבוקר מצאנו את העריסה שלה מלאה בקיא.
ככה ביליתי את יום שלישי בשכיבה במיטה ובאפיסת כוחות.  אז לא התקדמתי הרבה בעבודה, אבל קראתי קצת ממה שרציתי לקרוא, שוחחתי עם אנשים שרציתי לשוחח איתם כבר מזמן, ונחתי.  
לשמחתי, יהלי לא חטפה את אותו הוירוס.  אוזי חטף אותו ליום אחד (היום).  ככה שיצאנו בזול.

המאבק בסקווש
אוזי מכור לסקווש.  כשהכרנו הוא היה משחק בתחרות מאורגנת פעם בשבוע, ובמשחקים אקראיים מדי פעם.  מאז הוא רק משחק יותר ויותר.  כשנעמה היתה תינוקת הוא התעקש לשחק ערב אחד בשבוע, מה שגרר מריבות אפוקליפטיות ביננו.  אני טענתי שהיא קטנה מדי והמשפחה זקוקה לו בערבים, והוא טען שערב אחד זה לא מוגזם.   אחר כך הוא התחיל לקחת את יהלי איתו למשחקים, ואחר כך הוא הזיז את המשחקים לשעה שאחרי שהבנות כבר במיטה.  המריבות בנושא הזה באו והלכו.  אני בעמדה שמשפחה צעירה לא יכולה להרשות לעצמה מחויבות בלתי-גמישה, והוא בדעה שהוא לא מבקש הרבה.
השבוע התפוצצתי עליו שוב.  זה כבר כמה שבועות שהוא משחק שני ערבים בשבוע, ומרצה ערב אחד.  אז יוצא ששלושה לילות רצוף אני לבד, והוא חוזר מאוחר.  השבוע התבטל לו משחק אחד והתכוונתי ללכת לסמינר, אבל אז התברר שהסמינר היה בכלל בערב הקודם, שבו הוא הרצה ואחר כך שיחק.
אני בטוחה שאיבדתי פרופורציות ושזה לא היה קשור אליו כמו להורמונים שלי.  ואני יודעת שלא תיקשרתי בצורה נעימה ובונה.
ולכן כבוד לאוזי שהצליח גם להסכים למה שביקשתי (רק משחק ערב אחד קבוע אחד בשבוע, ומשחקים אקראיים אם יוצא), וגם להודות לי על שאני רוצה בכלל בנוכחותו.

שיברי המשפחה שלי
המשפחה שלי בנויה משברים.  ובשנים האחרונות אני מנסה להיות החוט המקשר בינהם.  הנה קצת רסיסים.
הדודה מסיביר
אח של אמא שלי נשויה לסיביראית אותנטית, ולפי כל הסימנים עושה רושם שאלו נישואים מוצלחים.  הם נשואים כבר למעלה מ-40 שנה, יש להם בן מאומץ אחד, ונכד ביולוגי אחד.  הם גרים באותה עיירה שכוחת אל בסיביר, עובדים באותו מקום, נוסעים לנפוש על אותו אגם, ודגים את אותם דגים.  אמא שלי, מיותר לציין, שונאת אותם ובזה להם מעמקי נשמתה, אבל מאז דודה שלי ואני התחלנו לשוחח בסקייפ לפני כשלוש שנים, היא התגלתה כאישה לבבית, חמה, פתוחה, ומפרגנת  (אז ברור מייד מה אמא שלי שונאת בה).
ביום המחלה שלי זכיתי גם לדבר איתה.  אחרי שעה וחצי שהיא תיארה לי בה את המציאות הכל-כך שונה שהיא חיה בה, מציאות שבה ההכנסות דלות, וההישרדות בסיסית ותלויה בגינת-ירק, שאלתי אותה אם יש להם פייפל.  חשבתי לי שמאה דולר יכולים לעשות הבדל, גם אם לא גדול.
מה זה פייפל, שאלה הדודה שלי.  זה אתר אינטרנט ששולחים דרכו כסף, אמרתי לה.
כסף?  שאלה הדודה שלי, את צריכה כסף?  כמה את צריכה?  אני אשלח לך!

האמא הפסיכית
ואם באמא שלי הפסיכית עסקינן, אז זו עובדת בגישת הצעד-קדימה-שניים-אחורה.  אחרי מייל יחסית פתוח, היא חזרה להאשמות, התקפות, ובקשה שאפסיק לכתוב לה בחביבות.
התלטבתי אם לענות שאם היא נחושה לשנוא אותי, שתעשה את זה בעצמה ושאין לי כוונה לעזור לה, ובסוף החלטתי להתעלם.  יש לי חבר שכל הזמן חוזר ואומר לי - 
this isn't about you
החשוב הוא להסתכל על הגדילה שלי, לא על שלה.
אז הגדילה שלי - כן, המיילים שלה פגעו בי.  אבל הם לא נשארו איתי.  לא התרכזתי בהם, והם לא יושבים עלי.

סוף שבוע
היה לי סוף שבוע נפלא עם הבנות.  פה ושם התעצבנתי, ואפילו לראשונה מזה הרבה זמן שלחתי את יהלי לחדר (הצבתי גבול), אבל היה לנו כיף מאד ביחד.  
והנה הגדילה שאני הכי אוהבת להסתכל עליה.  כמה שכיף לי עם הבנות שלי, וכמה שכיף להן איתי.

מצגות סטודנטים
הסטודנטים שלי עשו מצגות השבוע.  ראיתי כמה קשה הם עבדו, ואפילו שדברים התפשלו להם, אני חושבת שאהיה נדיבה בציונים הפעם.
חלאס, מה איכפת לי.

חברות
אני עדיין מרגישה יחסית בודדה, וכשאני רואה אנשים שיש להם חבורות שלמות של חברויות ארוכות שנים, אני מרגישה נחותה ודחויה. אבל:
ישראלית יוזמת
פגשתי כאן ישראלית שיש לה ילדים בגיל של הבנות שלי, ולהפתעתי היא (היא ולא רק אני!) חוזרת ויוזמת מפגשים ביננו.  אני מתה עליה, ויהלי אוהבת את הילדים שלה.  
אוסטרלית
יש לי חברה אוסטרלית שהכרתי כשיהלי עוד היתה תינוקת.  זה לקח המון זמן, אבל אני מרגישה שהיא מפשירה אלי.  אני חושבת שתמיד היתה ביננו חיבה, אבל משהו מתחיל להסתנכרן.  
אחד הדברים שהיה לי הכי קשה איתם היה שהיא רצתה לנהל שיחות שטחיות.  ולא מזמן נפל לי האסימון שהיא בטח לא מדמיינת לה שאני מעוניינת במה שבאמת עובר עליה.  שהיא בטח לא רגילה שזה איכפת למישהו.  ומצד שני, אני הייתי צריכה ללמוד לתמוך בה, כדי שהיא תרצה לשתף אותי במה שעובר עליה.
חברים
יצרתי קשר עם חבר ותיק מהעבר, ושמחתי לראות שהשנים הטיבו איתו.  שהוא אסוף יותר, נבון יותר, עניו יותר.
מעניין מה הוא חשב עלי...
נכשלתי עם חבר אחר מהעבר.  הוא התגרה בי וניסה להרגיז אותי, ובסוף נשברתי.  במקום להגיד לו מה הדברים שלו גורמים לי להרגיש, נכנסתי בו בהקשר אחר.  
לשמחתי הוא סיים את השיחה דווקא בציפיה לקשר בעתיד, אז תהיה לי הזדמנות להשתפר בפעם הבאה.

לחם
השמרים החדשים עבדו.  הלחם הצליח.  יחי הלחם החדש!
נכתב על ידי קואלה בחומוס , 29/9/2013 13:22  
11 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



שבוע חצוי


אחרי שנעמה נולדה, קבוצת האמהות שלנו נפגשה בימי רביעי.  כשהתחלתי לעבוד, מצא חן בעיני האיזון הזה, של יומיים עבודה - יום אחד חופש - יומיים עבודה - יומיים חופש.  אבל מסיבות של זמינות גנים ומטפלות, היום החופשי שלי הפך להיות יום שישי.  השבוע נחלק באופן ברור לשני חלקים שונים מאד.
בשבוע שחלף, חלק העבודה התקצר עוד יותר.  אני מתרגלת בימי חמישי בעשר וחצי, שזו שעה מטופשת לחלוטין.  אני לא מספיקה שום דבר בבוקר לפני התירגול, ואחרי התירגול אני תמיד משתהה אצל המנחה שלי וככה הולך לו חצי יום.  בחצי השני של היום אני הולכת לכירופרקטית פעם בשבועיים, והשבוע גם הגיע בחור ישראלי מסידני לתת כאן מצגת, אז נפגשנו לצהריים.  וכך חוסל לו כל היום.
אבל לפחות המפגש שלי עם הישראלי היה פורה מאד, כי תחום העיסוק שלו משלים מאד את תחום המחקר העתידי שלי.

חזית הבנות החורגות שלי
מאד מתסכל אותי להסתכל בחיים ובבחירות של שתי הבנות החורגות שלי.  זה לא חדש.
בעיני, מדובר בנשים שבורכו בדברים הכי טובים שיש.  הן נולדו וגדלו במדינה הכי טובה בעולם.  יש להן גישה לכל משאב השכלה אפשרי: באוסטרליה אין צורך לשלם שכר לימוד מראש.  אפשר לקחת אותו כהלוואה, וכשעוברים גובה שכר מסויים ההלוואה מתחילה לרדת עם המס, כאחוז שולי.  יש להן זמן.  יש להן אפשרות לגור אצל הורה כזה או אחר.  מרגע שיש להן השכלה, הן יוכלו למצוא עבודה בתחום.  מרגע שיש להן עבודה, הן יכולות לחיות לכל הפחות בסדר.  לא בהכרח מדהים, אבל לפחות בסדר.
אני במקומן הייתי לומדת מה שבא לי (פסיכולוגיה, אם מתעקשים), חיה אצל ההורים עד תום לימודי, מוצאת לי עבודה כלבבי, חוסכת, נוסעת לטייל בעולם, חוזרת, שוכרת / קונה לי בית, עובדת במה שאני אוהבת, ומברכת על מזלי הטוב.
אבל זו אני.
הבנות החורגות שלי, כל אחת בדרכה, מבזבזת (בעיני) את המתנות הנפלאות האלה שנולדו איתן.
הגדולה, למי שלא יודע, בחרה לה כאהבת-חיים את השכן-ליד:  בחור כבד-משקל, נטול כישורים חברתיים או נימוס בסיסי, מלא חשיבות עצמית שמקורה לא ברור, ובתור פיצוי הוא חסר השכלה, שאיפות, או כוונה כלשהי להתקדם.  הוא עובד בחנות באוניברסיטה בעיר השכנה (כשעה נסיעה מפה) כשאביו הוא הממונה עליו, והוא מבלה את רוב זמנו במשחקי מחשב.
היא נכנסה ממנו להריון, וילדה לו בת חצי שנה אחרי שיהלי נולדה.
היחסים שלהם התנדנדו והם עברו לגור ביחד ולחוד כמה פעמים, עד שלפני חצי שנה היא שכרה לה דירה משל עצמה (דווקא לא רחוק איתנו) ועזבה אותו.
לשבחה של הגדולה ייאמר שהיא לא לגמרי וויתרה על החיים.  היא עשתה הכשרה מקצועית בתחום אחות וטרינרית (חצי שנה של קורס), וניסתה לחפש עבודה.  למרבה הצער, המחוז שלנו לא ניחן בשפע של מקומות עבודה, וזה אחד התחומים הכי מוצף עובדים שיש.  היא כרגע לא יכולה למצוא עבודה קבועה, כי אין לה נסיון.  היא לא יכולה למצוא מקום להתנדב בו, כי יש שפע של מתנדבים, והיא לא יכולה למצוא תעסוקה זמנית, כי תעסוקה זמנית גם דורשת זמינות מלאה, והבת שלה לא הולכת לגן.  אם היתה לה עבודה היא היתה יכולה לממן לה גן, אבל אין לה עבודה - אתם רואים את המעגל הסגור כאן.
היא באה לכאן השבוע ביאוש גמור.  העבודה בוטרינריה לא הולכת לשום מקום, היא אמרה לי.  אני חושבת לעשות הסבה ללימודי סיעוד ואחיות.  
היתה לנו שיחה של כחצי שעה שבמהלכה ניסיתי לעודד אותה.  הזכרתי לה שהיא גמרה את ההכשרה המקצועית למרות שיש לה ילדה קטנה, למרות שהילדה כמעט ולא בגן, למרות שבמהלך הלימודים חייה עברו טלטלות גדולות.
הזכרתי לה שאני גיליתי רק בגיל 30 מה אני רוצה לעשות, ושאין בושה בלבחור מקצוע "לא נכון".  שגם אם היא תלמד משהו ותעבוד במשהו שלא יהיה אהבת חייה, היא עדיין תלמד מהעיסוק הזה.  עדיין יהיו כאן לקחים חשובים.
הגדולה רצתה יותר.  היא רצתה פנטזיה שהיא יכולה לגמור תואר אקדמי, להיות עשירה, לפתוח חוות הרבעת סוסים.
את זה לא נתתי.  אני לא יודעת לשקר, ואני לא רוצה ללמוד.
אוזי חזר הביתה והיא שאלה אותו: "אבא, אתה חושב שאני יכולה לגמור תואר בסיעוד?"  ואוזי שיקר בלי להניד עפעף.  אני יודעת שהוא לא חושבת ככה, אבל הוא כנראה יודע שהיא צריכה גזר גדול לפניה כדי להמשיך לסחוב, גם אם זה גזר בדיוני.

הקטנה שלו היא סיפור אחר.  
היא התחילה תואר בסיעוד.  עברה בזחילה את השנה הראשונה, ונכשלה לגמרי בכל השנה השניה.  היא נשרה והתחילה לעבוד בתור עוזרת-אחות בבית אבות.  היא מאד נהנית מהעבודה כרגע.  במקביל, היא התחילה לעשות הכשרה מקצועית בתחום.  כל הכישורים האלו לא ישאירו לה הרבה מקום להתפתח מקצועית.  אבל זו דאגה שבגיל 21 לא כל כך מבינים אותה.
במקביל, היא וחברה בשלנית שלה פתחו עסק של ריבות.  בניגוד לבחרה טובה שלי שיש לה עסק דומה, הם לא עשו הרבה מחקר.  הן פשוט ינסו ויראו.  בעוד כחודש הן יתחילו למכור בשוק השבועי המקומי. 
המשימה שלי איתה היא לעודד אותה כמה שניתן, ולא להתייאש.  
קשה לי לעשות את זה מפני שהחיים שהיא חיה נראים לי ריקים, מטופשים, חסרי תוכן, חסרי תכלית.  היא עובדת, אבל רוב הכסף שהיא לא מוציאה הולך על בזבוזים (בגדים, קישוטים, חומרי אפיה...).  היא לא חוסכת.  מפנטזת על טיול ליעד כזה או אחר, אבל שום דבר מעשי לכיוון לא נעשה.
העבודה שלה, הגם שהיא נחוצה, היא מבוי סתום.  כמה שנים אפשר לארגן משחקי בינגו ותה-של-ארבע-אחהצ לקשישים?
אולי זה הכי הרבה שהיא מסוגלת לו?  להתקיים?  בלי ללמוד? (ואני לא מדברת על למידה אקדמית)  בלי להתפתח?  להתרכז בסדרות טלוויזיה ובבגדים?
או שאולי זו אני שלא רואה את התחומים שהיא כן גדלה בהם?

האח ומחלת הנפש
בשבוע שעבר אוזי נתן לאחיו כמה אלפים.  יום למחרת פגשתי אותו והבנתי שמדובר באדם בהתקף מאני.  כצפוי, האח התקשר וביקש עוד כסף, כדי להמשיך ולממן את הפרויקטים הגרנדיוזיים שלו.  
אוזי סירב.
הגל המאני התחיל להישבר.  האח שלו התחיל להיות כועס.
בנתיים אנחנו יודעים שהוא נעצר פעמיים.  בפעם הראשונה שלחו אותו להסתכלות בבית החולים הפסיכיאטרי, ושללו אישפוז כפוי.  
אנחנו כבר מכירים את מערכת בריאות הנפש המקומית - כנראה שמצבו עוד לא חמור מספיק.
הוא הופך יותר ויותר אגרסיבי. 
במקביל, הולכים ונחשפים מנגנונים לא בריאים אחרים במשפחה.  התלות של חמתי בבן הזה, כמה שהיא כרוכה אחריו, עברו מזמן את גבול הבריאות.  היא בילתה אצלו שני לילות (ועדיין, היא אומרת שהיא לא יודעת אם הוא שפוי או לא.)  ולמחרת הוא סילק אותה מביתו כמעט באלימות.
אחר כך הוא שוב נעצר.  כשיצא מהמעצר (לא ברור לנו איך ובאילו נסיבות) הוא התקשר לחמתי ואמר לה להתרחק ממנו.  הוא אמר לה שהוא תמיד היה לוזר ותמיד יהיה, ושהוא הולך למקום אחר לכמה זמן.
אני חששתי למצבו ולחייו, אז אוזי, אמו, ואחיינתו נסעו לראות אותו.
הוא היה אלים כלפיהם ותוקפן.  אוזי יצא משם מתוך חשש לחייה של אמו.  הוא הורה לה שלא לראות אותו במשך שבוע, והוסיף שאם היא רוצה לראות אותו, שתדבר קודם איתו (עם אוזי).
אוזי מתחיל לדבר על הכעס שלו כלפי אחיו, כלפי ההעדפה הברורה של אמא שלו את אחיו. של כל שאר המשפחה את אחיו.
כל המאורעות האלה גם פתחו אצל תמרה (האחיינית שאושפזה לפני שנתיים) את העניין של בריאות הנפש שלה - מה שלא דובר ולא נדון מעולם.  
יש לנו כבר נסיון בהתמודדות עם מחלות נפש, ולכן אני כבר יודעת - הדרך עוד ארוכה.

חזית אפיה
אמא שלי היתה אופה כושלת מאין כמוה.
במשך שמונה שנים אמא שלי אפתה עוגה לשבת.  כל שבת.
לא היתה עוגה אחת שהצליחה לה.
היה לי חשש גדול שגם אני ירשתי את כישרון האפיה הזה, אבל השבוע החלטתי שאני אופה לחם ללא גלוטן ממתכון אינטרנטי.
היה לי נסיון אחד חצי מוצלח, ואחריו שלושה נסיונות כושלים.
חיפשתי וחיפשתי באינטרנט, ולבסוך יצא לי נסיון כמעט מוצלח.
ואז גיליתי שהשמרים שהתשתמשתי בהם, פג תוקפם באפריל.
של 2010.

אז אני מחשיבה את זה כנצחון, אפילו שעוד אין לי לחם מושלם לגמרי!

חזית אמא שלי
אמא שלי שלחה לי מייל.
כתבתי תשובה והוספתי תמונות.  אפילו תמונה שלי.
לא שמעתי ממנה בחזרה.  והאמת שזה לא משנה לי.  טוב לי לדעת שהיא כן חושבת עלי, ואם היא לא מצליחה לתקשר איתי בטוב- נו מילא.  זה מה יש.

חזית אבא שלי
השבוע היתה לי הזדמנות להנחות את אבא שלי איך לדבר עם בנו (אחי).
לשבחו של אבא שלי ייאמר, שלמרות שהוא התעלם מקיומי בשמך 23 השנים הראשונות לחיי, שהוא נלחם בכל כוחו על לכלול את עצמו בחיי מאז.
בשמונה השנים הראשונות אחרי שיצרתי איתו קשר שנאתי אותו וכעסתי עליו.  הוצאתי עליו את כל הכעס שנצבר בשנים שהייתי לבד עם אמא שלי.  
אבל הוא התעקש להישאר בקשר.  בהדרגה התחלתי לכלול אותו בחיי.  עכשיו אני מאד מנסה להיות חביבה אליו.
אני מעריכה מאד את המאמץ שהוא עושה להיות בקשר איתי ועם הבנות.  
לפני כמה שבועות התפרצתי עליו כשהוא ניסה להתקשר בבוקר בסוך השבוע, אבל מאז אני מנסה לדבר איתו בסופי שבוע בעצמי.
השבוע יצא לי לדבר איתו ושאלתי אם הוא דיבר עם אחי.  הוא אמר שלא.
שאלתי אם הוא יודע על האובדן.  הוא לא ידע.
אישתו של אחי היתה בהריון וציפתה לבן, אבל לפני שבועיים ההריון נפל.
אבא שלי אמר שקשה לו לדבר עם אחי, שאחי מתחמק ממנו ונמנע ממנו.
אני יודעת שהיחסים בינהם קשים.  בנסיעה האחרונה שלי לארה"ב רציתי להשכין שלום בין כולם, אבל לא הצלחתי בכלל.
הפעם ניצלתי את ההזדמנות וייעצתי לאבא שלי להתעקש בעדינות עם אחי.  כמו שעשה איתי.
אני לא יודעת מה אבא שלי שמע מכל זה.  אבל אני מלאה הערכה אליו.  איש בן שמונים, ועדיין לומד.  מנסה.  משתדל.  גדל.

חזית הבנות
אתמול יהלי אירחה את אחיינתה, ואת הבת של השכנים ממול.
שתי הבנות נכנסו הביתה והביטו זו הזו.
יהלי: "לוסי, זו ארי.  ארי, זו לוסי.  תגידו שלום זו לזו!"
~הבנות שותקות.~
יהלי: "קדימה!  תגידו שלום!  אתן צריכות להציג את עצמכן!"
~הבנות שותקות~
יהלי: "ארי, תגידי היי".
ארי: "היי!"
יהלי: "יפה מאד!  ועכשיו לוסי, תגידי היי. לוסי!!! תגידי היי!!!"
~לוסי שותקת.~
יהלי: "את צריכה להציג את עצמך לוסי!  תגידי היי!  או לפחות תנופפי!  תנופפי!"
~הבנות יוצאות לגינה~
יהלי: "לוסי!  תגידי היי!"
אני: "יהלי, היא כבר אמרה היי.  תעזבי אותה."
יהלי: "ובכן, אני לא שמעתי אותה.  לוסי, תגידי עוד פעם!"

לגמרי שלי הילדה הזאת.

אחר כך שלושתן ישבו ובנו בקוביות.
ארי בנתה מדגל פשוט, ארוך ודק.
יהלי בנתה טיל, בעיצוב חדשני, אבל עם סימטריה מוקפדת.
לוסי, ילדה מופנמת שלא לוקחת סיכונים, בנתה חומה מקוביות אחידות.  ואחר כך חיזקה אותה בעוד חומה.
איזה כיף.

נעמה כבר אומרת הרבה מילים: נו (לא), אוקיי, באם (טוסיק), דאון, גון (נעלם), דאן (נגמר), טדי (דובי), דאדי (אבא), מה (אמא), מייי (מוצץ), צז (צזיום, הכלב שלנו), גוגי (קוקי, הכלבה), באיק (אופניים), מים, ו-גרביים, כזכור.

היה לי סוף שבוע נפלא עם הבנות.  הייתי איתן לבד ברובו, ולא התרגזתי עליהן הרבה.  כשכבר התרגזתי, זה עבר מהר.
ביום שבת בערב רקדתי עם יהלי לצלילי "ואלס עם מתילדה".  
יהלי בתגובה: "אמא, כיף לי איתך.  אני רוצה רק להיות איתך תמיד!"

 
נכתב על ידי קואלה בחומוס , 23/9/2013 07:05  
24 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



התאוששות וחששות


בשביל לסכם את השבוע שחלף, נזקקתי לתוכנת הלו"ז שלי.  השבוע שלפניו היה כל כך מתיש, שאפילו הזכרון שלי נפצע והיה צריך התאוששות.

חזית עבודה
התחילה תקופת בדיקת העבודות.  זו תקופה מתישה ושואבת, אבל הצלחתי לבנות לעצמי לו"ז עם יעדים ברורים ולעמוד בו.
הספקתי יותר בכל יום מבעבר.  הספקתי לבדוק שלוש עבודות ביום כפי שהקצבתי לי, אבל לא ויתרתי על הדוקטורט כמו בפעם הקודמת, והצלחתי אפילו להתקדם בו.  סיימתי את רוב שיכתוב המאמר האחרון והשבוע אני מתכוונת לסיים אותו לחלוטין.
אני מרגישה יותר יעילה מבעבר.  היום שלי עמוס יותר, כמו היום של אוזי, וכמוהו - גם אני מספיקה יותר.
בתחום הזה אני ממש מרוצה. 

חזית האמא שני
אני עדיין פחות סבלנית אל יהלי ואל נעמה מכפי שהייתי רוצה.  אני עדיין פחות פרו-אקטיבית מכפי שהייתי רוצה. 
ביום שבת אוזי גרס ענפים יבשים והבנות, ואני מרחנו את כל היום ביחד.  לקראת סופו כבר הייתי מותשת.  כאב לי הגב והייתי נרגנת וחסרת סבלנות.
ביום ראשון בא אלינו כורת עצים מקצועי.  הוא כרת את אלון-המשי השנוא שבחצר האחורית, ומגרסת החצי-מליון דולר שלו גרסה ענפים גדולים פי עשר משלנו בחמש דקות.  
אילו ידענו שהוא יבוא, אוזי יכול היה לבלות את יום שבת איתנו.
אוזי ואני עמדנו במטבח ובישלנו כל אחד את שלו.  ראיתי איך הוא מתפנה אל הבנות מיד כשהן מבקשות.  עוזב הכל ונותן להן את מבוקשן.  צוחק איתן.  עוזר להן.  ואני לא עושה את זה. אני מתרגזת, או דוחה אותן, או מבטיחה לעזור אחר כך.  אני פחות נחמדה אליהן ממנו.  אני רוצה להיות יותר נחמדה ממה שאני עכשיו.  
מצד שני אני הרבה יותר נחמדה אליהן היום מאשר בעבר.
אני מקווה להצליח.

חזית המשפחה של אוזי
בגן של יהלי, אירגנו צילומים משפחתיים בעלות נמוכה.
אז הלכנו.  כל הבנות של אוזי, אמא שלו, ואני. נראה איך ייצא.

ביום שני שחלף, בארוחה המשפחתית הדו-שבועית, לראשונה מזה הרבה זמן, היה לי נוח איתם.
אולי בגלל שאח של אוזי לא בא.
למרות שלכאורה אנחנו בתקופה טובה - מסוגלים להתלוצץ ולפרגן זה לזו, אני חושבת שיש בי משהו שפוחד ממנו פחד עמוק.
גבר שאינו מתורבת.  שאמות המוסר שלו מוטלות בספק.  ששם את עצמו תמיד בעדיפות ראשונה.
זה שכל שאר המשפחה מעריצה, בעוד שאני רואה בו שבר כלי.
כשהוא נמצא, הדינמיקה משתנה, ולא לטובתי.
אחרי כמה ימים הוא בא אלינו וביקש מאוזי הלוואה להקים עסק משלו.  הלוואה של כמה אלפי דולרים.  לא בדיוק משהו ששוכב אצלנו בארנק.
אוזי ישב איתי לשיחה, לכאורה כדי להתייעץ, אבל בפועל זה לא בדיוק משהו שיכולתי לסרב לו.  
הרי ככה זה משפחה, לא?  כשמישהו צריך עזרה, אז עוזרים.
אפילו אם מי שצריך עזרה הוא תמיד אותו אחד.

אוזי נשא-ונתן איתו.  הקשה קושיות, הציב תנאים, הוריד את גובה ההלוואה (עדיין מדובר בכמה אלפים, אבל פחות).  
למחרת האח בא לדבר איתו.  הספקתי לדבר איתו שני משפטים לפני שקלטתי שמדובר באדם במצב מאני.  באופוריה גמורה, עם פנטזיות גדנדיוזיות לגבי ההווה והעתיד, שבוי במחשבות של עצמו, עם תחושה אינסופית של גדלות ויוהרה.

חמתי מספרת שכמה חודשים אחרי שהתפכחה, היא עברה תקופה של שגעון.  היא הבינה שמשהו אצלה לא בסדרה, ואישפזה את עצמה בבית חולים לחולי נפש.
הבן שלה, כך נראה, עוד לא מבין.  ואולי מצבו עוד לא החריף מספיק.
אבל עושה רושם שהמצב שם רחוק מלהיות יציב.

חזית הכסף
בקשת ההלוואה של האח של אוזי הרגיזה אותי.
הנה אנחנו, חוסכים בכל מה שניתן.  נמנעים מלרכוש רשימה ארוכה של דברים.  והנה בהינף יד, הכסף עובר לידיים בלתי-בטוחות.
אוזי טען שאח שלו יחזיר הכל, וגם אם לא כספית, הוא תמיד יוכל לקבל הכל חזרה דרך עבודה: גם לאח שלו יש ידיים טובות והוא יכול לעשות עבודות כאלה ואחרות שלאוזי אין זמן.
ואני - אני פשוט עשיתי רשימה של כל אותם דברים שאני באמת רוצה.  והוספתי גם נתון לגבי הערך שלהם: עד מה אני מעריכה שהם ישנו את חיי אם אוציא עליהם כסף.
ומסתבר שהדברים שערכם הכי גבוה הם דווקא לא היקרים יותר.  כמו למשל כסא משרדי נוח יותר, שהוא הרהיט שעליו אני מבלה הכי הרבה זמן.
אז התועלת של כל הויכוח הזה היתה שהוא העלה למודעות את היכולת להתחיל לחיות כבר עכשיו עם דברים שיש להם ערך, בלי לחכות לזכיה ההיא בלוטו או ביאת המשיח (שניהם כנראה יגיעו באותו הזמן, לאור העובדה שאנחנו לא קונים כרטיס).

חזית חברות
ברברה הפגישה אותי עם אמא שיש לה שתי בנות בדיוק בגיל של הבנות שלי.  היא גרה מרחק של חצי רחוב ממני, והיא מאירלנד.
ואחרי שעה של שיחה הסתבר לנו שאנחנו כבר מכירות, שנפגשנו כשהבנות היו בנות שנה בשיעורי מוזיקה, ושאפילו יצאנו פעם יחד לקפה, אבל לא שמרנו על קשר.
ומצחיק שבדיוק לפני יומיים חשבתי עליה, על הפגישת קפה ההיא של אז, והצטערתי שלא שמרתי על קשר, ושאיבדתי את המספר שלה כשכל הטלפון שלי קרס.

משפט שיצא מחברה שלי, אבל יכול בקלות לצאת מהדף "אמהות עילאיות ומתנשאות":
"מה, הילדים שלך הולכים לישון בשבע?  אז את בכלל לא רואה אותם, הא?"

חזית אויבות
יש אישה אחת שעבדה בפקולטה עם מייקל.
היא נחשבת מצליחה מאד.  היא טיפסה בסולם הקריירה מהר מאד.  יש לה הרבה פירסומים.  הרבה סטודנטים.  הרבה מענקים.
היא אישה קשה ואגרסיבית.  כוחנית מאד וקולנית מאד.
הכבאי, שהיה המנחה שלי מהגיהנום, הוא אחד מחבריה הטובים, והיא דאגה לסלול גם את דרכו במעלה הסולם.
היא שונאת את אוזי.
אני חשדתי בזה כבר מזמן.  לאחרונה שמענו עוד ועוד עדויות מוחשיות לשנאה הזו.  כמו למשל מקרים שבהם במסגרת תפקידה היא מנעה ממנו משאבים ועזרה.
אני לא חושבת שהיא מחבבת אותי בכלל.  וההרגשה, כמו שאפשר לתאר, הדדית.

לפני כשנה, כשהגיע הרקטור החדש לאוניברסיטה, היא עזבה.  השמועות אמרו שהיא רצתה דברים מסויימים, הוא סירב לתת, היא איימה ללכת, הוא לא התרגש, אז היא הלכה.  היא קיבלה משרה במקום אחר והיא, כך היא אומרת, מרוצה מאד.

אני מספרת את כל זה כאן מפני שלאחרונה, בחודש האחרון, היא נקרית על דרכי כל הזמן.  הילדים שלה נמצאים במסגרות דומות לילדות שלי, ואנחנו חלק מהקהילה הקטנה של אנשים משכילים בעיירה שלנו.  אז אנחנו נתקלות זו בזו.
אני לא חושבת שזה מקרי. אבל מה הפשר של זה - את זה אני עוד לא יודעת.

יש לנו שכנה אחת ששונאת אותנו. זה נמשך כבר שנתיים לפחות.
זה שהיא לא לגמרי נורמלית - גם רואים וגם שמענו משכנים אחרים (אם כי לא כולם).
השבוע אוזי ניגש אליה כדי להודיע לה על כריתת העץ, והיתה להם שיחה נעימה.
מי יודע, אולי עוד נצליח לנרמל גם את זה?
זה נראה לי מאמץ לא פחות ממאמצי השלום שם אצלכם במזרח-התיכון.  הרי הכל מגיע מאותו מקור - פגיעה ראשונית מכוונת או לא, פעולת תגמול פוגענית, רגשות פגועים, חשדות, תיעוב, וחוסר אמון באנושיות הבסיסית שבצד השני.  
אז בתור מישהי שחיה בארץ שיש בה שפע של הכל, אני רואה את זה כחובתי למצוא כאן פתרון בזעיר אנפין למלחמה בזעיר אנפין.  כי אחרת מה יגידו הארזים.

שבוע טוב לכם ותודה שקראתם עד הלום.
נכתב על ידי קואלה בחומוס , 15/9/2013 12:32  
22 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



לדף הבא
דפים:  

Avatarכינוי:  קואלה בחומוס

בת: 47




21,826
הבלוג משוייך לקטגוריות: משפחתי וחיות אחרות , החיים מעבר לים , הורים צעירים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקואלה בחומוס אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קואלה בחומוס ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)