לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים

משהו מתרחש במחסן הפסנתרים


Avatarכינוי: 

בת: 58

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ינואר 2006    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

1/2006

ספרים, סיפור חדש (התחלה)


זה היה בוקר אפור. השמיים, נמוכים ואפורים, יצקו רוטב אפרפר סמיך על האפור של פסגות הבניינים, שנמזג ונבלע באפור של המדרכות. הרחוב הכיל רק את מספר האנשים ההכרחי, לא יותר, לא פחות.

 

צעדתי ברגל למקום העבודה.

לפעמים אני צועדת ברגל לעבודה.

העיר מָרְגשת אחרת תחת סוליות הנעליים.

התחושה הזו חזקה הרבה יותר מהביטויים החיצוניים שלה, כמו למשל האפשרות להשתהות מול חלונות ראווה, או הצורך להתאפק בירידה למעברי חציה. אני לא מדברת רק על חסרונה הברור של המיית-הרדיו, המשלחת לחלל האוויר מסרים אופטימיים של קרייניות בוקר, הו לא.

אני מדברת על הלך נפש.

 

יש משהו מעורר בצעידת בוקר ברחובותיה של עיר גדולה, משהו דרוך ומעורר. שיכבת הקרום הקשה, העשויה הרגלים שנתקבעו בשעות רבות של נסיעה ברכב – מתנפצת באחת, וכל המראות מצטללים. קל להבחין שהעיר השתנתה ללא הכר במהלך הלילה; בלילות העיר מפרישה אל רחובותיה שורה של חפצים שנמאסו על בעליהם: כסאות, מכונות כתיבה, כלובים ריקים של צפורי שיר. הבוקר רק יורק את השיירים. בבקרים, הרחובות מאבדים מתמימותם כאשר החפצים הנטושים נחשפים בעליבותם לעין כל. רק אתמול עוד נהנו מחסותם המגוננת של ארבעה קירות, והיום -  זקנות רוחצות במקלחות ציבוריות שכמותם. לרוב אני מציצה בחפצים האלה מבלי להאט את קצב הליכתי, שיש האומרים שאינו מהיר מספיק. באותו בוקר מעדתי מעל קרטון גדוש ספרים משומשים, שהוצב משום מה באמצע המדרכה, במקום לחסות בשוליה כנהוג בערים מתוקנות. מישהו שם מכשול בפני חולמים, ונבלמתי. 

התרוממתי לאיטי, כשבידי אחד הספרים שגרפתי באקראי מתוך ערימה לא קטנה של ספרים. כריכתו הייתה חומה ומוכתמת, דפיו צהובים. נעדרה מהם הצחות המזמינה, הריחנית, של הדפסה חדשה. הספרים בקרטון דמו יותר מכל לשיניו נגועי הניקוטין של מעשן כבד. דפדוף בהם הזכיר חיטוט בפה בקיסם שיניים משומש של מישהו אחר. בכל זאת לא עמדתי בפיתוי. פתחתי בעמוד הראשון, וקראתי:

 

"איש היה בירושלים בימי אָחָז מלך יהודה ושמו יוֹרָם בן אֲבִיעֶזֶר, אלוף ביהודה ושר אלף, ויהי לו שדות וכרמים בכרמל ובשרון ועדרי צאן ובקר בבית לחם יהודה; ויהי לו כסף וזהב, היכלי שן וכל שכיות החמדה,  ושתי נשים היו לו, שם האחת חַגִית בת עִירָא, ושם השנית נַעֲמָה. ויאהב יורם את נעמה מאד, כי יפת תואר היא. ותקנא בה חגית צרתה ותכעיסנה, כי לחגית היו שני בנים ולנעמה לא היה ולד."

(אהבת ציון, אברהם מאפו)

 

ולנעמה לא היה ולד. יכולתי להמשיך ללכת, להגיע בצליעה אל המשרד שכבר לא היה רחוק כל כך, להכנס למטבחון, להניח קרח על החבורה הטריה ולשכוח הכל. אבל לנעמה לא היה ולד, ואיך אפשר להשליך את הספר בחזרה לערימה ולהמשיך ללכת כאילו לא ארע דבר. עובדה שלא יכולתי. עמדתי שם,  בברך נפוחה וקצת מדממת, בגרבי ניילון שסיימו את תפקידם עלי אדמות, עמדתי והתבוננתי בספרים האלה, שמילאו את תפקידם נאמנה לאורך שנים ואילו עתה לעת בלותם הם מושלכים אל הרחוב, ופתאום חשבתי על המילה גאולה -

 

גְּאֻלָּה  נ'

3. (בהשאלה) הצלה משכחה, חידוש והחייאה

 

ואם גואלי הקרקעות סיימו זה מכבר את תפקידם ההסטורי בארץ, אולי הגיע הזמן שיעלו ויבואו גואלי-ספרים? בדיוק עבר שם אליעזר, לייזי, ואף שטרם הכרתיו בשמו ראה אותי מרחוק מתמוטטת בפישוט איברים על המדרכה, ומיהר, בדרכו האיטית משהו, לבדוק אם הכל כשורה.

 

"את זקוקה לעזרה?"

 

"לא, תודה" עניתי בקול יציב

 

"אולי את צריכה עזרה עם הספרים?"

 

 ביני לביני פקפקתי בכישורי הסבלות של ישיש הנשען על מקל הליכה, אך שמרתי על נימוסיי הטובים:

 

"תודה. הספרים לא שלי, מישהו נטש אותם כאן"

 

"אני אליעזר, אבל כולם קוראים לי לייזי. מה את קוראת שם?"

 

הראיתי לו את הכריכה. "אהבת ציון. מכיר? "

 

לייזי נאנח, ושילב זרועו בזרועי. "מכיר גם מכיר. בואי, אני חייב להראות לך משהו." לפני שהספקתי למחות הוא הוביל אותי, במיומנות  של רקדן טנגו מנוסה, אל עבר פתחו של אחד הבניינים. לא התנגדתי.

השתדלתי לנהוג בו כבוד. בכל זאת, ישיש בן שבעים וחמש לפחות. וחוץ מזה, המגבעת שלו מצאה חן בעיניי.

 

*

 

בקומת המרתף ישבו שנים עשר קשישים סביב שולחן גדול, מכוסה מפת בד ירוקה, עליו הונח מילון עברי עברי של אבן שושן ולידו אקדח פרבלום. לא ידעתי שזה פרבלום, לייזי לחש לי. הקירות היו חשופים, ומהתקרה השתלשל חוט חשמל שחור, שבקצהו האירה נורת חשמל פשוטה. לייזי אמר שבמרתף הזה עצמו השביעו אותו ל"הגנה" כשהיה בן שבע עשרה.

 

בראש השולחן ישב ישיש גבוה וכפוף, רעמת שיער לבנה עיטרה את ראשו, אך רק מקו האזניים ומטה.

"תור מי להכין את המילה היומית?" שאל

אחת הקשישות, גוצה בסוודר שחור ועגילי פנינה, קמה ממקומה, הרכיבה משקפי ראייה וקראה בקול:

 

"כִּפֵּח :

גבה קומה למעלה מן הרגיל, בעל רגליים ארוכות שלא בהתאמה לגוף"

 

"נהדר!" התמוגגו זו לזו שתי קשישות מהעבר הרחוק של השולחן.

 

"חברים, תכירו את..." לפתע שמתי לב שלייזי השתתק וכולם מביטים עליי.

 

"אילאיל" אמרתי בעוז. שיקרתי כמובן. שמי האמיתי היה מורן, אך לא הייתי מסוגלת לעולל להם את זה.

 

"אילאיל", לייזי גלגל את המילה בפיו וחזהו התרחב, "הכירי את חבורת שומרי הגחלת, אבירי הספרות העברית. כמובן שכל מה שנספר לך, אסור שיעזוב את גבולות החדר הזה, אם בריאותך חשובה לך." אחת הקשישות כבשה את צחוקה בכף ידה הקטנה. לי הוא נראה רציני לגמרי.

 

 

-המשך יבוא-

 

 

נכתב על ידי , 15/1/2006 23:29  
17 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של מירי ב-17/1/2006 23:14




135,252
הבלוג משוייך לקטגוריות: 40 פלוס , ספרות , אומנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות למירי שחם אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על מירי שחם ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)