כן נעלמתי. ולא בפעם האחרונה. יום אחד אני בכלל ימות ואז כולכם תבואו לבקש סליחה. אבל זה כבר יהיה מאוחר מדי.
לאן נעלמתי
אז הנה ההסבר שאני חייב לכם:
נסחפתי. ללא ספק.
אחרי שאיבדתי את תוכנת ה-SolidWorks (כלי CAD מקצועני ממש מצוין), בגלל שתקופת הנסיון בת שלושת החודשים תמה לה, החלטתי להרים שוב את יכולת ההדמיה שלי. כן, אני זקוק לכלי תכנון תלת מימדי עבור חלק גדול מהפרוייקטים שאני עושה בבית וגם לשימושים נוספים. הפעם בחרתי כלי שבעבר פסלתי (כמובן, אחרי שהסתכלתי עליו כמעט שבוע וגם תיכננתי בעזרתו פרוייקט אחד) - SketchUp של גוגל.
יתרונות
ללא ספק זה כלי ה-CAD הכי מהנה. עקומת הלימוד שלו היא הכי קלה, וכמו ששמו מרמז, ניתן לבנות איתו דברים באופן קל ומהיר, אבל בהמשך נתקלים בחסרונות ממש משמעותיים (ר' להלן) שלו לעומת הכלים המקצועיים.
יש לו מערכת של סרטוני אימון (Tutorials) ממש מעולה. בנוסף יש לו קהל מעריצים עצום, פורומי עזרה וכל מה שצריך בשביל לקבל תשובה לכל בעיה שבה נתקלים.
חסרונות
אין לו יכולת מובנית של Render (זו האפשרות ל"לצלם" את האובייקט שבנית באיכות ממש טובה). אפשר אמנם למצוא תוכנות (אפילו חינמיות) שיוכלו לרנדר את האובייקט אחרי שיצאת אותו לשם, אבל זה פתרון די מורכב. גם יכולת האנימציה שלו ממש מוגבלת: אפשר לטייל סביב ובתוך האוביקט, אבל אין דרך פשוטה להניע את החלקים (למשל, לסובב טורבינה) וגם תנועת המצלמה מוגבלת (אי אפשר לשנות את אורך המוקד של העדשה). גם התאורה שלו סטנדרטית ולא ניתן לשלוט עליה. אני ממש מקווה שהם שוקדים שם, בגוגל, כדי להוסיף את היכולות האלה.
על מנת לפצות על חלק מהחסרונות האלה, בחרתי לי כלי בשם Shederlight שנכנס לתוך ה-SketchUP כ-Plugin. אבל היצרן קצץ את כנפיה (למה להגיד 'סירס' כשאפשר לעשות משהו לא פחות אכזרי כמו קיצוץ כנפיים?) של הגרסה החינמית שלו והגביל את גודל התמונה שלה ל-640x480 פיקסלים. שזה כמובן קטן מדי לצרכים שלי.
פרוייקט האימונים
אין כמעט טעם ללמוד כלי חדש מבלי ללוות את הלימוד במיזם כלשהו אותו אתה מבקש לקדם. אני בחרתי להקים טחנת מים עתיקה, מהסוג שבנו בימים הקדומים על גדות נחל בצת שליד הקיבוץ. יש לאורך הנחל ארבע חורבות של טחנות - שתיים מהן ממש עתיקות ושתיים שעבדו עד לתחילתה של המאה הקודמת. למה אני קורא לזה טחנת מים ולא טחנת קמח? כי היו טוחנים שם לא רק קמח אלא גם בורגול, גפת ואפילו מנצלים את כח המים כדי להניע מבטשת טקסטיל (כן, גם אני לא הכרתי את המונח הזה עד לפני שבוע). את ההדמיה הזו יצרתי אחרי שקיבלתי הסבר קצר מנמרוד גצוב, הארכיאולוג המקומי, על המבנה של הטחנה ועל הטכנולוגיה העתיקה שבה השתמשו לצורך טחינה במזה"ת. המתקנים הקדומים המקומיים שונים מאד מאחיהם האירופאים, זאת משום שהאנשים שבנו אותם נאלצו לנצל נחלים קטנטנים. זאת להבדיל מהנהרות האירופאים שסיפקו את כל האנרגיה עליה יכלו הבנאים שלהם לחלום.
מלא שגיאות
מה שיצרתי בינתיים הוא תצורה בסיסית בלבד וגם היא מלאת שגיאות טכניות (חלקן ממש גסות). דהיינו - המצאתי כמות לא מבוטלת של מידע שהיה חסר לי. היום קיבלתי מנמרוד מעט חומר שמשלים חלק מהחורים, כך שבבוא היום אני אוכל לעשות הדמיה יותר מדוייקת. ביום שישי הבא, אם לא ירד גשם, נרד, נמרוד ואני, אל הנחל, על מנת למדוד את אחת החורבות.
אז למה אני מעלה את זה עכשיו? רק כדי לתת לכם מושג על התוצרים שאעלה לכאן בבוא העת, לאחר שאשלים את בנית ההדמיה (דהיינו - לתרץ את העלמותי).
המוצר המוגמר
כמובן שבסוף אני אכתוב על זה פוסט מסודר שיציג לא רק צילומים של המבנה, אלא גם סרטון וידאו שבו המצלמה תנוע מסביב לאובייקט ואף תחדור לתוך החתכים של כמה חלקים. גם אז, אחרי שיהיה לי יותר מידע, עדין יהיו חלקים שאצטרך להמציא. אבל אני אציין בכיתוב את המקומות האלה. וזאת לא לפני שאאיר את עיניהם של הגולשים שהמחבר איננו איש מקצוע או אפילו חובב, אלא פרחח שרלטן שהתואר 'זונת רייטניג' מיטיב לשקף את המוטיבציה הכללית שלו.
אבל אני עוד לא שם. עדין יש לי הרבה ללמוד על ה-SketchUp, לחפש לי תוכנה חינמית שתוכל לערוך וידאו, להוסיף כתוביות וכיו"ב. אם מישהו מכם עושה שימוש בכלי כזה, הוא מוזמן לספר לי.
כמה זמן יקח עד שאשוב אליכם? לא יודע. כל פרק זמן שבין שבוע לשלושה עשר חודשים יכול להתאים. Stay tuned.
צילום הדמיה של חתך המבנה
עכשיו אני עדין נהנה מ-14 ימי החסד בהם Shederlight מאפשר לי לבצע Render בתמונה מספיק גדולה.
כאמור, עדין יש המון פרטים טכניים שגויים, החל ממידות המבנה, עבור דרך מבנה הטורבינה, גודלן ומיקומן של אבני הריחיים וכלה במנגנון הכיוונון של מרווח הטחינה או המשפך של החיטה (את שני האחרונים עדיין לא יצרתי).
דוגמה לסרטון וידאו
גם כאן יש לי עוד המון מה ללמוד. אף פעם לא העליתי סרטון וידאו לצינור, כך שאני צריך ללמוד משהו על פורמטים לדחיסה. כמו כן אני אצטרך לרכוש את היכולת להוסיף כתוביות או קריינות.
במחשבה שניה
במחשבה נוספת, הסרט יתחיל בכלל ממבט על כדור הארץ. המצלמה תעשה זום אין על ארץ ישראל, על הצפון, על הגליל המערבי ומשם אל הנחל. בסוף היא תתמקם על צלע הר ממנו ניתן להשקיף על טחנה הרוסה (מס' 4) ושם התמונה תתחלף לצילום של ההריסות (הצילום הוא רעיון של סבתא חביבה). ומתוך ההריסות אני אקים את השחזור.
Google Earth מאפשר ליצור מסע כזה בקלות, אבל עוד לא בדקתי את האפשרות לייצא ממנו את סרט הוידאו. Stay tuned.
את התמונות הבאות הבאתי לטובת אלה שמכירים את המקום וממש מתעניינים בפרטים הטכניים של השחזור.
אני מקווה שבמציאות אצליח לצלם משהו עם חדות (ע"ע עומק שדה) יותר משכנעת.
כן, תכנית מגלומנית. אני אצטרך להזכיר לעצמי למה נפוליאון (שלא לדבר על צוררים אחרים שאת שמם, הס מלהזכיר) הפסידו בסופו של דבר.
איך אני מוצא את גלימת ההעלמות שאיבדתי. כן, זו ששימשה אותי להתגנב למקלחות של הבנות. היו לי שתיים, את זו שנעלמה אני בטוח שהנחתי אותה מקופלת יפה על המדף בחדר הארונות. אבל הרי גם היא בלתי נראית. והשניה כובסה בטעות יחד עם תחפושת סנטה קלאוס וחזרה בצבעים אדומים בוהקים.
מה יש לי בתרמיל? הצחקתם אותי.
הרי כל הכיף כאן זה לעשות את זה בלי מצנח. אני שמתי בו מצלמה, בקבוק מים מטוהרים של ליטר וחצי, מפתח צינורות וכמה מחברים שנועדו לתקן את צינורות הפלסטיק שמזינים את נחל בצת (ע"ע עירוי). כן, הדורבנים ושפני הסלע מכרסמים אותם לתאבון.
אבל תבטיחו לי שלא תנסו את זה בבית, לא את הריחוף הזה. זה דווקא כיף ברמות. אלא להתגנב למקלחות של הבנות עם גלימת העלמות בצבע אדום זוהר. אתם לא מאמינים איזו פאדיחה מחכה לכם. אתם יודעים מה, תנסו. אני, מה איכפת לי אני.