״בין ההצעות שמקדמים גורמים בימין: הכנסת תבחר את נשיא בית המשפט העליון, בית המשפט העליון יאבד שני נציגים בועדה לבחירת שופטים וחברי הכנסת יוכלו לחוקק מחדש חוק שבוטל על ידי בג״ץ ברוב של 61 חברים.״ (מתוך ידיעות אחרונות, 20.10.13)
העובדה שההצעה הזאת בכלל עולה לסדר היום מראה עד כמה התעוותה בישראל כל תפיסה של הדמוקרטיה. העובדה שכמעט אף אחד לא מוחה כנגד זה מראה עד כמה מזניחים את החינוך לדמוקרטיה במדינת ישראל.
הבסיס של הדמוקרטיה הוא אכן שלטון העם. אבל עקרון דמוקרטי לא פחות חשוב הוא עקרון הגבלת הרשויות - שהרי לאחר שהם נבחרים על ידי העם, הנציגים יכולים לעשות כל שירצו, ולכן על רשויות אחרות להגביל אותם. במצב הנוכחי נבחרת על ידי העם הכנסת, וממנה עולה ממשלה - שאת חלקה אם לא רובה בחר הרוב בעם. במצב הזה נמצאות שתיים משלוש רשויות השלטון לכאורה בידי העם, אך למעשה בידי אותם האנשים (חברי הקואליציה). זה נותן להם, למעשה, את היכולת לעשות כמעט כל דבר שהם רוצים.
עם זאת, רשות השלטון השלישית, מערכת בתי המשפט, לא תלויה בקואליציה או באופוזיציה או בכל גורם אחר בממשלה או בכנסת. היא מפרשת חוקים של הכנסת והפעילות שלה תלויה בחוקים שמעביר הפרלמנט, אבל היא לא תלויה באף אדם או קבוצה ספציפית בממשל. העובדה שהיא מנותקת משתי הרשויות הללו היא בדיוק מה שמאפשר לה לבקר את הרשויות האלה - בדרך כלל באמצעות בג״ץ. בג״ץ מותח ביקורת על החלטות הכנסת והממשלה כשיש צורך בכך ואף מבטל את החוקים שעשויים לפגוע בעם. הוא משמש גם שופט במקרה של ביקורת על ידי אזרחים.
ההחלטה שהכנסת תבחר את נשיא בית המשפט העליון, הווה אומר נשיא בג״ץ, ואת החברים בבג״ץ, מאפשרת לכנסת שליטה מוחלטת בבג״ץ. היא מאפשרת לכנסת להעלות לנשיא את האדם שמתאים לרעיונות של אותה הכנסת. אם הנשיא נבחר לחמש שנים, כמו שהם רוצים, למעשה לכל כנסת יש אפשרות לבחור את הנציג שמתאים לה ובכך לשלוט בהתנהלות של בית המשפט העליון. אם מצטמצם כוחה של מערכת בתי המשפט כאשר מדובר בהעלאה של שופט לבית המשפט העליון, מתחזק הכוח של הכנסת והממשלה (שהרי במקומם מובאים נציגים שנבחרו על ידי ראש הממשלה), ושוב, יש לרשויות השלטון הללו שליטה בבג״ץ.
וזה לא נגמר בזאת. הצעת חוק נוספת היא שניתן יהיה לחוקק מחדש חוק שבג״ץ ביטל. בג״ץ, שמטרתו לדאוג לאזרחים ולבקר את הכנסת, יאבד את כל הכוח שלו בתחום. הוא לא יוכל לבטל חוקים, הוא לא יוכל להגן על האזרחים מפני חוקים מטורפים שהכנסת תעביר והוא לא יוכל לעצור את הכנסת. למעשה, עם שלושת החוקים הללו, הכנסת מקבלת שליטה מוחלטת בבג״ץ, שאמור להיות ישות נפרדת לחלוטין בכל הנוגע לניהול מדינת ישראל.
במילים פשוטות, המשמעות של זה היא שאט אט מתרחקת מדינת ישראל מהדמוקרטיה, עד שתגיע לדיקטטורה. המשמעות היא שאם אתם רוצים למחות על חוק, אין לכם שום דרך למנוע אותו. אם אתם בונים על בג״ץ שיעזור בתביעות נגד המדינה - תמשיכו לחלום.
לא מעודד, נכון? זאת המציאות שלנו אם החוקים הללו יעברו.
ואל תגרמו לי להתחיל לדבר על חוק הלאום הטיפשי הזה.
אן.