לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

דודי שמש זו עבודה, וזה גם עניין. הכל על דודי שמש, דודי חשמל, קולטי שמש, מחליף חום, ואיך זה לעבוד על הגג כל השנה.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

דודי שמש, או איך הפכה ישראל למובילה בעולם באנרגיה סולרית ביתית?


קצת הסטוריה

דוד שמש הוא מערכת סולרית המייצרת מים חמים, והרבה מהפיתוח והקידום שלו קרה בארץ, בין אם בזכות הראש היהודי, הצורך הדוחק או שילוב של השניים.

דודי שמש בעולם

ההתחלה היתה דווקא של שוויצרי בן המאה ה-18, שפיתח מתקן קטן שאפשר היה לחמם בו מים בשביל מרק באמצעות קרינת השמש.

במאה ה-19 בארה"ב, כדי להמנע מחימום מים יקר וסבוך באמצעות שריפת פחמים או דלק, נכנס לשימוש מכל מים מתכתי צבוע בשחור, שהצליח לספק מים חמים - אחרי כחצי יום שמש יפה.

דודי שמש בישראל

וכאן נכנס הסיפור הישראלי.

בשנות ה-50, קצת אחרי קום המדינה, היה מחסור בדלק בארץ, מלווה בהפסקות חשמל רבות ותכופות, ולכן חל איסור לחמם מים בשעות הלילה. מצב זה דחף את פיתוח הפתרונות הסולריים הישראלים כולל עבודתו של ד"ר צבי תבור, שיצר את דוד השמש כמעט באופן בו הוא מוכר לנו כיום. בשנות ה-70, לאחר מלחמת יום כיפור, היה משבר אנרגיה בארץ ומחירי הדלק עלו, ולכן השימוש בדודי שמש עלה באופן דרסטי. לאחר מכן עבר גם חוק המחייב התקנת דוד שמש בכל דירה חדשה הנבנית בארץ, שנועד למנוע "טרנדים" של אי-התקנת דודים בגלל ירידות זמניות במחירי הנפט. לכן במעל 90% מבתי האב בישראל מותקנים דודי שמש – הנתון הגבוה בעולם.

דודי שמש חוסכים למדינת ישראל מליוני חביות דלק מדי שנה, ומוערך כי עד היום 4% מתצרוכת האנרגיה של המשק הישראלי נחסכת הודות לדודי שמש.

דודי שמש – זה טוב ליהודים?

לנו כצרכנים פרטיים דוד שמש חוסך אנרגיה ומוזיל לנו את חשבון החשמל בצורה משמעותית. תחזוקה נכונה של הדוד ושל קולטי שמש מוסיפה ליעילות שלו כך שהמים יתחממו מהר ובמינימום שימוש בגוף החימום החשמלי.

נכתב על ידי דוד שמש , 11/7/2010 18:44   בקטגוריות דודי שמש, קולטי שמש, דוד שמש, דודים, מערכת סולרית, התקנת דוד שמש  
1 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



דוד שמש, קולטי שמש – איך זה עובד באמת


דוד שמש הוא עניין כל כך יום יומי שקשה (או בלתי אפשרי) למצוא מי מאיתנו שלא השתמש בו כדי להתקלח אי פעם בחייו. ובכל זאת רובנו לא חשבנו עד הסוף איך זה עובד. כיוון שכל זה לא סוד, והרעיון שמאחורי דוד שמש הוא אמנם חכם אך לא מסובך ובלתי ניתן להסבר – אז הנה פעם אחת הסבר ברור איך זה עובד.

קולטי שמש

הרעיון בבסיסו של דוד שמש הוא קולטי שמש. קולטי השמש מכילים בחוץ לוח כהה ובפנים – צינור מים, המחובר לאספקת המים של הבית מצד אחד ומהצד השני מחובר לדוד.

הלוחות הכהים של קולטי השמש מכוונים לשמש וקולטים ממנה את אנרגיית האור והחום. בגלל צבעם הכהה הם מתחממים ובגלל החומר ממנו עשויים הקולטים, הם מוליכים את החום, והאויר בתוכם מתחמם מאוד. המים בצינור מוקפים עתה באויר מתלהט ולכן הם סופגים את החום ומתחממים.

מעבר מים בין הקולטים לדוד

אז איך עוברים המים מן הקולטים אל דוד השמש? הדוד מותקן כמעט תמיד גבוה יותר מן הקולטים, ומים חמים נוטים לעלות למעלה, ומים קרים לרדת למטה. כך יורדים מים קרים מהדוד לקולטים ומים חמים יותר עולים אליו. בצורה כזו הקולטים ימשיכו לחמם את המים הכי קרים בדוד כל הזמן, וכשאנחנו נפתח את ברז המקלחת – נקבל מים חמים שמגיעים מהדוד, ממנו יוצא הצינור למקלחת.

מה קורה כשאי אפשר להתקין את הדוד יותר למעלה? במקרה כזה יוצרים סירקולציה מלאכותית שדואגת למעבר המים כך שהמים החמים יעברו תמיד לדוד.

חימום מלאכותי

למרבה הצער (או השמחה, מזוית הראיה של הכנרת) לא כל יום יש שמש, ובלילה אין בכלל. בכל זאת אנחנו רוצים להתרחץ גם בחורף ובערב, ולכן גם כשיש דוד שמש כמעט תמיד מתקינים בו גוף חימום, כמו שיש אצל אחיו דוד חשמל. גוף החימום דואג לחמם את המים כל פעם שנדליק אותו, ובשביל זה אנחנו מדליקים את הבוילר או שמים timer. בנוסף מתקינים מחליף חום, שמאיץ את חימום המים, ונקרא לעתים גם מאיץ חום.

נכתב על ידי דוד שמש , 14/6/2010 19:10   בקטגוריות דודי שמש, קולטי שמש, מחליף חום, דוד חשמל, דוד שמש  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



כינוי:  דוד שמש

מין: זכר

תמונה





© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לדוד שמש אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על דוד שמש ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)