מחר, ביום שני, צפויה לצאת לדרך שנת הלימודים התשע"ג. מאות אלפי ילדים ונערים יפסיקו לשוטט ברחובות ויחזרו לספסל הלימודים. מדי שנה מנצלות הרשויות המקומיות את חופשת הקיץ לשיפוצים בבתי הספר - צביעה, הוספת מזגנים וכדומה.
באוקטובר, כחודש לאחר תחילת הלימודים, פיקוד העורף עתיד לקיים את התרגיל "נקודת מפנה" - תרגיל חירום שנתי לאוכלוסייה האזרחית ולגופי החירום, שמתרגל מצבי קיצון שונים. השנה, בניגוד לפעמים קודמות, יתרגלו אזרחי ישראל בפעם הראשונה תרחיש של רעידת אדמה קטלנית שתפיל מבנים ותגרום לנפגעים רבים. האזרחים יתבקשו להישמע להוראות פיקוד העורף ולהתנהג כאילו מדובר באירוע אמת. במתכונת אמת ולהישמע להנחיות פיקוד העורף.
מומחים בעולם ובארץ מסכימים: במוקדם או במאוחר בישראל תתרחש רעידת אדמה חזקה. השאלה היא רק מתי. על פי אותם מומחים, הרעידה תסב נזק קשה במיוחד, כשההערכות הזהירות ביותר מדברות על מאות הרוגים ולמעלה מ-10,000 פצועים. המספרים האלה עלולים להכפיל ולשלש את עצמם אם רעידת אדמה שכזאת תתרחש בשעות הבוקר, בשעה שבתי הספר ומוסדות ציבור אחרים יהיו מאוכלסים.
בשבוע שעבר ניסיתי לברר עם פיקוד העורף ועם הרשויות המקומיות לגבי תקנים וחיזוק בתי הספר לקראת רעידת אדמה אפשרית. הרי ידוע שיש תקציבים, וידוע שאפשר להתקין בבתי הספר מערכת שמתריעה כ-60 שניות לפני הרעידה ומאפשרת לציבור להתגונן בצורה מסוימת. מדובר במערכת שפותחה על ידי חברת ביפר, ונחשפה על ידי בכתבה שפורסמה בנושא בנענע10.
בשנת 2008 הוקצו תקציבים, והוגדרו מבני ציבור כמו בתי ספר ובתי חולים, שהיו אמורים לקבל עדיפות בחיזוקם. איש מהגורמים ששאלתי לא ידע לתת לי את רשימת בתי הספר (הוותיקים) שחוזקו כדי להיות ערוכים ומוכנים להתמודדות עם רעידת אדמה. אותם גורמים ידעו לספר על בתי ספר שנבנו בתקופה האחרונה והוכנו לרעידת אדמה, והם דווקא מצוידים במערכת הגילוי המוקדם. זאת בשעה שבתי הספר הישנים יותר, שצריכים מערכת כזאת, לא מצוידים. למה, אתם שואלים? כי משרד החינוך לא אוכף את הנושא.
כך נוצר מצב, בו שנה אחרי שנה מבזבזים כספים על צבע, במקום להכין את בתי הספר לתרחיש שאנחנו יודעים כי יתרחש. מאז 2008 כבר עברו ארבע שנים, בהן התרחשו ברחבי העולם לא מעט רעידות אדמה קטלניות. אולם, בישראל לא השכילו להבין כי מדובר בתכנית שחייבים לזרז, ורק כעת מתרגלים את האזרחים לתרחיש של רעידת אדמה.
בוועדת החקירה שתוקם כרגיל לאחר המקרה, הגורמים השונים ודאי יספרו כי הם הקצו תקציבים וכי מדובר בתהליך שלוקח זמן ומתבצע בשלבים. הם לא יספרו לכם שאת מערכת החיזוי לרעידת אדמה אפשר היה להתקין בכל בתי הספר כבר בשנת 2010, בעלות של כמה אלפי שקלים למבנה. לא יספרו לכם גם, שאיש לא מחזיק רשימה מסודרת של מוסדות חינוך והתקנים בהם הם עומדים או לא עומדים. משרד החינוך מעביר את האחריות לרשויות המקומיות ולפיקוד העורף, הם מחזירים אותה חזרה, וכך הגלגל מסתובב לו.
דורון נחום הכתב לענייני ביטחון ופלילים NANA10
ניתן ליצור קשר: [email protected]
גם בפייסבוק: Doron Nachum