אחד המטבחים שלאחרונה זוכה להכרה מחודשת הוא המטבח הגיאורגי. אם פעם הוא היה שמור
אך ורק לבתי ובני העדה הגרוזינית, היום ניתן למצוא תחומים רבים בהם ניתן להתוודע אליו, החל מטיולים
קולינריים בגאורגיה, סדנאות, ומסעדות.
עד היום, כשהיו אומרים לי אוכל גרוזיני - הייתי אומרת - חצ'פורי. ידעתי שזהו סוג של מאפה ממולא
גבינות אך שום דבר מעבר לזה. אי לכך מאד שמחתי כשקיבלתי הזמנה להגיע ולהתרשם ממסעדה
קטנה השוכנת בתל אביב והנקראת בשם שכל כך מזוהה עם המטבח - חצ'פורי.
המסעדה שוכנת בלב תל אביב, לא רחוק ממגדל שלום ומבחוץ היא נראית כחלל קטן בלב המסעדות
הרבות המקיפות אותה. וזאת - עד שנפתחת הדלת.

את המבקרים מקבלת מסעדה חמימה, שריחות נעימים של אוכל ביתי ומוזיקה גיאורגית נעימה ברקע
תורמים לאווירה המיוחדת שלה. את פני האורחים מקבלים לסירוגין אבי ומאיר, שני אחים
שפתחו אותה לפני מספר שנים ומאז נהנים להנחיל את האוכל מבית אמא וסבתא לאוכלוסיה
המגוונת הפוקדת את המקום.
במקרה שלי היה זה אבי. בחור צעיר וחייכן, שלאורך כל הביקור ראיתי אותו מסתובב בין האורחים,
מסביר להם על האוכל, מתעניין, מחלק מתכונים ומספר סיפורים על גאורגיה והחיים בכלל.

החלל הפנימי המקבל את פני הבאים מכיל מקומות ישיבה על הדלפק בסמוך למטבח בו מכינים את כל המאכלים,
והוא מוביל לשטח הפנימי בו מקום למספר מועט של שולחנות ולכן רצוי להזמין מקום מראש.
אני הגעתי לשם בלילה סוער ושטוף גשם והמקום היה מלא. כך שקחו לתשומת לבכם.
למסעדה מרפסת גדולה וירוקה, שהיתה לצערי סגורה עקב מזג האוויר אך בימים כתיקונם ניתן גם
לשבת בה ולהתענג על המאכלים אל מול הצמחיה הירוקה המקיפה אותה.

עת התיישבנו הוגש לנו מיד בקבוק מים בכלי חרס, ואבי הסביר לי כי להבדיל ממה שחשבתי,
חצ'פורי הוא לא שם של מאכל אחד מסויים, אלא שם כללי למאפים. יכול להיות חצ'פורי שנראה כמו בורקס,
כמו פיצה ואפילו כמו סמבוסק. כך שהנה. למדתי כבר משהו חדש.
ובכדי להוכיח לי את מהות הענין הגיע לפתיחה - אימרולי - שהוא מאפה מחבל אימרטי בגרוזיה
הממולא בתרד וגבינות.

לצידו הגיע סלט סלק עם אגוזים וכוסברה שהיה לי כל כך טעים שאבי על המקום מסר לי את המתכון שלו, ואם תהיו
ילדים טובים ותחכו לסוף, גם תקבלו אותו.
גולת הכותרת של המנות הראשונות היה מבחינתי הלחם הגרוזיני שנראה כמו סוג של מאפינס וכל כולו
מן רכות חמימה ונמסה בפה. הלכם הזה מוגש עם שמנת חמוצה ופשוט טעים בטירוף.
הלחם נאפה במקום כמו כל שאר הדברים, ואני מצאתי הנאה מיוחדת בלטבול אותו ברוטב
סלט הירקות המתובל למשעי.



בהמשך הגיעו חינקלי עם גבינות וחינקלי עם בשר. החינקלי הם משהו בסגנון קרפלעך אבל עם המלית והתיבול היחודיים
למטבח הגיאורגי.
המאפה הבא שטעמתי היה - צ'יבורטי עם בשר כבש. זהו סוג של בצק ממולא דק ומטוגן.
בעוד הבצק היה מאד טעים ומיוחד, המלית שלו היתה מעט סיבית לטעמי, למרות שהבשר נטחן במקום.

תיקון מיידי הגיע בדמוי - קטלטי - פה מדובר בקבב אחד הטובים שטעמתי בשל היותו רך, מעט פיקנטי
ועשיר בטעמים, וניכר בו הטיפול המסור והביתי שקיבל. הוא הגיע עם רוטב טחינה ובצלים.

תבשיל לוביו - ממרח שעועית עם עשבי תיבול היה גם הוא מעולה וחייב הזמנה נוספת של הלחם הנהדר
שאכלנו בפתיחה. הממרח עשיר בכוסברה כך שהוא חגיגה לאוהבי הירק אך מחוץ לתחום לנמנעים.
בכלל, האוכל הגרוזיני עשיר בכוסברה. זה משהו שחשוב לדעת.

תבשיל נוסף שמחייב את הלחם הוא תבשיל עוף עם תבלינים גרוזיניים. מדובר בנזיד עשיר ומחמם,
שמוגש עם כרע עוף עסיסית, מתובל באדיקות ומגיע עם המון רוטב. טעים מאד. גם התבשיל הזה דורש עוד מהלחם
הגרוזיני הנפלא לטבול בו את אושר הרוטב הזה. לא מצאתי תמונה ונראה לי שמרוב התלהבות שכחתי לצלם אותו.
תסלחו לי, נכון?
לקינוח כמובן שלא פסחנו על הצ'וצ'חלה, שהוא הקינוח המוסרתי במטבח הגיאורגי. אגוזי לוז מבושלים
בענבים ודבש ומושחלים על חוט ומיובשים ומה שמקבלים זה סוג של פיצוחים מתוקים שכיף לסיים
איתם את הארוחה.

לסיכום - אם אתם מחפשים מסעדה מקסימה באווירה חמה המגישה אוכל ביתי, מתובלן ומיוחד -
זה המקום בשבילכם!
ולא שכחתי שהבטחתי את המתכון לסלט הסלק האלוהי של אבי, אבי נתן לי אותו בסגנון של
"חופן מזה וקצת מההוא", אבל אני טרחתי וערכתי אותו שיהיה לכם מסודר. אז הנה הוא לפניכם:
החומרים:
2 סלקים מבושלים, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
חצי כוס אגוזים קצוצים
חצי כוס כוסברה קצוצה
כף זרעי כוסברה
כף חומץ בן יין
3 כפות גרגרי רימון
מלח לפי הטעם.
פשוט מערבבים את הכל ומתעלפים מעונג!
לקראת הסילבסטר מסעדת חצ'פורי יוצאת גם בתפריט מיוחד לערב הכולל:
פתיחים
לחם הבית שמוכן במקום עם חמוצים
מנות ראשונות מוגשות במרכז השולחן:
אספנאחי- טפנד תרד מסורתי עם אגוזים וכוסברה
סלט שעועית אדומה –עם בצל סגול ,כוסברה ופטרוזיליה
סלט סלק מסורתי- עם חומץ בן יין וירוקים
עוף ברוטב אגוזים וכוסברה מוגש קר
באטי רול-כבדי עוף עטופים בחזה אווז קריספי על סלסלת עגבניות
מנת ביניים:
חינקאלי-כיסוני בצק מבושלים עם בשר
מנה עיקרית לבחירה:
שאוטטרי- סטייק פרגית ממולא פטריות עטוף באנטריקוט מוגש עם פירה
יסאני- שיפודי אנטריקוט במרינדת יין עם שיפוד ירקות על הגריל מוגש עם תפ"א
צ'אנאחי-תבשיל חציל בלדי ממולא בעגל, עגבניות, תפוחי אדמה ועשבי תיבול מוגש עם אורז
בשר עגל מוגש עם תפ"א
כבש בתנור מוגש עם תפ"א
קינוח
פאחלווה- פירות יבשים מטוגנים עם אגוזים על מצע קדאיף וגלידת ווניל
לשתייה ולשמח לבב אנוש
בקבוק יין גרוזיני או קאווה ושתייה קלה וחופשית כל הערב.
מחירים: לזוג 350 ₪' ליחיד 180 ₪
מסעדת חצ'אפורי, נחלת בנימין 63 תל אביב
טלפון: 057-9426822