לאחר התחבטות לא קלה החלטתי לשנות את הכותרת לפוסט, שהיתה במקור "גם צמחוניים וטבעוניים אוכלים בשר?!" אני עומד להציג דברים קשים, ידועים בחלקם ואנחנו (לפעמים בצדק) מדחיקים. אבל אולי המדחיקים הגדולים ביותר הם הטבעוניים והצמחוניים הנמנעים ממאכל בשר.
גרי יורובסקי ושו"ת מנסים להגעיל אותנו השכם וערב כטקטיקה להפוך אנשים לצמחונים. וכפי שכבר הזכרתי בעבר, הם מציגים למשל צלחת פסטה עם נתחי בשר עגל כאילו וזה בשר כלב. ועוד כהנה וכהנה. זה בהחלט מקובל עלי שאנשים בוחרים בצמחונות בשל אדיאולוגיה. אבל עד כאן, אידיאולוגיה בלבד! בלי שכנועי בריאות שממש לא מדוייקים, בלי שיקולים כלכליים לא מעשיים, בלי לומר שהאדם צריך להיות חיה צמחונית בעוד שהוא ממש לא מותאם לצמחונות. והכי חשוב (וזה נושא הפוסט) - אפילו גם טבעוניים אוכלים בשר חי. ואפילו לא מעט.
לפני שאמשיך, אציין שאין בפוסט הזה שום דבר מגמתי כנגד צמחוניים וטבעוניים. כפי שתראו, יובאו כאן דברים קשים שנוגעים לכולנו - גם אוכלי כל.
לפני שנים מספר ביקרנו עם הילדים בחווה טבעונית בצפון. מההסבר האידיאולוגי הארוך של בעלת החווה כבר אינני זוכר דבר מלבד משפט אחד: "אם תולעת לא מוכנה לאכול מכרוב (עם חומר הדברה), מה זה אומר לגביכם, תחשבו על זה". אם ננתח את המשפט הזה של הגברת אפשר לומר שהוא דו-משמעי (למרות שלא התכוונה לכך). כי מצד אחד צודקת הדוברת שחומרי הדברה רעילים ורעים לבריאותנו. אבל מצד שני, בהמנעות מאכילת ירקות ופירות מודברים, יוצא שהגברת מעדיפה לאכול את הכרוב יחד עם התולעת שמסתתרת הטב בכרוב. ובדרך כלל, התולעת או הזבובון אינם בודדים.
מדגם קטן ביותר
אכילת שרצים וטפילים בלתי נראים היא אחת מהעבירות הדתיות החמורות ביותר. לכן היא מטרידה רבנים רבים המביאים כל מיני תקנות - כמו השריית הירקות והפירות במים וסבון ושטיפה מסיבית במים זורמים לאחר מכן. וכן השטיפה המפורסמת בחומץ. אבל... החומץ אולי הורג את החרקים (גם לא את כולם!), אבל גם עשוי לקבע אותם - ובמקום בשר זבובון או תולעת חי, אנחנו אוכלים בשר מת (גוועלט, טריפה, בשר שיקוצים, פיגולים, טפו, טפו,טפו). ובעצם בשר כבוש.
הסרטון הבא מובא בהקשר כשרות דתית, אבל כדאי לכם לצפות מה אנחנו אוכלים עם תותים ובמיוחד עם תותים אורגניים שלא הודברו. ואנחנו אוכלים את זה גם כששוטפים אותם היטב היטב במים וסבון.
לאחרונה פורסם מחקר המצביע על קשר נסיבתי בין אכילה של ירקות ללא חשש חרקים הנצרך על ידי החרדים לבין עליה במקרי הסרטן באוכלוסיה זו. בעקבות המחקר הזה רבנים המליצו לחזור לירקות הרגילים ולשטוף בחומץ. כלומר, אולי פחות חומרי הדברה רעילים אבל עם כמות מסויימת של "חרקים כבושים".
מיותר גם לציין שתקנות הכשרות מתעלמות מחרקים וטפילים מיקרוסקופיים. משמע רחוק מהעין רחוק מהלב. ולכן גם לגבי כשרות בשר חייבים לדעת שהכשרות נותנת רק תשובה חלקית מאוד לנגעים כמו טפילים, ביצים ושרצים בבשר. לכן בעיניי נחשב יותר מבחינה בריאותית חותמת של השירותים הוטרינריים מאשר חותמת כשרות.
כולנו, הצמחוניים כמו אוכלי כל, אוכלים לא פעם זוועות בלחם ובדברי המאפה. בוודאי כולכם נתקלתם בככרות לחם שלאחר מספר ימים בבית (ולפעמים גם בחנות) מעלים עובש (מסוכן לאכילה!) גם אם הוא ארוז באריזה אטומה ולפני תאריך התפוגה הרשום עליו. הסיבה לכך הם נבגים של עובשים הגרים במיכלים ובצנרות הייצור. אבל לא רק חומר צמחוני כמו עובשים מתרבה בקו היצור של הקמח אלא מגוון חרקונים זעירים וביצים שלהם. כלומר, אנחנו אוכלים בשר חרקים (חיים או מתים) בלחם ובדברי המאפה. גם קמח מנופה עשוי להכיל חרקים וביצי חרקים כי הוא מועבר אחר כך בצנרות מזוהמות.
אני אחסוך מכם סרטים פיקנטים על מפגעים חיים כאלה במוצרי קמח. תוכלו למצוא אותם בעצמכם ביוטיוב. בוודאי קמח מלא וגם קמח אורגני לא נקיים מבשר חרקים, שרצים וטפילים.
אמנם יש כאלו שאוכלים במתכוון מזונות כאלו
קָאזוּ מַרְזוּ- גבינת גורמה איטלקית מתולעים חיים
אבל לא נדיר שאנחנו אוכלים דברים כאלה גם בקמח למשל. חלק מהתולעים האלו ממש שקופות וקשה להבחין בהן בעין בלתי מזוינת. וחוצמזה
ומכאן שאין צמחונים נטו, מכיוון שהצמחים שאוכלים ה"צמחונים" מהטבע מכילים בשר תולעים שבלולים ועוד מיני חרקים. טבעוניים ורבים אחרים מפרנסים כיום בשפע חנויות אורגניות למיניהן. אז כאן המקום להזכיר, שעם הירקות, הפירות והאגוזים האורגניים "הנקיים" (כי זה לא תמיד נכון) מחומרי הדברה - אנחנו עשויים לאכול (פוליטיקלי קורקט אני לא אומר אוכלים) גם בשר בעלי חיים. השאלה היא כמובן רק כמה ומה גודלם. אני אישית מצאתי לא פעם תולעים מיובשות יחד עם הפרי או האגוזים והשקדים ואפילו בקמח אורגני מצאתי זבובונים ותולעים.
תחליטו אתם אם שווה לכם להוציא הון על מזון אורגני כזה. אבל מה שבטוח בטוח - עם כל המאמצים, אין אף אחד בעולם שהוא צמחוני . כי כולנו, אבל כולנו אוכלים בטונות במשך כל ימי חיינו את מה שאתם רואים בתמונה הבאה, כל פעם שאנחנו פותחים את הפה - מה שכולנו לא מבחינים בעיניים, אבל בולעים ואוכלים הרבה הרבה - חלבון מהחי:
קרדית האבק
ולסיום, מהסרטון הבא אני לא יודע אם לצחוק או לבכות (ושימו לב שהוא מדבר רק אל האישה, כי גברים הרי לא מבשלים במטבח):
ועוד משהו קטן לסיום. אם אתם אוכלים בחומוסיות, פלאפליות ומסעדות. לא מן הנמנע אתם אוכלים פלאפל (מזון צמחוני למהדרין) עם רגלי וכנפי ג'וקים טחונים. מי שקרא כאן וודאי זוכר כיצד הייתי עד לטחינה של ג'וק ענק לתערובת פלאפל של פלאפליה ידועה בירושלים, שיש לה תעודת כשרות של הבד"צ ואישור הפעלה של משרד הבריאות.
בפוסט הזה יהיו טיפים חשובים לבלוגרים כאן, כיצד להעלות את החשיפה של הפוסטים שלכם. אז למרות שתהיה כאן מעט סטטיסטיקה, כדאי לקרוא בעיון עד הסוף.
כבר כתבתי מדוע כדאי לפתוח דף פייסבוק לבלוג כאן. ובפוסט הזה כתבתי על הסטטיסטיקה המעניינת שלמדתי על פרופיל קהל הקוראים שלי בפייסבוק. אבל למי שאין סבלנות לקרוא, אעתיק לכאן את החלק הרלוונטי מהפילוח הסטטיסטי לפוסט הנוכחי :
הפילוח של התפוצה המגדרית של הבלוג:
אוהדים: 59% -נשים, 41%- גברים
ביוני 2013 הפוסטים הגיעו ל:
81% -נשים, 17%- גברים, 2% - ללא מגדר.
הסטטיסטיקה המגדרית הכללית של הדף בהשוואה לכלל הפייסבוק:
נשים: בדף הזה - 59% , לעומת בכלל הפייסבוק -46%
גברים: בדף הזה - 41% , לעומת בכלל הפייסבוק -54%
אין ספק, שלדף הבלוג הזה הייתה העדפה נשית.
התפלגות גילאים של הצפיות:
13-17: 6%
18-24: 9%
25-34: 16%
35-44: 22%
45-54: 24%
55-64: 16%
65+ : 4%
מכאן שגיל מרבית הקוראים נע בין 35-54.
הסטטיסטיקה הזו לא השתנתה בעיקרון עד ממש לאחרונה. אבל הפוסט האחרון הפך את הקערה על פיה. אני מניח שחלק גדול מכך נעוץ בכותרת שנתתי לפוסט: "צמחונות הורגת פרפרים". צא ולמד שכדאי להשקיע בכותרת של הפוסטים.
כבר כתבתי בעבר מספר פוסטים על צמחונות והצורך בתזונה מאוזנת שעוררו אנטגוניזם צעקני על גבול האלים בקרב חסידי יורופסקי כאן בישראבלוג. עד שאפילו מספר נכבד של קוראים בישרא הכריז עלי כאויב הצמחונות וקראו לחרם על הבלוג הזה. ובכלל חרמות למיניהן פופולריות מאד בימים אלו. כבר אמרנו את זה?
אבל מסתבר שהדף בפייס שקישר לפוסט צמחונות הורגת פרפרים קיבל תפוצה מדהימה בעיניי. כמעט בשני סדרי גודל יותר מפוסט ממוצע כאן:
כן, לאחר 24 שעות ראו מה היה מספר הכניסות:
וראו את הסטטיסטיקה הזו:
כלומר, 131 סימנו לייק (עד כה בישרא - מעטים היו פוסטים שקיבלו מקסימום
25 לייקים ). ו- 68 קליקים נעשו לפוסטים קודמים שכתבתי ושקושרו בפוסט האחרון. וההפתעה הגדולה הייתה שבפייס התהפך הגלגל - הפעם מרבית המעורבים בפוסט הזה בפייס היו צעירים (נוער ועד גיל 24) עם רוב לגברים:
כלומר, הפוטסט הזה העלה את החשיפה של הבלוג לאוכלוסיה הצעירה בנוסף לחשיפה הרגילה לאוכלוסיה הבוגרת יותר כאן בישרא (קבוצת גיל 35-54). והפרסום של הפוסט כסטטוס בפייס העלה את החשיפה לאוכלוסיית הקוראים הגברים (יחס הפוך לחשיפה כאן בישרא).
אני מאוד שמח שלפוסט הייתה תפוצה נכבדת בקרב הנוער והצעירים - כי זו האוכלוסייה הפגיעה ביותר לנזקי תזונה טבעונית/צמחונית בלתי מאוזנת. ועל הקשר בין צמחונות בגיל צעיר ואנורקסיה כבר כתבתי כאן.
ומה התוצאה של החשיפה הזו בפייס בבלוג כאן?:
מה אפשר ללמוד מכל זה? מתוך 160 מסך כל הלייקים, רק 29 הם מקוראי ישרא-בלוג. רוב הלייקים הגיעו מקוראי הסטטוס בפייסבוק.
וההפתעה הגדולה ביותר הייתה שחלק ניכר מהלייקים שניתנו לפוסט בא מהמגזר הערבי. כן, הפוסט עורר עניין בקרב האוכלוסיה הערבית הצעירה ושמחתי על החשיפה הנוספת גם למגזר זה.
אז מה ראינו כאן?
א. כדאי לפרסם פוסטים חשובים לכם גם בדף פייסבוק של הבלוג.
ב. כך תגיעו לאוכלוסיה ומגדרים נוספים שלא מגיעים אליכם בדרך כלל רק בפרסום בישרא-בלוג. וזה נובע מכך שלפוסט בפייס היו למעלה מ- 13 אלף כניסות ב- 24 שעות.
ג. זוהי דרך לתפוצה רחבה של פוסטים חשובים לכם - לרמה שגבוהה בסדר גודל אחד לפחות יותר מאשר אפילו כשהפוסט מגיע למומלצים בישרא-בלוג.
ד. האם התפוצה הגדולה הזו של הפוסט בפייס הביאה למנויים וקוראים קבועים חדשים לבלוג כאן? התשובה היא כן. כמו גם לעליה במספר הלייקים לדף הפייס של הבלוג.
אבל לבלוג יש (לפחות אצלי) יתרון על פייסבוק במספר המגיבים. למשל הפעם 48 תגובות לעומת 2 בלבד בפייסבוק (טוב, לפעמים יש קצת יותר). ומגיבים חשובים מאוד בעיניי ונותנים תחושת משפחתיות. בנוסף יש מספר כניסות רב למדי מגוגל ומנועי חפוש אחרים לפוסטים ישנים. מכאן שכדאי מאוד להשקיע ברשימת הקטגוריות בסוף כל פוסט בבלוג.
ושנית, למרות שקיים במידה מסויימת גם כאן - בפייסבוק חלק ניכר מהכניסות כללו קריאה של הסטטוס הקצר בלבד בלי להקליק על הקישור לפוסט בבלוג. אבל לא נורא. כי בכל זאת מקבלים קוראים נוספים לפוסט בבלוג וגם לפוסטים ישנים. פתאום ראיתי בלוח העריכה כניסות מרוכזות אחת אחרי השניה לפוסטים ישנים שלי. וגם אם לא כל הנכנסים בפייס נכנסים גם לבלוג - ראו את זה כשלח לחמך. ולסיכום אומר - הרחבת התפוצה של הפוסטים חשובה בעיניי אבל אין כמו הקוראים והמגיבים הקבועים כאן שהפכו ממש לחברים וירטואלים יקרים. לכן לא אוותר על הבלוג.
ובהזדמנות זו אני רוצה להזכיר כי בדף הפייס אני מעלה גם סטטוסים בנושאים שלא מפורסמים כאן בבלוג (כמו שחלק מהפוסטים כאן אינם מפורסמים בפייס). אז כדאי להכנס לדף הפייס (בכפתור הנמצא בשוליים הימניים) ואם תרצו סמנו בהזדמנות זו לייק לדף הבלוג והצטרפו כעוקבים.
***
ממש רגע לפני פרסום הפוסט הזה - הנתונים המעודכנים בפייסבוק לפוסט האחרון הם:
15,968 כניסות
238 מעורבים (מקשרים, אוהדים ומגיבים).
95 קליקים על קישורים לפוסטים אחרים שכתבתי בעבר
165 סימוני "אהבתי" בפייסבוק
4 סימוני "אהבתי" חדשים לדף הפייסבוק.
175 סימוני :"אהבתי" לפוסט בבלוג (שיא חדש, הקודם היה 25).
בקרוב אכתוב כאן טיפים נוספים כיצד להגביר את החשיפה של הבלוג שלכם. אם ברצוכם לקבל עדכונים במייל על הפוסטים - הרשמו כמנויים (במלבן בראש השוליים הימניים). ההרשמה היא כמובן אנונימית. אם תרשמו (צריך להכניס רק כתובת מייל בתיבה ולשלוח) אל תשכחו לאשר את המנוי במייל החוזר האוטומטי שתקבלו.
ראשית אתחיל ואומר שאין זה פוסט נגד הצמחונים והטבעונים, וכדי למנוע מיד עלהום צפוי של מגדר זה, אנא- קראו את הפוסט הזה. כן, צמחונות או במיוחד טבעונות רחוקים מלהיות אוטומטית שיטת תזונה בריאה וחומלת. רבים ממש לא מבינים שהתנזרות מהחי דורשת הקפדה רבה על מה שהם אוכלים, שתזונה כזו גם היא עשויה לפגוע בחי - לא פחות מחלק מתעשיית המזון מהחי. וכן, גם פגיעה בעצמם ובכל האנושות. על כך בכתבה.
דנאית מלכותית
ובכן הפרפר המקסים הזה גוסס ובסכנת הכחדה מיידית. מדוע? בגלל העליה בביקוש בתירס וסויה - שהם מוצרי צריכה משמעותיים אצל הטבעוניים והצמחוניים. לא שאוכלי כל אינם צורכים גם הם מוצרי תירס וסויה, אבל הם זקוקים להם הרבה פחות, אם בכלל. מיד נראה מדוע וכיצד זה קורה. ואלה שחומלים על פרה ולא על פרפר, יראו מיד שהרג פרפרים פוגע בעצם בהם ובבריאותם עצמם. נראה שלעליה בביקוש לתזונה צמחונית עשוי להיות אפקט הרסני להם, לאנושות ולבעלי החיים שהם כל כך אוהבים.
הדנאית המלכותית היפיפיה הזו עשויה בעוד זמן קצר לשרוד רק כקישוט באלבומים של אספני פרפרים, ובתמונות כזן נכחד באנציקלופדיות נכחדות. אתם וודאי שואלים הכיצד. ובכן הדבר תלוי בסיבה הפוגעת בכל יצור מהחי שמגביל את התזונה שלו. כמו הקוואלה שחייה תלויים בתזונה בלעדית של עלי עצי אקליפוס, כך גם הפרפר "המלכותי" תלוי בתזונה בלעדית של עשב הגדל בשולי שדות חקלאיים - עשב ששמו מילקוויד. זהו עשב שגידולו תחום לשטחים בצפון אמריקה (בין מקסיקו לקנדה). הזחלים של הפרפר הזה אינם יכולים לאכול ולהתקיים ללא העשב הזה שהוא המזון היחיד שלהם.
מסתבר שקיימת מזה מספר שנים מגמה של הצטמקות רצינית באוכלוסיית הפרפר הזה בעקבות שגשוג החקלאות הצמחית. מיליוני שטחים בצפון המערב התיכון בארה"ב הפכו בשנים האחרונות לשדות תירס וסויה בגלל הביקוש בתעשיית המזון והדלק הצמחי. אלא מה? גידולי התירס והסויה רגישים לגידול עשב בר הגדל בשדות המתחרה איתם על מזון ומים מאדמות הגידול.
לכן, כדי להגדיל את יבולי התירס והסויה מרססים את השדות בחומרי הדברה כנגד עשב הבר. חומרי הדברה אלה נקראים פסטיצידים. אלא מה? הפסטיצידים פוגעים גם בגידול התירס והסויה עצמם. אלא שכאן נכנסה לתמונה ההנדסה הגנטית.
בעזרת ההנדסה הגנטית נערכה השבחה של התירס והסויה לזנים שהפכו עמידים כנגד הרעילות של הפסטיצידים. כתוצאה מכך, החקלאים מרססים חופשי את שדות התירס והסויה בחומר הדברה ששמו בסלנג ראונדאפ. עשב הבר נפגע מההדברה הזו ומכיוון שהעשב משמש מזון יחיד לזחלי הפרפר - הוא הולך ונכחד. כלומר,כעת עשב הבר מושמד על ידי הפסטצידים וגם הפרפר. והגידולים החקלאים עצמם אינם נפגעים מההדברה מכיוון שההנדסה הגנטית הפכה אותם עמידים לרעילות של ההדברה. אבל עליה וקוץ בה - הגידולים החקלאיים מתפתחים יפה, אבל הם ספוגים כעת כמויות עצומות של פסטיצידים - חומרים כימיים רעילים שאותם אנחנו אוכלים עם הגידולים החקלאיים.
אני כבר רואה אחדים מכם המניפים יד בביטול - ביג דיל, בסך הכל מדובר בפגיעה בפרפר. פרפר זה לא פרה או עז אבל חוץ מאשר יסלחו לי אלה שאני מרים גבה על ההבדל במידת החמלה בין פרה לפרפר - כדאי שתבינו שפגיעה בחיי הפרפר בשימוש בפסטיצידים (קוטלי עשבי הבר), פוגעת מאוד גם בפרה וגם בחיים שלכם.
ואם אין לכם סבלנות לקרוא את הכתבה הארוכה בקישור הזה או משום שאתם פוחדים מהאמת, אנא קראו את הכתבה הקצרה הזו של ד"ר אליהו דניאל - המציג את עצמו כמומחה לדיקור, צמחי מרפא ותזונה נכונה.
ואם אתם עדיין לא בהיסטריה, בוודאי תהיו לאחר שתצפו ביום חמישי זה בתוכנית שתשודר בערוץ 2 בטלוויזיה - שבה תבינו שיחד עם המזון הצמחוני, הירקות והפירות שאתם אוכלים בצלחת אתם אוכלים גם הרבה פסטצידים וחומרי הדברה פוספו-אורגנים שהם הרוצחים השקטים שלנו. הפסטצידים במינון גבוה גורמים למשל לפרקינסון ולסרטן. והנזק שלהם מצטבר. חומרי ההדברה הפוספואורגניים משפיעים על כל תאי הגוף כמו על תאי העצבים. ההשפעה שלהם דומה לגז העצבים שגם הוא חומר פוספו-אורגני. אם אתם חושבים שעל ידי שטיפה של ירקות ופירות במים וסבון אתם נפטרים מכל חומרי ההדברה - טעות גדולה בידיכם.
אז חוץ מאשר כולנו צריכים לדאוג, צריכים לחשוש שבעתיים הצמחוניים והטבעוניים שתזונתם עשירה בסויה, תירס ומיני צמחים מרוססים אחרים. ואת היורופסקים אאתגר בשאלות הבאות:
1. לאור הכתבה הזו, האם הצמחונות באמת יותר בריאה לכם?
2. אם כל אוכלוסיית העולם תעבור לתזונה צמחונית, כיצד תמנעו בעצם את הפגיעה בכל עולם החי כולל האדם?
3. ולאוכלי המזון האורגני - מניעת הדברה והנדסה גנטית מצמצמת מאוד את היבולים. אז כיצד נאכיל את כל אוכלוסיית העולם (הרעבה גם היום ללחם) שתהפוך לצמחונית לפי החזון שלכם? לא כולם יוכלו לשלם מאה שקל על קילו עגבניה אורגנית, חוץ מכמה פלצנים . כי מי יגדל לכם את העגבניות, כאשר אדמות חקלאיות הופכות היום לצימרים ולקניונים? וכדי לספק לכם מזון צמחוני, תהיו חייבים לאכול צמחים תוצר הנדסה גנטית (שרובכם מתנגד לה). ובקרוב המזון הצמחי שלכם (גם שלי) יגדל כך:
4. הטבעוניים והצמחונים מגבילים את תזונתם מתוך חמלה על בעלי חיים מסויימים ואין בהם חמלה על חיות אחרות, שהם מכחידים חופשי חופשי בבתיהם וגינותיהם בחומרי הדברה ובמלכודות. זוכרים את הטרגדיה שקרתה לאחרונה למשפחה בירושלים מחומרי הדברה? מה אתם אומרים לגבי הכחדה של בעלי חיים הננקטת כדי להאכיל אתכם במזון צמחוני? אתם מבדילים בין חיי פרה לחיי עכבר או פרפרים, אז מדוע שאוכלי כול לא יבדילו בין אדם לפרה?
5. במקום להלחם בחלק מתעשיות מזון המפֵרוֹת את החוק בטיפול אכזרי בחיות, אתם קוראים לכולם לעבור לטבעונות. אז מדוע אתם לא נלחמים בתעשיות צמחים ובחקלאות שמרעילות גם חיות ובמיוחד אתכם?
למעונינים להעמיק בנושא ההנדסה הגנטית וההדברה - קראו בסדרת הכתבות שכתבתי כאן.
לבסוף אני מבקש מהמעוניינים להגיב - לעשות זאת בצורה תרבותית וללא אלימות מילולית. תגובות נאצה וניבולי פה תמחקנה.
* הכותב ד"ר לביוכימיה ולגנטיקה, מומחה בהנדסה גנטית ומרצה בבית ספר לרפואה.
***
אני שוקל כתיבת טור חדש בנושאים וחדשות במדעי הטבע והרפואה שיתבסס על שאלות שלכם שתפנו אלי. עדיין לא סגור על הפורמט.
אפשרות אחת היא שאצרף כאן בבלוג כפתור לחשבון מייל מיוחד - אליו תוכלו להפנות את שאלותיכם בכל נושא שתרצו במדעי הטבע והרפואה. אשתדל לענות כמיטב יכולתי לכל השאלות במייל. שאלות ותשובות נבחרות בעלות ענין לציבור אפרסם כאן בטור.
אפשרות שניה היא שאצור כאן בבלוג כפתור לכניסה לאתר מדע פופולארי פרטי שאקים והוא יתנהל גם כפורום שאלות ותשובות.
אשמח לשמוע מה דעתכם כאן בתגובות. ראו את זה כסקר התכנות.
הסיבה לפוסט הזה הוא תשדיר בטלוויזיה הרוסית הרישמית ששודר לאומה הרוסית בדרמטיות רבה - על הסכנות שבצריכת חלב תעשייתי ומוצריו. והרי התשדיר:
ובכן עם כל הכבוד, התשדיר מריח אנונימוס (ואני לא רומז שזו עבודה שלהם, אבל היא בהחלט מופצת על ידם או סוכניהם). מבחינתי קובעת דעת רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) - שהיא האוטוריטה העולמית בענייני בריאות.
וה- FDA קובע:
"Pasteurized milk produced under the requirements of the Pasteurized Milk Ordinance is safe to consume. The agency has no evidence that supports milk in US commerce is inherently unsafe, dirty or not sanitary".
נהפוך הוא, ה- FDA פוסל שימוש בחלב לא תעשייתי, שאינו עובר תהליך פיסטור. ראו כאן.
וראו מה אומרים מקורות רשמיים כמו משרד הבריאות וקופות החולים כאן.
אז תשמעו לטלוויזיה הרוסית?
לענין האלרגיות ללקטוז שבחלב - נכון, יש אחוז קטן באוכלוסיה שרגיש ללקטוז במידה זו או אחרת. וכמה הם האלרגים לסויה (כולל חלב סויה) ולמוצרים צמחיים אחרים? אפשר לשתות חלב שקדים למשל, שאינו מכיל לקטוז וגם לא סויה. אבל אין בו כמעט חלבון, רק פחמימות. ומדוע הוא מכיל כל כך הרבה סוכר (6 גרם ל 100 מילילטר)? זה בריא? ואולי זה כדי למסך את שרידי טעם הציאניד המר של השקדים?
התינוקות בדור שלי גדלו על חלב פרה. לא היו פורמולות. מדוע האלרגיות כיום נפוצות הרבה יותר מאשר אצל דורי? בדורי ילדות לא היו מקבלות מחזור חודשי וציצים בגיל עשר. והיום בדור הפורמולות? ושלא נדבר מה קרה עם הפורמולה של רמדיה. אני לא יכול לטעון קטגורית כי הכל נובע מצריכת הפורמולות לתינוקות, כי קשה לשים את האצבע על זה. כי כיום גדולה גם כמות המזהמים בסביבה, והתחלנו לצרוך מולטי-ויטמינים בצורה מוגזמת, ויש חורים באוזון, ואפקט החממה ...
אז על פי ההגיון של הטלוויזיה הרוסית, אולי דווקא נחזור לגדל תינוקות על חלב פרה או עז במקום פורמולות תעשייתיות? ואולי נחזור להשתמש בסוס ועגלה כאמצעי תחבורה, משום שהיום מתים יותר מתאונות דרכים?
נכון, יש מחקרים ורופאים שהם נגד חלב פרה וגם עז. אכן חלב פרה וחלב עז אינו מתאים למספר אנשים בשל רגישות ללקטוז שבחלב. וכמה מחקרים יש על הסכנה של התחליפים שלהם ? מיליארדי בני אדם גדלו במשך דורות על חלב ומוצריו. פתאום הם מזיקים לנו? במשך דורות גדלנו על חיטה. פתאום אסור לכולנו לאכול דגנים בגלל הגלוטן (שרוב האוכלוסיה בכלל לא רגישה אליו)?
אז מה עונים לכם אלו שפתאום מפחידים אתכם ומטיפים לעבור לסוגי תזונה קיצונית? כן, פעם זה היה בסדר. היום לא - בגלל ההנדסה הגנטית. היום החיטה רעילה יותר, כי יש לה יותר גלוטן. החלב גם הוא כביכול רעיל יותר. אבל האמת היא שכמעט שום דבר שאתם אוכלים אינו באמת מהונדס גנטית. עדיין לא. מה שאנחנו אוכלים מושבח גנטית. ויש הבדל גדול בין השבחה להנדסה גנטית. ההשבחה היא תוצאת הכלאה בין זנים וברירת הצאצאים המוצלחים, ליצירת זן חדש עמיד יותר למחלות, או בעל חיי מדף ארוכים יותר, ואפילו טעים יותר - מה יש אסור?. לא מחדירים גנים חדשים שלא היו קודם במאגר של המין, אלא בוררים בין זנים שמכילים צרופי גנים מסויימים. כל מה שאתם אוכלים הוא תוצר השבחה גנטית שנעשה מזה מאות ואלפי שנים על ידי האדם (וגם על ידי הטבע). רק היום אנחנו יודעים לעשות את זה אולי קצת מהר יותר.
אבל נחזור לענייני המזון. אנשי הפליאו ומתנגדי הגלוטן אומרים לכם אל תאכלו דגנים כי היום הם מהונדסים ומכילים גלוטן רעיל יותר. ועכשיו אומרים לכם שהפרות והעיזים היום מהונדסים גנטית ולכן כולנו צריכים להפסיק לאכול מוצרי חלב. גם הירקות והפירות "מהונדסים" - אז אולי נפסיק לאכול גם ירקות ופירות?
אז לכל המפונקים בחברה המערבית העסוקים בשלילה ופחדים מקבוצות מזון - כדאי לזכור שבאפריקה אנשים גוועים ברעב. הם מאוד ישמחו לאכול את כל החלב, הדגנים והירקות שאנחנו כבר לא רוצים או מפחדים לאכול. ואנחנו נתחיל למות מרעב.
עכשיו ברצינות, גבירותי ורבותי, בקצב הזה תפסיקו במהרה לאכול כמעט הכל ותיצרו בעיות רפואיות של חסרים תזונתיים. בקצב הזה תפתחו אובססיות ופוביות אכילה דמויי אנורקסיה ובולמיה.
אז אולי די עם ההתעסקות החולנית הזו בענייני בריאות? הרפואה מתקדמת, יש אנשי מקצוע שמבינים בזה, תוחלת ואיכות החיים שלכם עולה - אז מה הבעיה?
תודה למלייקים. עוד לייקאחד דרוש לניהול מלא של דף הפייסבוק החדש הרישמי של הבלוג, וכדי שנוכל כולנו להנות ממנו. אז כנסו ותעשו לייק לדף הבית, ואם תסמנו כעוקבים - תוכלו לעקוב גם אחר פרסומי סטטוס מעוררי ענין או תועלת.
אולי את או אתה בעצם תעניקו את הלייק האחרון הדרוש להמשך קיום דף הפייסבוק של הבלוג?
כותב לכם כאן מי שצמחונים וטבעונים לא מעטים האשימו אותו כאויב הצמחונות. וכל זאת משום שערערתי על התאמתו האנטומית, הפזיולוגית והביוכימית של האדם לצמחונות ולא לאכילת כל. ועל כך שערערתי על הקביעה שצמחונות היא התזונה הבריאה ביותר לאדם - כפי שעושים מספר "שוטפי מח" בסרטוני יוטיוב.
ויש כאלה שנעלבו ואפילו נטשו את הבלוג הזה, וכאלה שחצנים בעלי הבנה רופפת שמחשיבים עצמם לדעתנים, שהכריזו על מלחמת חורמה (שלא אפנה אתכם למאמרים הארסיים שלהם כלפי, כי הם במילא מוחקים את כל ההפניות אליהם ומשמיצים בכל בלוג אפשרי של אחרים).
ובכן, כל הצמחונים/הטבעונים שהצטרפו כחברי מועדון הזון שהקמתי כאן בישרא, שבכל זאת טרחו ללמוד ולהבין את עקרונות תזונת הזון - וודאי נוכחו שאפשר גם לא לשנות את אורח חייהם וגם לאכול נכון ובריא.
ל-95% אחוז מהצמחונים אין בכלל בעיה לשמור על בריאותם. כי למרות שהם לא אוכלים בשר, הם מקבלים חלבון מלא אם הם אוכלים משהו מתוך קבוצות המזון החלבוניות מהחי, כמו דגים, ביצים, או מוצרי חלב. ולמרות זאת מרביתם אינם יודעים לאכול מאוזן ומרבים בפחמימות ושומנים - בעיקר מחוסר ידע והבנה בתזונה. זה גם משמין וגם לא בריא. עודף פחמימות (ובמיוחד סוכרים) כידוע גם עשוי להוביל לסוכרת, וגם לסתום את העורקים שלכם בשל רמת טריגליצרידים גבוהה ולהוביל בעתיד להתקפי לב ושבץ מוחי.
אבל הטבעונים שלא אוכלים שום דבר ממקורות החלבונים המלאים מהחי (ובדקו במחשבן שצרפתי), וודאי נוכחו שקשה לשמור על יחס נכון ובריא של אבות המזון - של 40% פחמימות, 30% חלבונים ו- 30% שומנים. בשל העובדה שמקורות החלבונים הדרושים לגופם הם ברובם מקבוצות מזון מהצומח העשירות יותר בפחמימות - ולכן הם נופלים למעשה במלכודת של העמסת יתר של פחמימות ושומנים. וזה מאוד מאוד לא בריא בלשון המעטה, כפי שהסברתי בפוסטים במסגרת מועדון הזון.
אבל כאן באות החדשות הטובות. גם טבעוניים אסלים יכולים לאכול נכון ובריא לפי עקרונות הזון. הקטינו את כמות מקורות החלבון שלכם העשירים בפחמימות כמו דגנים וקטניות ובמקום איכלו יותר מקורות חלבוניים כמו טופו ואבקות חלבונים מהצומח. מהאחרונים אתם יכולים להכין מאכלים טעימים (כמו קציצות או פשטידות ירק המעורב בכמות אבקת החלבון המתאימה).
אז אמנם יש טבעונים שתרחק נפשם גם ממוצרים תעשייתיים כמו טופו וחלבונים צמחיים מרוכזים. אבל, האם למען בריאותכם לא כדאי לכם להתפשר על משהו?
האם אינכם מתפשרים למשל על לחמים שבבצק שלהם יכולה להיות גם כמות מסויימת (גדולה או קטנה) של ביצים? האם אתם לא נוטלים למשל תרופות וחיסונים שמקורם מהחי או נוסו בבעלי חיים? האם אתם לא נוטלים תוספי מזון שהם כימיקלים (כמו ברזל, סידן, או ויטמין B12) או ויטמין E שמקורו בשמן דגים?
אני מבין שחיי החיות יקרים לכם מאוד (וגם לי), אבל האם חייכם אתם לא יקרים לכם?
אם וכאשר יתפתחו אצלכם מחלות עקב תזונה צמחונית לא מאוזנת והרופא יתן לכם אולטימטום להפסיק את הצמחונות מיד (כפי שקורה לרבים), אחרת תפגעו בבריאותכם באופן בלתי הפיך - תאמרו תמות נפשי עם החיות?
האם אתם רוצים להגיע למצב כמו אישה בת 48 שראיתי כשעבדתי במחלקה פנימית שהגיעה לאישפוזים חוזרים כל שבועיים שלושה משום שמרבית חייה אכלה תזונה צמחונית לא מאוזנת? אשה שבה נפגעו משאבות הסידן של תאי גופה באופן בלתי הפיך.
אז אתם יכולים להאמין בכל מיני סרטוני יוטיוב, כתבות ומאמרים פסאודו- מדעיים שמגעילים אתכם ועושים לכם סוגסטיה. שאין לכם מושג מדעי כיצד לנתח אותם נכון ואתם רואים בהם תורה מסיני. או אתם יכולים להאמין לי שאתם כן יכולים להמשיך באורח חייכם אם תשמרו על תזונה מאוזנת! זה לא קל, וצריך להתאמץ קצת בלימוד הרכבי מזונות ותרגול.
אולי תאמרו שיש כאן הטפה. אבל אין כאן שום הטפה. אתם באמת יכולים להתעלם ולקבור את ראשכם בחול. מדובר כאן בבריאות שלכם ולא שלי. אין לי שום אינטרס אידיאולוגי או כלכלי.
וכדי שאם מישהו מכם ירצה להבין את עקרונות הזון, הרי אוסיף כאן את הלוגו של מועדון THE ZONE וקישור לכל הפוסטים שפורסמו בנושא לפי הסדר.
וכדי שתשתכנעו שתזונת הזון אינה עוד אחת מהטרנדים של הדיאטות המפוקפקות שמתפרסמות חדשות לבקרים בסרטוני יוטיוב, בספרים של שרלטנים וכדומה, אלא מדובר בשיטה מאוד רצינית שפותחה על ידי דוקטור לביוכימיה - ראו כאן. אני מיישם את התזונה הזו כבר למעלה מ 18 שנים.
וכדאי לדעת שד"ר בארי סירס הוגה הזון, פרסם ספר שבו 101 מתכונים קלים להכנה לצמחונים על פי עקרונות הזון.