עוד לא התאוששנו מסבב הלחימה הקודם וכבר עלינו להתגייס למלחמה התמידית שמתקיימת בתוך נבכי ראשנו.
פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו בדיון סוער עם מכר על אודות שאלה אקראית. ברוב המקרים, הכף מוכרעת לצד שנתן את התשובה הטובה ביותר (לאו דווקא הנכונה), אך בשאר, הדיון הופך לוויכוח אין סופי שנדמה שלא יוכרע לעולם, האמנם?
לכל אחד מאיתנו יש חלום, כל אחד רוצה שדעתו תושמע ולא פעם אמונות בסיסיות אלה מתנגשות עם אמונותיו של האחר. ברגעים כאלה, יש לשמור על איפוק ולתכנן היטב את מהלך המערכה, זה הולך להיות קשה.
מהי דעה?
דעה יכולה להיות כל דבר, מה שאנחנו חושבים, הרצונות שלנו ואפילו דבר שחשבנו שהוא עובדה. למשל, שהשמש זורחת.
לפעמים בעת שיחה עם החבר, אנחנו מגלים שדעתו שונה משלנו, ואף הפוכה לגמרי. יש המניחים למצב ומשלימים עם העניין שכולנו בעלי נקודת מבט אחרת, אך יש אנשים נוספים שמחליטים לקחת את המצב בידיים ולהעביר את החבר לצד שלהם בכל מחיר.
איך עושים זאת?
הדרך למציאת תשובה מספקת לשאלת השאלות, מתחילה בדרך הנגדית - מה לא עושים.
ובכן, מה לא עושים?
החבר מאמין בדעתו על סמך מה שלמד מבית הוריו, במשך חייו, באירועים רגשיים וכדומה. הוא חי עמה שנים רבות עד שהיא הפכה להיות חלק ממנו. אין דרך קצרה למיטוט חומה מבוצרת כדוגמת זאת, אך עם השקעה ועבודה, גם מים שחקו אבן.
לא צועקים. לא לחינם נאמר "דברי חכמים בנחת נשמעים", כשהרוחות מתחילות להתלהט והטונים מתגברים, החבר אוטומטית בונה סביבנו חומה דמיונית ואוטם את אוזניו. הוא אינו מעוניין לשמוע אותנו, מבחינתו לעת עתה, אנחנו אויבים שמנסים לחבל באני הפנימי שלו, בדעות שהוא מכיר היטב ככף ידו.
דבר נוסף שמתחבר לסעיף הקודם, הוא שאסור לומר לחבר שדעתו היא שטות גמורה. מעשה זה יכול להוביל אותו לידי כעס, ולניסיון להוכיח לנו שהדעה שלו היא הנכונה, לא משנה מה יקרה ומה הן העובדות. ובמקרים קיצונים אף לחוסר ביטחון עצמי.
אין לדבר בפזיזות, בלא חשיבה. "סוף מעשה במחשבה תחילה", "הוי זהיר בדברך שמא מתוחכם ילמדו לשקר". כשאנחנו נבהלים להשיב, יכולים לקרות מצבים שאנחנו אומרים דברים שלא התכוונו אליהם או שהסברנו מושג בדרך מוטעית. מתוך זה, החבר יכול למצוא נקודת תורפה ולהחריב את כל מגדל הקלפים שתכננו היטב.
צפו במסמך כקובץ PDF.