כל חבר קיבוץ עובד בחוץ או בקיבוץ
(כמובן שיש כאלה שלא עובדים... אבל הם מיעוט)
וכל הכסף שהוא מרוויח נכנס לחשבון הבנק של הקיבוץ.
במקביל, כל חבר קיבוץ (או בית אב) מקבל בעשירי לחודש תקציב מהקיבוץ, התקציב הוא סוג של משכורת - זהו כסף העובר לחשבון הבנק של חבר הקיבוץ.
התקציב מבוסס על שיוויניות וגובהו מתעדכן כל שנה או עם שינוי סטטוס.
מרכיבי התקציב כוללים דברים כמו:
חומרי היגניה (1 יחידה לכל בית אב ולא משנה כמה אנשים שייכים לבית אב זה)
ילדים בגילאים שונים (כלומר על כל ילד מקבלים תוספת לתקציב לפי הגדרות קבועות, שמתעדכנות כל שנה, אם בכלל, ועל פי גיל הילד)
ביגוד (לפי מספר הנפשות בבית אב, לגילאים שונים יש הקצבה שונה)
וכן הלאה וכן הלאה סעיפים שונים שחלקם הם 1 לכל בית אב וחלקם תלויים בכמות האנשים וחלקם גם בגיל האנשים.
בסופו של דבר יוצא מספר חודשי שאיננו גבוה במיוחד ולא זהה לכל משפחה ומשפחה אבל הוא שיוויוני (במובן שאם יש שתי משפחות עם ילדים באותם גילאים בדיוק אז גם התקציב יהיה זהה בדיוק).
לתקציב אין שום קשר לכמה מרוויח החבר!!!
כלומר חבר שעובד כמנכ"ל אוסם (לא שיש לנו אחד שכזה) וחבר שעובד בנוי מקבלים את אותו תקציב (אם בית האב שלהם מכיל אותו מספר נפשות ובאותם גילאים, כאמור לעיל).
מלבד התקציב ישנם חלקים שמסובסדים ע"י הקיבוץ.
כך למשל על תרופות משלמים שקל אחד לכל 11 ש"ח שעולה התרופה (בת'כלס משלמים כ10% ממחיר התרופה), על טפסי 17, חניות, הוצאות ללימודים (אם אושרו הלימודים ע"י הקיבוץ) ועוד דברים מקבלים החזר מלא!
מים הקיבוץ משלם, חשמל אנחנו משלמים לקיבוץ (וזה שונה מהמחיר של חברת חשמל אבל ממה שהבנתי פה משלמים יותר) אבל במקביל אחד ממרכיבי התקציב הוא הקצאת כסף לחשמל לפי גודל הבית, על המזון שאוכלים בחדר אוכל משלמים לפי מה שלוקחים אבל במקביל כל אדם מקבל בתקציב כסף למזון (שוב לפי גיל) בלי קשר לכמה הוא מוציא באמת, ארנונה או שכ"ד או ביוב לא משלמים כלל, על רוב עבודות השירות לתיקוני הבית לא משלמים (אלא אם מבקשים משהו שהוא מעבר לסטנדרט) על עבודות נגרות כן משלמים.
נסיעות... מי שמחזיק רכב פרטי עושה מה שבא לו.
מי שמבקש רכב מהקיבוץ צריך להזמין מראש, לקוות שיוקצה לו רכב (כל יום מפורסמת הרשימה עבור היום הבא, כך שיודעים ברגע האחרון), יש קדימויות בתור (נסיעות להלוויה, לענייני בריאות, לענייני עבודה, הזמנות ישנות - זה בערך הסדר), משלמים פר קילומטרים שנסעת (מחיר זול יחסית לכל קילומטר) ועל חלק מהנסיעות מקבלים החזר (נסיעות עבודה, נסיעות בריאות וכדומה).
כל משפחה ויחיד זכאים לבית, גודל הבית משתנה לפי הרכב המשפחה, גיל ושנות הותק בקיבוץ.
(כלומר ילדון בצבא מקבל חדרון קטן, משפחה של 4 ילדים מקבלת בית של 2 קומות אבל עדיין קטן), הבתים שייכים לקיבוץ ומי שעוזב את הקיבוץ נפרד מהבית.
חוגים לילדים ממומנים ע"י הקיבוץ וכנ"ל הגנים (מגיל 3 חודשים ועד צבא), אני מניחה שיש הגבלת חוגים לכל ילד אבל לא יודעת אם מדובר בחוג או שניים או מספר אחר.
בחדר האוכל אוכלים בתשלום (נמוך למדי) את ארוחות הצהריים בימי חול ואת ארוחת ערב שבת (מה שהרוב קוראים שישי בערב), אין ארוחות אחרות.
זו פחות או יותר תמונת המצב כרגע, לפני ההפרטה.
בטח שכחתי מליוני תחומים שמובנים לי מאליהם אז תרגישו חופשי לשאול בתגובות אם משלמים על דבר כזה או אחר.